2018. január 10., szerda

Süteményillatú reggelek

Gesztenyés-rumos hópehely, kávés szív és gyömbéres csillag-mind linzertésztából.

Süteményillatra ébredni az élet egyik gyönyörűsége, az otthon boldogsága, mert minden benne van egyszerre: a törődés, a szeretet, egy új, boldog nap ígérete.
Ha mindent előkészítünk előző nap, akkor linzert sütni csak pár perc.
Reggeli kávéhoz, teához sütöttem ezeket az apróságokat, mind az alaprecept egy-egy változata.
A klasszikus linzer receptje a blogon:





 Így leckét írni is könnyebb.

Ezeket a málnalekváros linzerszívecskéket az egyik kislányom vitte be az iskolába a társainak, csak úgy.






Linzervirágok és türkiz-menta színek: az ilyen hangulatos csendéletek sok erőt adhatnak reggelente. Mindegyik apróságnak van története, tudom honnan származnak. A smiley sütipecsétet pl. a lányaimtól kaptam a születésnapomra.

Máktorta



Fényes csokoládémáz a máktortánk ünnepi ruhája. Ez egy keverem-kavarom-sütöm mákos gyönyörűség, liszt és sütőpor nélkül.

Amire szükségem lesz:

25 dkg darált mák, 25dkg cukor, 8 tojás, esetleg egy marék mazsola, egy csipet só, vanília aroma, 1 kiskanál fahéj, reszelt narancshéj, 3-4 dkg reszelt vagy pici darabra vágott étcsokoládé
csokimázhoz: 10 dkg étcsokoládé, 1 ek vaj, 1 kiskanál olaj
sziruphoz: 2 ek rum, 2 ek baracklekvár vagy narancslekvár, 2 ek narancslé

Így készítem:

Három tálat kikészítek. Az egyikben felverem a tojások fehérjéjét egy csipet sóval kemény habbá, a másikban a sárgájukat szép fényes habosra a cukorral és a vaníliával. A harmadik tálban a darált mákra rászóróm a fahéjat, reszelt narancshéjat, csokoládét és a mazsolát. Végül a három tál tartalmát laza mozdulatokkal összekeverem, úgy, hogy ne törjem össze a tojáshabot. Sütőpapírral bélelt formában sütöm 200 fokon. Szép magasra feljön és utána sem esik össze.
A szirup hozzávalóit felforrósítva összekeverem, majd meglocsolom vele a tortát. Teljesen beszívja, a lekvár viszont egy lehelletnyi réteget képez a torta tetején.
Gőz felett megolvasztom a csokoládét és a vajjal, olajjal szépséges fényes krémmé keverem, majd a kihűlt máktortára öntöm.
Hasonlóan vonom be a csokitortámat is:
Ötlet kalóriaszegényebb változatra: cukor nélkül, eritrittel vagy más cukorpótlóval is működik a recept, kipróbáltam. A csokimáz elhagyható, de cukormentes csokival is  dolgozhatunk. A sziruphoz pedig cukormentes lekvárt használunk.
További ötlet: mazsola helyett egy marék áfonya, vagy kockára vágott alma, vagy magozott meggy is finom benne.
Hasonló recept a blogon, cukormentes és almás variációban: