Kínai fényes-bundás szezámmagos
csirke
Kínai büfékben lehet
kapni ilyet, de könnyen otthon mi magunk is elkészíthetjük. Nálunk ahogy elfogy, a család kérdezi, hogy
mikor csinálok ilyet újra. Egyszerűen, gyorsan elkészíthető étel, aki szereti a
kínai ízeket, bátran fogjon hozzá, nem fog csalódni. Semmi ördöngős mutatvány
nincsen benne. A pácolt, csíkokra vágott csirkemellet egy palacsinta tésztához
hasonló bundában, forró olajban megsütöm, leöntöm méz-paradicsompüré-ecet
keverékével és megszórom szezámmaggal.
Amire szükségem lesz:
Két csirkemell
csíkokra vágva, só, bors, liszt
A páchoz: bármi, ami a
hús rostjait puhítja, ami éppen van itthon, pl egy narancs leve, vagy fél dl
fehérbor vagy sör, vagy kevés kefír
A palacsintatésztához:
6 evőkanál liszt, 3 evőkanál étkezési keményítő, 2 csipet sütőpor, 1 evőkanál
olaj, csipet só, víz
A fényes-mézes-mázhoz:
4 evőkanálnyi méz, 4 evőkanálnyi paradicsompüré (vagy ketchup), 4 teáskanálnyi
ételecet, 1 evőkanálnyi szezámmag
A sütéshez: olaj
Így készítem el:
A csíkokra vágott
csirkemellet meglocsolom egy kevés fehérborral , vagy sörrel, vagy ráfacsarom
egy narancs levét, vagy pár evőkanálnyi kefírrel összekeverem és éjszakára a
hűtőbe teszem. A pác csodát tesz a hússal egy éjszaka alatt a hűtőben. Másnap a
csirkemellet sózom, borsozom, kicsit átforgatom liszttel.
A palacsintatészta
hozzávalóit összekeverem. Vízből annyit teszek hozzá, hogy sűrű
palacsintatésztám legyen. Hagyom állni 15 percet. A lisztes csirkemell csíkokat
megmártom a tésztában és forró olajban kisütöm őket szép színűre. A kisült
bundás husikat jól átforgatom egy mély tálban a fényes mázzal és a szezámmaggal.
Kínai sült tésztát
vagy párolt rizst adok hozzá.
Ötlet N 1: citromos
borsot használhatunk sima fekete bors helyett, nagyon finommá teszi a csirke
húsát. Lehet kapni ilyen fűszerkeveréket.
Ötlet N 2: ízlés
szerint lehet több mázzal is lehet ennyi mennyiségű husit leönteni, ki hogyan
szereti, arányosan megnövelve a hozzávalókat. Keverhetünk a mázba erős pistát
is, hogy jó csípőssé tegyük a kínai csirkénket.
Ötlet N 3: ugyanebben
a bundában lehet zöldségeket is sütni, pl sárgarépát csíkra vágva, hagymát vagy
gombát.
Ez az inyencseg ihlette a tegnapi föztöm, igaz, hogy egyedül csak a martas maradt az eredeti: csirke helyett tofu, bundaban sütes helyett grill, szezam helyett kokuszreszelek.
VálaszTörlésDe finom lett igy is! :)