2014. június 9., hétfő

Kedvenc babsalátánk

Babsaláta paradicsommal, sült csirkemellel


Ennek szép, színes salátának lehetetlen ellenállni. Különböző fajta és színű párolt bab, petrezselyem és apróra vágott hagyma a salátánk szíve-lelke. Szeretjük köretként, vagy magában, hűtve vagy melegen. Bab helyett párolt csicseriborsóval is nagyon finom.

Amire szükségem lesz:
alap: párolt zöldbab, főtt vörösbab, fehérbab, vagy más babfajta, vöröshagyma, petrezselyem
esetleg egyéb zöldség hozzá: szárzeller, lilahagyma, lilakáposzta, sárgarépa, paradicsom
öntet: 1 evőkanál ecet, 1 csipet só, bors, 3 evőkanál olívaolaj, 1 evőkanál citromlé, esetleg pár gerezd zúzott fokhagyma

Így készítem:
Külön-külön megpárolom sós vízben a babokat, leszűröm. Apróra vágott vöröshagymával keverem össze és egy nagy csokor petrezselyemlevelet is belevagdosok. Teszek hozzá esetleg még egy kevéske paradicsomot, vagy csíkra vágott lilakáposztát, vagy apróra vágott lilahagymát, reszelt sárgarépát, kis szeletekre vágott szárzellert is.

Elkészítem az öntetet. Mivel a só nem oldódik olajban, először az ecetet elkeverem a sóval és borssal, majd lassan, kiskanalanként adom hozzá az olívaolajat. Végül a citromlevet is beleöntöm és szépen összekeverem. Néha teszek bele zúzott fokhagymát is. 
Az öntet mennyiségét lehet növelni, ebben az arányban.


Itt lilahagyma is van benne és tonhallal ettük

Csicseriborsós-lilakáposztás változat