2014. május 11., vasárnap

Habos, citromos-narancsos tejberizs


Családunk kedvence ez a habos-krémes tejberizs. Ünnepi jelleget ad neki a tejszínhab és a narancslekvár. bolti narancslekvárt is tehetünk bele, de ilyen kicsi adagban igazán pár perc, ha magunk készítjük. Lehet csak narancsos vagy csak citromos változatot főzni, vagy vegyesen.
Amire szükségem lesz:
A tejberizshez: 15 dkg rizs, 5 dl tej, 2 dl víz, 5 dkg cukor, 1 evőkanál vaj, 1-2 evőkanál mazsola, vaníliás cukor, fahéjrúd
Narancsos hab a tejberizshez: 2 dl habtejszín, 2 evőkanál porcukor, 1 dl narancslé, reszelt narancshéj
Narancslekvárhoz, citromlekvárhoz: 1-2 narancs vagy citrom filézve, 1 narancs leve, 1 narancs vagy citrom héja csíkra vágva, 2-3 evőkanál cukor

Így készítem:
A lábosban a rizst a tejjel, vízzel, cukorral, vajjal, mazsolával, vaníliás cukorral és a fahéjrúddal lassú tűzön főzöm fedő alatt, amíg a rizs meg nem puhul. Félreteszem teljesen kihűlni.
A narancsos habhoz felverem a tejszínhabot a cukorral és a végén apránként belecsepegtetem a narancs levét, úgy verem tovább. Lágy hab lesz belőle.
A narancslekvárhoz kifilézem a narancsokat, csíkra vágom az egyik héját, kifacsarok még egy narancsot is. A narancshúst a cukorral, narancslével és a narancs csíkra vágott héjával addig forralom kavargatva egy kisebb lábosban, amíg lekvár nem less. Ez kb 10 perc. Félreteszem kihűlni teljesen.
A kihűlt tejberizsbe keverem először a habot, majd a kihűlt narancslekvárt is belekanalazom, de nem keverem el benne teljesen. Ahogy az alsó képen látszik, így, szinte márványos hatása lesz. Szeletelt naranccsal, citrommal díszítem.
Lehet nagy üvegtálban tálalni, vagy kis fagylaltos csészékben, vagy akár egy szép nagy tepsiben is.

Ötlet: cukor helyett xilittel is készíthetjük.



Nyári napsütés eperkrémleves



Igazi nyári leves, gyönyörűszép és nagyon selymes, finom.
Gyümölcskrémleveseknél nem főzöm meg a gyümölcsöt, mindig csak frisset használok. Főzéstől, párolástól elvesztik a gyümölcsök szép színüket, kifakulnak. Frissen a saját ízük is megmarad, a finom, friss gyümölcs íze. Gyümölcskrémleveseim igazából különleges ízesítésű turmixok, rengeteg lehetőséget nyújtanak.
Az eper önmagában is nagyon finom, semmilyen fűszerezést nem kíván. Itt, ebben a receptben egy lehelletnyi banán és narancs meg a citrom héja ízesíti csak. Kicsivel tálalás előtt készítem el, hogy még habos maradjon.

Amire szükségem lesz:
40 dkg eper, 2- 4 dl hideg tej, 1 dl hideg habtejszín vagy natúr joghurt, édesítőszer (cukor, méz, xilit stb) ízlés szerint, 1 narancs leve, reszelt citromhéj, 1 negyed vagy fél banán

Így készítem:
Tulajdonképpen mindent összeturmixolok több részletben.Először az epret a banánnal, az édesítőszerrel és a narancs levével, citrom reszelt héjával. Közben hozzáöntöm a tejszínt és a legvégén a tejet. Ennyi az egész. Az eperkrémleveseket nagyon szépen lehet tálalni, pl a gyümölccsel magával díszíteni.

Ötlet N 1: A tejet kiválthatjuk részben vízzel vagy eperlével. A tej mennyisége attól függ, hogy sűrűbbre vagy hígabbra szeretném-e a levest.
Ötlet N 2: A banán és a tejszín, illetve joghurt textúrát ad, selymessé teszi az eperkrémlevest  és szépséges, pasztell árnyalatot  is ad neki.
Ötlet N 3: megbolondíthatjuk a levest pár csepp narancslikőrrel is.
Ötlet N 4: vajban megpirított és fahéjas cukorban megforgatott kalácskockákat is szórhatunk bele tálaláskor, jobban mutat majd.