Szeretem
a szép gyümölcstálakat és noha általában annyi friss ételt veszek, amennyit meg
is eszünk, gyümölcsből hajlamos vagyok rengeteget felhalmozni. Előfordul, hogy
pár darab aztán túlérett lesz, az almákon itt-ott hiba jelentkezik. Vagy csak
egyszerűen látom, hogy nem tudjuk megenni őket, mielőtt megromlanának. Ilyenkor
vagy a fagyasztóba kerülnek, vagy süteménybe vagy amolyan „hirtelen lekvár”
lesz belőlük.
Mit
tudunk kezdeni például 5 darab hibás, sérült almával? Főzhetünk belőle vaníliás
almalekvárt, gyorsan, olcsón.
Meghámozzuk
az almákat, és lereszeljük az egészséges részeket. Egy mandarin vagy narancs
levét facsarjuk hozzá (vagy citromlevet). Valamilyen cukorhelyettesítővel
édesítjük (én folyékony Huxolt használok), vaníliaaromával ízesítjük (vagy
igazi vaníliával, természetesen).
Lábasban
felforraljuk az egészet 1-2 evőkanálnyi vízzel. Amikor egyszer felforrt egy
kiskanálnyi dzsemfixet adunk hozzá és még egyszer átforraljuk. Üvegbe töltjük,
felfordítjuk amíg kihűl, aztán visszaállítjuk a talpára. Kb 15 perces munkával
csodálatos, fényes, vaníliaillatú almalekvárunk lesz így. Tölthetjük máris
palacsintába, vagy farsangi fánkhoz, csörögéhez kínálhatjuk, de lehet krém-alap
is pl sűrű vaníliás pudinggal vagy mascarponéval vagy limoncello likőrrel elkeverve.
Januárban
nagyrészt olyasmit készítek, amihez csak az itthon lévő alapanyagokat használom
fel, így kiüríthetem a fagyasztót is. Az ember ilyenkor igen leleményes tud
lenni és sok bevált receptem született úgy, hogy csak abból főztem, amit itthon
találtam.
Nyáron
szívesen főzök pár üvegnyi barack-, eper-, málnalekvárt. Mindig csak annyit, amennyi
elfogy a következő gyümölcsérlelő nyárig. Így őrzöm meg a hideg télre a nyári
nap sugarát.
Málnalekvárok hűlnek, várakoznak, cicuskánk őrzi őket.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése