2018. január 17., szerda

Citromos sajttorta pohárban

Ellenállhatatlan krémes édesség pár perc alatt. A ropogós kekszrétegek és a citromos krém együtt valóban olyan, mintha egy szelet sajttortát ennénk.

Amire szükségem lesz:
A citromos krémhez: 25 dkg mascarpone krémsajt, 2-3 pohár citromos joghurt, 1 citrom reszelt héja és leve, pár csepp vanília aroma, süssina folyékony édesítő vagy tetszés szerinti porcukor,
A ropogós kekszréteghez: 1 csomag zabkeksz, 5 dkg vaj
A tetejére díszítésnek: esetleg pár evőkanál citromlekvár, vagy reszelt fehér csoki vagy tejszínhab
4 db üvegpohár

Így készítem:
A zabkekszeket 4 db kivételével ledarálom és a vajjal, serpenyőben összeforgatom pár perc alatt. Félreteszem, hogy teljesen kihűljön. A vajas kekszmorzsából kb. 1 cm-es réteget rakok mindegyik pohár aljába és egy kisebb üveg aljával lenyomkodom. A krém összes hozzávalóját összekeverem és vagy kanállal, vagy habzsákkal egy-egy réteget teszek a kekszmorzsára. Aztán befedem ezt is egy réteg vajas keksszel és a tetejére teszem a maradék citromos krémet. Kidíszítem a félretett egész kekszekkel, vagy kekszmorzsával, reszelt csokival, tejszínhabbal. Esetleg egy-egy kanálnyi citromlekvárt teszek mindegyik tetejére.

Ötlet N 1: Ezek az üvegpoharak gyertyatartók voltak eredetileg. Sajnálom őket kidobni, amikor már teljesen elégett benne a gyertya, ezért próbálom őket valamire felhasználni. Nagyon könnyű késsel kitisztítani belőle a kanócot és a maradék viaszt. Az ilyen üvegeket sokféle módon ki lehet díszíteni, pl. üvegmatricával vagy üvegfestékkel. Lehet belőle személyre szabott ceruzatartó vagy gyertyatartó megint.

Ötlet N 2: Citromos joghurt helyett natúr joghurt is jó.





Első alkalommal erős pistás tégelyekben kínáltam. 
Ezt az üveget például strasszkövekkel és üvegfestékkel díszítettem ajándékba.

Sajtszószos paradicsomos lepény

Selymes-sajtos szósszal sült paradicsom omlós tésztán, mutatós, igaz? Azonnal éhesek leszünk már a látványától is. Omlós tésztás sós lepényeket bármivel süthetünk, sonkával, kolbásszal, gombával stb.

Amire szükségem lesz:
A tésztához: 25 dkg liszt, 12 dkg vaj, 1 tojássárgája, 1 dl tejföl, 10 dkg sajt, 1 teáskanál só
A töltelékhez: 4-5 db paradicsom
A sajtszószhoz: 2 ek vaj, 2 ek liszt, 3 dl tej, egy nagy marék reszelt sajt, egy csokor petrezselyem, 1 csipet szerecsendió, fél teáskanál só, bors
A tetejére: egy nagy marék reszelt sajt

Így készítem:
A sajtszószhoz a vajat megolvasztom, hozzáadom a lisztet folyamatosan kavargatva és amikor már fehéredni kezd, hozzácsurgatom  a tejet. Sűrűre főzöm alacsony hőfokon, vigyázva, hogy nehogy csomós legyen. Hozzáadom a szerecsendiót, sót, borsot, apróra vágott petrezselymet és a reszelt sajtot, félreteszem.
A tésztát vékonyra kinyújtom lisztes sütőpapíron, belehúzom a papírral együtt egy közepes méretű tepsibe, megszurkálom a tésztát villával. Szép szeletekre vágom a paradicsomot és befedem vele a tésztát, majd ráöntöm a gazdag sajtszószt és a tetejére szórok még reszelt sajtot. 190 fokon aranyszínűre sütöm.

Hasonló lepény a blogon:
http://cookedandbakedbyera.blogspot.hu/2016/04/brokkolis-kukoricas-pite.html


Legkisebb lányom először kóstol ilyet.

Tejfölkrémes pite diétásan


Ezt a receptet vettem alapul, csak egészségesebb hozzávalókkal:
A cukor helyett eritritet, a liszt helyett zablisztet és zabkorpát használtam. A tejfölt pedig natúr joghurttal helyettesítettem.




Tejfölkrémes pite


Sárgabarackos.
Áfonyalekváros. 

Ez egy univerzális recept, mert mindenféle gyümölccsel megsüthető, ami épp otthon van és a tejfölös öntetet is lehet kicsit variálni. Az omlós tészta az édes gyümölccsel és a tejfölkrémmel együtt szinte tökéletes.
A füzetkémben Tina-féle almatorta néven szerepel, mert egy Tina nevű újságban találtam jó pár éve és ott almával készült. Azonnal megszerettem ezt a receptet és rengetegszer sütöm, kerek formában vagy téglalap alakúra, néha több, néha kevesebb tejfölös öntettel, és szezonális gyümölcsökkel. Egyáltalán nem bonyolult, teljesen kezdőknek is ajánlom. Ez a recept a családi receptes kincsestárunk fontos része.

