2017. december 20., szerda

Diétás túrótorta

Családunk kedvencét egy ideje kicsit átalakítva sütöm, hiszen ez a recept a blogon nagy sikerrel szereplő Veronika túrótortájának egy alakbarátabb változata, margarin és porcukor nélkül.
Hihetetlenül finom és könnyű citromos-narancsos sütemény, nemigen lehet az eredetitől megkülönböztetni. Ez az eredeti recept:

Amire szükségem lesz:

fél kg túró, 5 tojás, 1 dl kefír, 1 tasak vaníliás pudingpor, pár csepp vanília aroma, Süssina folyékony édesítőszer ízlés szerint, 1-1 ek citromlé és narancslé, 1-1 citrom és narancs reszelt héja, 1 narancs
egy 26 cm átmérőjű kerek tortaforma, vagy egy 24 x 30 cm-es tepsi

Így készítem:

Felverem a tojásfehérjéket egy csipet sóval kemény habbá. Az összes többi hozzávalót összekeverem, majd a végén a tojásfehérjehabbal lazán összeforgatom. Sütőpapírral bélelt tepsiben sütöm 190 fokon, 30-40 percig.
Ha megsült, ráfacsarom egy narancs levét.










Sajtos tallér


SAJTOS TALLÉR

Ezerféle ropogtatnivalót árulnak a boltok, de a házi sajtos tallérnak párja nincsen. Kiskoromban a nagymamámmal együtt sütöttük, gáz lángja felett, hatalmas vaslapok között. Emlékszem, mennyire más szemmel néztem azokat a tallérokat, amiket én magam sütöttem nála, a régi alföldi házában, mert ez a vas ostyasütő nagyon nehéz volt és a lapokat egyenként kellett vele sütni, a nyelénél erősen összeszorítva és a sütés félidején megfordítani. Addig nem is gondoltam arra, hogy egy-egy doboznyi nagyi-féle sajtos tallér milyen fárasztó munka eredménye volt. Ma már elektromos ostyasütő végzi el helyettünk ezt a munkát, nekünk csak egyenként bele kell tenni a kis gombócokat. Az én ostyasütőmet a lányaimtól születésnapi ajándékként kaptam, a recept pedig a nagyimé, bár én jóval több sajttal sütöm és tejfel helyett kefírt használok. A sajtos tallér a boldog kunhegyesi nyarakat és a nagymamámat jelenti nekem.

Amire szükségem lesz:

65 dkg liszt, 30 dkg reszelt sajt, 25 dkg margarin, 4 dl kefír, 1 tojás, 1 evőkanál köménymag, 1 csapott ek só, fél csomag sütőpor
ostyasütő

Így készítem:

A hozzávalókat összegyúrom és nagyobb dió nagyságú gombócokat görgetek belőle. Ostyasütő lapjának közepére téve megsütöm őket egyenként aranybarnára. És boldogan elropogtatom.
A 90 éves nagymamámmal és a 10 éves legkisebb lányommal. Nagyival minden évben együtt töltöttük a Karácsonyt.

Nagyim kertje, mint virágos mező volt mindig.