2014. március 21., péntek

Kínai fényes-bundás szezámmagos csirke

 

Kínai fényes-bundás szezámmagos csirke

Kínai büfékben lehet kapni ilyet, de könnyen otthon mi magunk is elkészíthetjük.  Nálunk ahogy elfogy, a család kérdezi, hogy mikor csinálok ilyet újra. Egyszerűen, gyorsan elkészíthető étel, aki szereti a kínai ízeket, bátran fogjon hozzá, nem fog csalódni. Semmi ördöngős mutatvány nincsen benne. A pácolt, csíkokra vágott csirkemellet egy palacsinta tésztához hasonló bundában, forró olajban megsütöm, leöntöm méz-paradicsompüré-ecet keverékével és megszórom szezámmaggal.  

Amire szükségem lesz:

Két csirkemell csíkokra vágva, só, bors, liszt
A páchoz: bármi, ami a hús rostjait puhítja, ami éppen van itthon, pl egy narancs leve, vagy fél dl fehérbor vagy sör, vagy kevés kefír
A palacsintatésztához: 6 evőkanál liszt, 3 evőkanál étkezési keményítő, 2 csipet sütőpor, 1 evőkanál olaj, csipet só, víz
A fényes-mézes-mázhoz: 4 evőkanálnyi méz, 4 evőkanálnyi paradicsompüré (vagy ketchup), 4 teáskanálnyi ételecet, 1 evőkanálnyi szezámmag
A sütéshez: olaj

Így készítem el:

A csíkokra vágott csirkemellet meglocsolom egy kevés fehérborral , vagy sörrel, vagy ráfacsarom egy narancs levét, vagy pár evőkanálnyi kefírrel összekeverem és éjszakára a hűtőbe teszem. A pác csodát tesz a hússal egy éjszaka alatt a hűtőben. Másnap a csirkemellet sózom, borsozom, kicsit átforgatom liszttel.
A palacsintatészta hozzávalóit összekeverem. Vízből annyit teszek hozzá, hogy sűrű palacsintatésztám legyen. Hagyom állni 15 percet. A lisztes csirkemell csíkokat megmártom a tésztában és forró olajban kisütöm őket szép színűre. A kisült bundás husikat jól átforgatom egy mély tálban a fényes mázzal és a szezámmaggal.
Kínai sült tésztát vagy párolt rizst adok hozzá.

Ötlet N 1: citromos borsot használhatunk sima fekete bors helyett, nagyon finommá teszi a csirke húsát. Lehet kapni ilyen fűszerkeveréket.

Ötlet N 2: ízlés szerint lehet több mázzal is lehet ennyi mennyiségű husit leönteni, ki hogyan szereti, arányosan megnövelve a hozzávalókat. Keverhetünk a mázba erős pistát is, hogy jó csípőssé tegyük a kínai csirkénket.

Ötlet N 3: ugyanebben a bundában lehet zöldségeket is sütni, pl sárgarépát csíkra vágva, hagymát vagy gombát.



1 megjegyzés:

  1. Ez az inyencseg ihlette a tegnapi föztöm, igaz, hogy egyedül csak a martas maradt az eredeti: csirke helyett tofu, bundaban sütes helyett grill, szezam helyett kokuszreszelek.
    De finom lett igy is! :)

    VálaszTörlés