Családunk kedvence ez a habos-krémes tejberizs. Ünnepi jelleget ad neki a tejszínhab és a narancslekvár. bolti narancslekvárt is tehetünk bele, de ilyen kicsi adagban igazán pár perc, ha magunk készítjük. Lehet csak narancsos vagy csak citromos változatot főzni, vagy vegyesen.
Amire szükségem lesz:
A tejberizshez: 15 dkg
rizs, 5 dl tej, 2 dl víz, 5 dkg cukor, 1 evőkanál vaj, 1-2 evőkanál mazsola,
vaníliás cukor, fahéjrúd
Narancsos hab a
tejberizshez: 2 dl habtejszín, 2 evőkanál porcukor, 1 dl narancslé, reszelt
narancshéj
Narancslekvárhoz, citromlekvárhoz: 1-2
narancs vagy citrom filézve, 1 narancs leve, 1 narancs vagy citrom héja csíkra
vágva, 2-3 evőkanál cukor
Így készítem:
A lábosban a rizst a
tejjel, vízzel, cukorral, vajjal, mazsolával, vaníliás cukorral és a
fahéjrúddal lassú tűzön főzöm fedő alatt, amíg a rizs meg nem puhul.
Félreteszem teljesen kihűlni.
A narancsos habhoz
felverem a tejszínhabot a cukorral és a végén apránként belecsepegtetem a
narancs levét, úgy verem tovább. Lágy hab lesz belőle.
A narancslekvárhoz
kifilézem a narancsokat, csíkra vágom az egyik héját, kifacsarok még egy
narancsot is. A narancshúst a cukorral, narancslével és a narancs csíkra vágott
héjával addig forralom kavargatva egy kisebb lábosban, amíg lekvár nem less. Ez
kb 10 perc. Félreteszem kihűlni teljesen.
A kihűlt tejberizsbe
keverem először a habot, majd a kihűlt narancslekvárt is belekanalazom, de nem keverem
el benne teljesen. Ahogy az alsó képen látszik, így, szinte márványos hatása lesz. Szeletelt naranccsal, citrommal díszítem.
Lehet nagy üvegtálban tálalni, vagy kis fagylaltos csészékben, vagy akár egy szép nagy tepsiben is.
Ötlet: cukor helyett xilittel is készíthetjük.
Lehet nagy üvegtálban tálalni, vagy kis fagylaltos csészékben, vagy akár egy szép nagy tepsiben is.
Ötlet: cukor helyett xilittel is készíthetjük.