2018. február 10., szombat

Túró rudi sütemény cukor és liszt nélkül



Ez a diétás sütemény olyan könnyű, mint egy habos felhő és mivel étcsokoládéval alaposan meg van szórva citromos-túrós tésztája, megidézi a nagy kedvencet, a túró rudit. Így tökéletes, ahogy van, szinte percek alatt fogy el és csodálatos csokoládé illata megtölti a lakást.

Amire szükségem lesz:
fél kg túró, 5 tojás, 1 dl kefír, 1 tasak vaníliás pudingpor, pár csepp vaníliaaroma, folyékony cukormentes édesítőszer ízlés szerint, 1 ek citromlé, 1-1 narancs és citrom reszelt héja, 10-15 dkg cukormentes étcsokoládé, egy csipet só, 1 nagy csipet szódabikarbóna és fél tasak sütőpor
24 x 30 cm-es tepsi

Így készítem:
Felverem a tojásfehérjéket kemény habbá. A csokoládét apróra vágom. A tojássárgákat, túrót, édesítőt, pudingport, citromlevet, a reszelt narancs- és citromhéjat, vaníliát összekeverem, majd a végén a tojásfehérjehabbal összeforgatom. Sütőpapírral bélelt tepsibe öntöm, majd rászórom a csokoládét. 190 fokon sütöm, kb 30-40 percig.


Ez a recept a diétás túrótortám egy változata:










Ugyanezt megsüthetjük muffinként is, de avval számolni kell, hogy mivel ez egy liszt- és zsiradékmentes sütemény, a muffin papírhoz igen ragaszkodni fog, nehéz róla lehámozni. 



Gnocchi vagyi olasz krumplinudli bolognai raguval


A gnocchi (eltsd: nyokki) egy olasz krumplinudlis étel, és ha meguntuk a spagettit (bár ez a mi esetünkben szinte elképzelhetetlen), akkor a tésztamártásokhoz főzhetünk egy adag gnocchit. Nem egy gyorsan elkészíthető étel, és mivel frissen a legfinomabb, avval tudjuk a folyamatot felgyorsítani, hogy már előző nap összeállítjuk a tésztát. Reggel feltesszük főni a krumplit, hagyjuk kihűlni és később összegyúrjuk. Így másnap már csak megformázzuk a nudlikat (ez a leghosszabb része a gnocchi készítésnek) és megfőzzük. Általában ovális formájú, itt most épp rombusz alakúra vágtam. Bármilyen mártással, sok sülthagymával, sajtszósszal nagyon finom. Tulajdonképpen ugyanúgy lehet kínálni, mint a galuskát. Ez egy nagyobb adag, 4 főre is elég.

Amire szükségem lesz:
1 kg héjában főtt krumpli, 20 dkg liszt, 2 tojás, 10 dkg krémsajt, egy csokor aprított petrezselyem, egy nagy csipet őrölt szerecsendió, só, bors ízlés szerint, esetleg bazsalikom
1-2 ek olaj egy külön serpenyőben

Így készítem:
A főtt krumplit összetöröm, mintha krumplipürét készítenék és elkeverem a tojással, sajttal, a fűszerekkel és a liszttel. Összegyúrom, majd kb 2 cm vastag rudakat hengergetek belőlük lisztes nyújtódeszkán és kb 2 cm-es darabokra vágom, villával kicsit megnyomom a tetejét. Forrásban lévő vízben kisebb adagokban főzöm meg, megvárva, hogy feljöjjenek a víz felszínére. Szűrővel szedegetem ki őket egy nagyobb serpenyőbe, 1-2 ek olajjal elkeverem, hogy ne ragadjanak össze.

A gyors bolognai raguhoz fél kg darált pulykahúst összepirítok 2 fej apróra vágott hagymával és 3-4 gerezd zúzott fokhagymával kevés olajon. Bazsalikommal, oregánóval sóval, borssal fűszerezem és felengedem 5 dl paradicsompürével. esetleg belevágok egy-két kockára vágott paradicsomot. Összefőzöm és kész is.

A bolognai ragu külön posztban:


Ötlet: a krumpli egy részét lehet túróval helyettesíteni, illetve a sajtkrém nem muszáj hozzá, ha épp nincsen otthon.

Bazsalikomos paradicsomos mártással is kínálhatjuk:







Ovális formájú gnocchi bazsalikomos paradicsom mártással

Sajtfánk


A rántott sajt egyik testvére ez a gömbölyű sajtfánk. Szép hófehér a belseje, ropogós a külseje. Főételként salátával, főzelékkel, rizs körettel kitűnő, de magában is pl. valamilyen mártogatóssal, szósszal kínálva.


Amire szükségem lesz: 
30 dkg sajt (pl. trappista), 1 krumpli, 1 kisebb cukkini, 2 vagy 3 tojás, kb. 2 ek liszt, só, olaj

Így készítem:
Meghámozom a krumplit és a cukkinit és lereszelem a nagylyukú reszelőn. A sajtot is lereszelem. Összekeverem 2 db tojással, kb. 2 evőkanálnyi liszttel és ízlés szerint sózom. Hagyom állni kicsit. Bő forró olajban sütöm, kanállal szaggatva labdacs formájúra vagy kézzel diónyi golyókat formázva.

Ötlet: a krumplit helyettesíthetjük cukkinivel, illetve lehet a fánkot csak reszelt sajtból is készíteni. 3 tojástól pufibb lesz, 2 tojással tömörebb. Petrezselyemmel, vagy más zöldfűszerrel is lehet ízesíteni.

Hasonló recept a blogon, csak krumpliból: