2014. április 5., szombat

Pizza



Csupán 20 dkg lisztből két nagy pizzát süthetünk. Ennek a pizzának szép vékony lesz a tésztája, könnyű és levegős, a szélein pedig roppanós.  A bazsalikomos paradicsomszószra mindenféle finomságot rakhatunk. Megsüthetjük a családban mindenkinek a kedvenc pizzáját. Közösen is készíthetjük, akár a gyerekeket is bevonva. Gyúrhatják a tésztát, kenhetik a szószt, kiválaszthatják mit tegyenek rá . Vagy a barátaink maguk rakhatják meg pizzájukat.
Itt szalámis-sajtos és hagymás sajtos pizza készült. Ez a mennyiségű tészta pont belefér egy nagy tepsibe.

Amire szükségem lesz:

kiskovász:  1 tasak élesztő (7 gr, ez megfelel 2,5 gr friss élesztőnek), 1 evőkanál cukor, 2 evőkanál liszt, 1 dl langyos tej
a tésztához: 20 dkg liszt, 1,5 dl langyos víz, 2 evőkanál olaj, 1 kiskanál só, 1-1 kiskanál szárított rozmaring és bazsalikom, vagy oregano

bazsalikomos paradicsomszósz:
http://cookedandbakedbyera.blogspot.hu/2014/03/paradicsomos-bazsalikomos-spagetti.html

feltét a pizzára: sajtfélék, sonkaszelet, kolbász, szalámi, olajbogyó, tonhal, sült hagyma, párolt kukorica, brokkoli stb

Így készítem:

Elkészítem a kiskovászt, összekeverve az élesztőt a cukorral, liszttel és langyos tejjel. Meleg helyre teszem, hogy szép lyukacsosra feljöjjön. Kimérem a tálba a lisztet, beleszórom a rozmaringot és a bazsalikomot, sót, majd beleöntöm a langyos vizet, az olajat és a kiskovászt. Összedagasztom. A dagasztást egy egyszerű elektromos géppel csinálom. A tésztát meleg helyen kelesztem, majd lisztes deszkán átgyúrom. Lágy tészta lesz. Két cipóra osztom,  sütőpapíron kinyújtom vagy kihúzkodom ovális alakúra és a tepsibe húzom a papírra együtt. Természetesen lehet más formájúra vagy  méretűre is formázni és azt teszünk a tésztára, amit csak szeretnénk. Először egy kis bazsalikomos paradicsomszószt kenjünk rá. Azt a szószt használom, amit a spagettihez a 2014. március 25.-i írásomban.
Megrakom a pizzát, amivel szeretném és megsütöm 190-200 fokon, kb 25-30 perc alatt.

Ötlet: a paradicsomszósz helyett sajtos tejföllel is megkenhetjük, megszórjuk szalonnával, sajttal, így a töki pomposhoz hasonló pizzánk lesz.