2020. január 6., hétfő

Forró csoki bonbon

Vaníliaillatú, csillogó olvasztott csokoládéval dolgozni az egyik legboldogabb dolog a világon. Forró csoki bonbont készíteni pedig szuper egyszerű, mindössze valamilyen szilikonformára van hozzá szükség. Csoki, tejszín, likőr mindössze az alapanyag és csak fagyasztani kell. Ha 2-3 db likőrös bonbont (vagy többet) forró tejbe teszünk, szépen elolvad és forró csokoládé itallá válik. Magában is ellenállhatatlan, így sok bonbon odáig el sem jut, hogy forró csoki legyen belőle. Ezt az adagot kb. fél óra alatt készítettem, és ajándékba adtam hatalmas sikert aratva vele a barátaim körében. Különböző további változatokat biztosan fogok kísérletezni. Lehet pl. csokilikőrös, tojáslikőrös, vodkás vagy akár limoncellos bonbon  is.

Hozzávalók: fél kg cukormentes csokoládé, 1 dl tejszín, fél dl bármilyen likőr vagy rum, 1 csipet őrölt fahéj, pár csepp vanília aroma, folyékony édesítő
A csokoládét kisebb darabokra vágom és egy fém tálba szórom. A tejszínt felforralom és azonnal, ahogy egyet forr, ráöntöm a csokoládéra. Hozzákeverem a likőrt, az őrölt fahéjat és a vaníliát. A szilikonformákba öntöm az likőrös olvadt csokoládét és a fagyasztóba teszem úgy 20 percre. Ennyi az egész.

Ötlet: Ha nincs szilikonformánk, akkor sütőpapírral bélelt 2 db kisebb tepsibe is önthetjük ezt a mennyiséget, kb. fél cm vastagon és meghinthetjük fehércsoki reszelékkel vagy apróra vágott mandulával, pisztáciával. Fagyasztás után pedig négyzetekre, háromszögekre vághatjuk.
Megjegyzés: Igazából ez trüffel, nem bonbon, hiszen a bonbon töltött csokoládét jelent, de valahogy nekem bonbon jobban hangzik…
Természetesen bármilyen csokoládéval dolgozhatunk, mi egy ideje próbálunk cukormentesen készíteni mindent. A likőrben így is van cukor elég.

Étcsokoládé-, kapucsínó-, karamell-, fehércsokoládé színű gombképeim. Gombok, gyöngyök, strasszkövek üvegre vagy fára ragasztva nagyon mutatósak és keretbe téve szép lakásdíszek lehetnek.