2020. november 14., szombat

Tokaji borhab

Tokaji borhabhoz felverek egy jó adag tejszínhabot, belekeverek mascarpone krémsajtot, édesítem, vaníliával fűszerezem, és lassan sok tokaji aszút adagolok hozzá. Annyit, amennyit csak felvesz. Üvegtálba simítom, málnával és amaretti keksszel díszítem.



Mindegyik receptem mellé szeretek egy-egy saját fotót is tenni. Ezek itt a saját festményeim. Az utolsó egy Csontváry másolat, „Traui tájkép naplemente idején” a címe.



 

Ribizlis gofri


Ribizlis gofri 

Gyors, diétás gofrink sem cukrot, sem fehérlisztet nem tartalmaz. Mákkal, cukormentes sárgabaracklekvárral ettük. 

Hozzávalók:1 tojás, 3 ek kefír, 3 ek zabkorpa, édesítő ízlés szerint,egy csipet sütőpor, vanília, kevés reszelt citromhéj,1 marékribizli 

Így készítem:A hozzávalókat összekeverem és hagyom állni 10 percet, majd hagyományos módon gofrikat sütök belőle a gofrisütőben.





 

Őszi levél diós linzer








 

Salátáimból










 

Diétás túrós-sajtos pogácsa


Diétás túrós-sajtos pogácsa

Kívül ropogós, belül puha pogácsa, csökkentett szénhidráttartalommal.  

Pogácsa alaptészta: 1 tojás, 25 dkg túró,25 dkg kefír, 25 dkg zabkorpa és csökkentett szénhidráttartalmú liszt vegyesen, 1 kis kk só, egy jó nagy csipet szódabikarbóna

Tetejére: reszelt sajt, tojás sárgája, köménymag

Esetleg ízesítésnek: pirospaprika vagy bazsalikom

Összegyúrom a tésztát és szaggatom hagyományos módon, majd a tojássárgával megkenem, sajttal megszóróm.

Lehet valamilyen fűszerrel is készíteni, például pirospaprikával vagy bazsalikommal összegyúrni a tésztát és úgy kiszaggatni, sütni.







 

Citromkenyér


Citromkenyér

Ez a keverem-kavarom sütemény citromsárga színével, friss, citrusos illatával maga a fény, napsütés, jókedv. Egy bögre forró tejeskávéhoz kitűnő, de akár habos citromkrémes torta piskótája is lehet. Cukormentes, így diétába is illeszthető.

Amire szükségem lesz:

2 tojás, 6 ek kefír, kb. 10 ek zabkorpa vagy zabpehely, 2 nagy citrom leve és reszelt héja, 1-1 nagyobb csipet sütőpor és szódabikarbóna, folyékony édesítő ízlés szerint, pár csepp vanília aroma, 1 csipet só

tetejére: 1 citrom leve

Így készítem:

A tészta hozzávalóit összekeverem, és sütőpapírral bélelt őzgerincformába öntöm. 200 fokon kb. 25 perc alatt készre sütöm. A forró süteményre ráfacsarom 1citrom levét.






 

Málnás túrópite

                                                     




Málnás-kefíres turmix fotókat is betettem a posztba, mert annyira szép és annyira szeretek mindent, ami málnás. 


Málnás túrópite

Ez a könnyű, málnás sütemény minden diétába tökéletesen beleilleszthető és ellenállhatatlanul finom. Amire szükségem lesz:

A tésztához: 25 dkg túró, 12 dkg zabliszt és zabkorpa vegyesen, 5 ek mandulatej vagy kefír, 3 tojás, 1 narancs leve és reszelt héja, fél citrom leve, 1-1 nagyobb csipet sütőpor és szódabikarbóna, folyékony édesítő ízlés szerint, pár csepp vanília aroma

15 dkg málna

Így készítem:

A tészta hozzávalóit összekeverem, és sütőpapírral bélelt tortaformába öntöm, majd rászórom a málnát. 200 fokon addig sütöm, amíg szép aranybarna nem lesz. 


A túrópite nem különösebben szép, de nem díszítem, mert úgy  finom, ahogy van.