2018. január 25., csütörtök

Csokihabos kosárka




Ez egy finom omlós tészta csokoládéhabbal, amit gyerekeknek készítettem ajándékba. Egy falatnyi boldogság. Több változatban is sütöttem azóta, pl. citromos krémmel is.
Így készítem:
Linzertészta virágokat kiszúrok, a szélét megmintázom.  Muffin papírban, muffin tepsiben megsütöm kb. 10 perc alatt.  Ha kihűlt, habzsákkal csokikrémet teszek mindegyikbe. Ha előtte a linzerből kisebb virágokat is sütöttem, avval díszítem. 
A linzertészta és a csokikrém receptje a blogon: 





Csokiszökőkút a csokimúzeumban.

Sajtos-tejfölös tészta

Szakácskönyvek méltatlanul meg sem említik ezt az igen szerény, egyszerű ételt. Pedig maga a harmónia, az otthon melege, a gyermekkor emléke így, ahogy van: a rengeteg sajt a forró tésztán, a krémes tejföllel, jól megborsozva. Amíg fő a tészta, lereszelem a sajtot. Már csak egy nagy fotelbe kell bekucorodni, feltenni a lábunkat és szépen lassan megenni.



Lazac steak


A lazac steak serpenyőben, vajon pirított lazac. Pár perc alatt készen van ez az igazi fenséges, királyi fogás. Sajnos, a lazac ára is királyi, ezért nem kerül az asztalunkra ilyen étel minden nap. 
A sütés előtt a lazac bőrét leveszem, sózom, borsozom. Mindkét oldalát addig sütöm vajon serpenyőben, amíg ki nem fehéredik egy kicsit. Vigyázok, hogy szaftos maradjon, ne száradjon ki. A végén citromot facsarok rá, citromhéjat is ráreszelek.  

Körete párolt karfiol, brokkoli és gyömbéres sárgarépa: vajon átforgatott szép sárgarépa szeletek, megsózva és gyömbérporral megszórva. Fél narancs levét is ráfacsarom, amíg párolódik.
Halas ételekhez nagyon finom a kapormártás. Itt kapros gombamártással kínálom: gomba szeleteket apróra vágott hagymával és kaporral olajon megpárolok, sózom, borsozom, étkezési keményítővel megszórom, tejszínnel felengedem.
Gombapörkölt és gombamártás a zabgaluska receptjéhez csatolva a blogon: http://cookedandbakedbyera.blogspot.hu/2018/01/zabgaluska.html

További lazacos ételek a blogon:








Kolbászos-hagymás pite

Gombás pite. 
Kolbászos-hagymás pite.

Olyan ez a sós pite, mintha lapos kenyérféle lenne. Kitűnő sörkorcsolya, hamar készen van, jól csomagolható, szállítható, összejövetelekre is lehet vinni belőle. Nagyon nehéz belőle keveset enni. Gombás, sajtos változatban is megsüthetjük, vagy akár pár kockára vágott főtt krumplival is.

Amire szükségem lesz: 
Az alaptésztához: 12 dkg puha vaj, 2 tojás, 2 dl tejföl, 20 dkg liszt, 1-1 csipet sütőpor és szódabikarbóna, só, bors, 1 csipet szerecsendió
esetleg: egy csokor apróra vágott petrezselyem, 1 marék reszelt sajt
A kolbászos-hagymás keverékhez: 1 vöröshagyma vagy lilahagyma (vagy mindkettő), olaj, 1 szál csabai kolbász

Így készítem:
A hagymákat apróra vágva olajon sóval megpárolom és lehűtöm. A kolbászt felszeletelem és negyedekbe vágom. Összekeverem az alaptésztát kézi mixerrel pár perc alatt, majd hozzáadom a hagymát és kolbászt. Nagyon finom lesz egy csokor apróra vágott petrezselyemtől és egy marék sajttól. Sütőpapírral bélelt tepsibe simítom és megsütöm aranybarnára. A nagy tepsihez ennek az adagnak a duplája kell.

Ötlet: szépen mutat a tésztában egy marék kockára vágott piroshúsú paprika.
 
Csak hagymával.  


Rombusz alakúra vágott hagymás piték és túrós sütemények elszállításhoz becsomagolva.