2018. január 9., kedd

Édes zabpelyhes minipalacsinták



Megunhatatlan, szuper egyszerű, percek alatt kész, rostos, egészséges, laktató, fillérekbe kerül. Ugye milyen csábítóan hangzik? Ezt az ételt szinte naponta eszem: nem tudom megunni, mert finom és imádom kidíszíteni, feltornyozni, körberakni gyümölccsel, dióval. Édesen és sósan is eszem, itt most az édes palacsintákat mutatom. 
A recept igen egyszerű: kb 4 evőkanálnyi aprószemű zabpelyhet annyi vízzel vagy frissen facsart narancslével leöntöm, hogy bővel ellepje és egy tojást, vagy két tojásfehérjét adok hozzá. Pár csepp folyékony süssina édesítővel, fahéjjal is elkeverem. Hagyom állni, legalább egy fél órát, hogy legyen ideje a zabpehelynek a narancslét és a vizet magába szívnia. Palacsintasűrűségű kell, hogy legyen, ezért, ha kell, adok hozzá pici vizet. Serpenyőbe lehelletnyi olajat teszek és evőkanállal pici palacsintákat formázok. Kb 5 db-ot sütök egyszerre. Azért sütöm picire, mert a nagyobb méretű zabpehelypalacsinta könnyen törik, nehéz megfordítani. Ráadásul a kisebbek ropogósabbra sülnek és én a ropogós szélét nagyon szeretem. Néha reszelt almát, összetört banánt is keverek a tésztájába, és egy kiskanál zablisztet is.
Miután megsültek a pici palacsintáim, szépen felöltöztetem ünnepi ruhájukba, hiszen minden étkezés ünnep és látványos ételt gyönyörűség megenni. A zabpalacsinták magukban nem annyira csinosak. Ezerféle módon lehet őket díszíteni:
-mindenféle szezonális gyümölcs szép formákra vágva:  pl. banánból és eperből, kiviből szép formákat is vághatunk sütikiszúróval,
-egy-egy kiskanálnyi gyümölcspüré, cukormentes lekvár is szépen mutat,
-cukormentes vaníliás pudingot öntök mellé és szederrel, málnával körberakom,
-kókusszal, kókuszcsipsszel szórom meg vagy darált mákkal,
-pirított dió, mogyoró, mandula is kerülhet rá,
-friss fagylalt (kevés kefír és fagyasztott gyümölcs összeturmixolva) is finom hozzá nyáron,
-pár túrórudi szelet, cukormentes nápolyi felszeletelve (hogy többnek látszódjon) is ünnepélyessé teszi,
-kefír, narancslé, édesítő keverékével is le szoktam önteni.
Tornyot is építhetünk belőle és a palacsinták közé lekvárt vagy reszelt almát tehetünk. Nagyon szeretem pl. a fahéjas, reszelt almát vaníliás pudinggal krémként használni. Gyakorlatilag egy mini tortát varázsolunk így, lehet akár szülinapi tortát is így készíteni, ha diétázunk.
Ötlet N 1: Ezt a fenti adagot egyszerre nem szoktam megenni, általában kétfelé-háromfelé osztom.
Ötlet N 2: Ha időt szeretnék nyerni, akkor este bekeverem és reggelire frissen megsütöm.
Ötlet N 3: A megsült mini palacsintákra is facsarok néha narancslevet. 
Ötlet N 4: Munkába könnyű csomagolni belőle, mert nem folyik, nem morzsálódik.
Élvezetes díszítgetést és jó étvágyat kívánok!




 Mézen pirított őszibarackkal.
Friss szederrel és szederlekvárral. 
 Zabpalacsinta csibe.
 Reszelt almás vanília pudinggal rétegezett szépséges kis torony. 


 Vaníliás puding,mák és gránátalma. 

  Mákos-baracklekváros. 



 Mákkrémes (mák-reszelt alma) minitorta cukormentes csokoládémázzal.




Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése