SAJTOS TALLÉR
Ezerféle
ropogtatnivalót árulnak a boltok, de a házi sajtos tallérnak párja nincsen. Kiskoromban
a nagymamámmal együtt sütöttük, gáz lángja felett, hatalmas vaslapok között.
Emlékszem, mennyire más szemmel néztem azokat a tallérokat, amiket én magam sütöttem
nála, a régi alföldi házában, mert ez a vas ostyasütő nagyon nehéz volt és a
lapokat egyenként kellett vele sütni, a nyelénél erősen összeszorítva és a
sütés félidején megfordítani. Addig nem is gondoltam arra, hogy egy-egy doboznyi
nagyi-féle sajtos tallér milyen fárasztó munka eredménye volt. Ma már elektromos
ostyasütő végzi el helyettünk ezt a munkát, nekünk csak egyenként bele kell
tenni a kis gombócokat. Az én ostyasütőmet a lányaimtól születésnapi
ajándékként kaptam, a recept pedig a nagyimé, bár én jóval több sajttal sütöm
és tejfel helyett kefírt használok. A sajtos tallér a boldog kunhegyesi
nyarakat és a nagymamámat jelenti nekem.
Amire szükségem lesz:
65 dkg liszt, 30 dkg
reszelt sajt, 25 dkg margarin, 4 dl kefír, 1 tojás, 1 evőkanál köménymag, 1
csapott ek só, fél csomag sütőpor
ostyasütő
Így készítem:
A hozzávalókat
összegyúrom és nagyobb dió nagyságú gombócokat görgetek belőle. Ostyasütő
lapjának közepére téve megsütöm őket egyenként aranybarnára. És boldogan
elropogtatom.
A 90 éves nagymamámmal
és a 10 éves legkisebb lányommal. Nagyival minden évben együtt töltöttük a Karácsonyt.
Nagyim kertje, mint
virágos mező volt mindig.