Amire szükségem lesz:
Az omlós tésztához:
18 dkg liszt, 10 dkg vaj, 8 dkg cukor, 1 tojássárgája, egy csipet só,reszelt narancshéj vagy citromhéj, 1 tasak vaníliás cukor
A pite középső rétege: valamilyen gyümölcs: alma, körte, meggy, málna, sárgabarack, szilva, szőlő, ribizli, ananász, áfonya stb vagy gyümölcslekvár
Az tejfölös réteghez: 3 dl tejföl, 3 tojás, 6 dkg cukor, reszelt citromhéj vagy narancshéj, 1 tasak vaníliás cukor

Így készítem:
A tésztát gyorsan összegyúrom, lisztes sütőpapíron kb. 4 mm vastag akkora kerek lappá nyújtom, hogy a piteformába téve legyen pereme. Belehúzom a papírral együtt a piteformába vagy tepsibe. Megszurkálom itt-ott villával. Rászórom a gyümölcsöt, pl citromlébe forgatott almaszeleteket, vagy meggyet, vagy egy réteg gyümölcslekvárt egyenletesen a tésztára kenek. A tejfölös réteghez felverem külön a tojás fehérjét kemény habnak, a sárgáját habosra keverem a cukorral, vaníliás cukorral, majd belekeverem a tejfölt és a reszelt citromhéjat. A végén összeforgatom a tojáshabbal és ráöntöm a gyümölcsre. 190 fokon sütöm addig, amíg megpirul a teteje. Akkor vágom fel, ha már teljesen kihűlt.

Ötlet N 1: Nagyobb tepsihez ennek a duplája kell.
Ötlet N 2: Igen finom a tejföl helyett kefír vagy joghurt, pl a készen kapható citromos joghurt.
Ötlet N 3: Ha sietünk, nem muszáj a tojásokat szétválasztani és tojáshabot verni,  hanem egyszerűen csak összekeverjük a tejfölös rétek összes hozzávalóját. 
Ötlet N 4: Ha csak 1-2 dl tejfölt használok, akkor a gyümölcsréteg fog dominálni és nagyon szép, finom lesz így is.


Sárgabarackos-szilvás. 

Sárgabarackos.

Édesburgonya krémleves pirított tökmaggal


Gyömbér és narancs a lelke ennek a lélekbalzsamozó levesnek.  Egy étteremben kóstoltam édesburgonyát először és azóta nagyon megszerettük ezt a sütőtök-krumplira hasonlító zöldséget.  Sütök belőle csipszet  tepsiben, vagy zöldségkrémet készítek vagy köretnek is adom. Még tócsniban is kipróbáltam és nagy sikere lett.


Amire szükségem lesz: 
3 közepes édesburgonya, 1 hagyma, olaj, 1 narancs leve és héja, 1 kiskanál gyömbérpor, só, bors, 2 dl tejszín, egy marék pirított tökmag

Így készítem: 
Az édesburgonyát és a hagymát meghámoztam, felszeleteltem, tepsiben kevés olajon megsütöttem. Lábasba átszedtem és kevés vízzel, sóval, borssal, gyömbérrel, egy narancs reszelt héjával átforraltam. Összeturmixoltam az egészet 2 dl tejszínnel. A legvégén belefacsartam a narancs levét.
Tálaláskor megszórtam pirított tökmaggal és borssal. Lehet bele tejszínből csíkokat is húzni.
Egy idő után besűrűsödik, pl. ha hűtőben áll egy ideig, ezért kevés vizet kell hozzá adni. 
Ötlet: természetesen nem muszáj tepsiben megsütni hozzá az édesburgonyát, lábasban is meg lehet párolni a hagymával és utána vízzel felengedni.





Narancsos csirke csípős mártással

"Anya, csinálj majd még ilyet!" - jó érzés ezeket a szavakat hallani, mert azt jelenti, hogy finomat főztem. Pedig ez egy ripsz-ropsz ebéd: csípős bazsalikomos paradicsomos mártás, teljes kiőrlésű penne tészta, párolt brokkoli és narancsos-mézes csirkemell kockák (grillcsirke fűszer, egy narancs leve, egy kiskanál méz, kevéske olajon megpirítva). 40 perc alatt kész lett az egész.
Ezt a mártást használtam, de mivel paradicsom nem volt itthon, mindenféle színű zöldpaprikát használtam benne helyette a paradicsomszósszal és erős pistát adtam hozzá, hogy csípős legyen:

Tálaláskor az egyik adagot római köménnyel megfűszereztem: a mártást átforgatva a penne tésztával.