Csupán 20 dkg lisztből két nagy pizzát süthetünk. Ennek a pizzának
szép vékony lesz a tésztája, könnyű és levegős, a szélein pedig roppanós. A bazsalikomos paradicsomszószra mindenféle
finomságot rakhatunk. Megsüthetjük a családban mindenkinek a kedvenc pizzáját.
Közösen is készíthetjük, akár a gyerekeket is bevonva. Gyúrhatják a tésztát,
kenhetik a szószt, kiválaszthatják mit tegyenek rá . Vagy a barátaink maguk
rakhatják meg pizzájukat.
Itt szalámis-sajtos és hagymás sajtos pizza készült. Ez a
mennyiségű tészta pont belefér egy nagy tepsibe.
Amire szükségem lesz:
kiskovász: 1 tasak élesztő (7
gr, ez megfelel 2,5 gr friss élesztőnek), 1 evőkanál cukor, 2 evőkanál liszt, 1
dl langyos tej
a tésztához: 20 dkg liszt, 1,5 dl langyos víz, 2 evőkanál olaj, 1
kiskanál só, 1-1 kiskanál szárított rozmaring és bazsalikom, vagy oregano
bazsalikomos paradicsomszósz:
http://cookedandbakedbyera.blogspot.hu/2014/03/paradicsomos-bazsalikomos-spagetti.html
feltét a pizzára: sajtfélék, sonkaszelet, kolbász, szalámi,
olajbogyó, tonhal, sült hagyma, párolt kukorica, brokkoli stb
Így készítem:
Elkészítem a kiskovászt, összekeverve az élesztőt a cukorral,
liszttel és langyos tejjel. Meleg helyre teszem, hogy szép lyukacsosra
feljöjjön. Kimérem a tálba a lisztet, beleszórom a rozmaringot és a
bazsalikomot, sót, majd beleöntöm a langyos vizet, az olajat és a kiskovászt.
Összedagasztom. A dagasztást egy egyszerű elektromos géppel csinálom. A tésztát
meleg helyen kelesztem, majd lisztes deszkán átgyúrom. Lágy tészta lesz. Két
cipóra osztom, sütőpapíron kinyújtom
vagy kihúzkodom ovális alakúra és a tepsibe húzom a papírra együtt. Természetesen
lehet más formájúra vagy méretűre is formázni
és azt teszünk a tésztára, amit csak szeretnénk. Először egy kis bazsalikomos
paradicsomszószt kenjünk rá. Azt a szószt használom, amit a spagettihez a 2014.
március 25.-i írásomban.
Megrakom a pizzát, amivel szeretném és megsütöm 190-200 fokon, kb
25-30 perc alatt.
Ötlet: a paradicsomszósz helyett sajtos tejföllel is megkenhetjük,
megszórjuk szalonnával, sajttal, így a töki pomposhoz hasonló pizzánk lesz.