2016. április 16., szombat

Köménymagos-sajtos lapocska



KÖMÉNYMAGOS-SAJTOS LAPOCSKA

Finom sajtos ropogtatnivalót liszt és vaj nélkül is süthetünk. A fűszerek és a sajt mellé még tehetünk bele napraforgómagot, tökmagot is, ahogy szeretnénk. Kalóriatartalma így nem csökken, de  mindenképpen egészségesebb nassolnivalót kapunk, mintha hagyományosan készült sós rudat készítenénk fehér liszttel, vajjal, egész tojással vagy tejföllel. Hasonló lapocskákat boltban is vehetünk, de jóval gazdaságosabb otthon elkészíteni ugyanazt.

Amire szükségem lesz:  

A tésztához:  10 ek zabkorpa, 4 ek zabpehely, 3 tojásfehérje, 18 dkg reszelt trappista sajt, egy fél kávéskanál őrölt kömény, 1 csapott ek őrölt pirospaprika, 1 kávéskanálnyi só (illetve ízlés szerint), egy csipet sütőpor, egy csipet szódabikarbóna
A tetejére: egy csapott ek köménymag

Így készítem:

A hozzávalókat összegyúrom, majd zabkorpával megszórt sütőpapírra teszem. Ráteszek még egy sütőpapírt, majd a két réteg papír között téglalap formára kinyújtom. Így nem ragad rá a tészta a nyújtófára. A tészta vastagsága kb fél cm legyen. Megszórom köménymaggal és pizzavágóval vagy késsel négyzetekre vágom. 200 fokon sütöm kb 20 percig. A vágások mentén konyhai ollóval négyzetekre vágom.






Virágos linzertorta



Ilyen csinos linzertortát bármikor süthetünk, mert semmilyen különleges hozzávaló nem kell hozzá. Az elkészítése is csak annyival tart tovább, amíg kiszúrjuk a virágokat. Virágforma  helyett természetesen bármilyen más formájú kiszúróval is dolgozhatunk, pl. csillag, szív, levél és lehet nagyobb méretű is. Alkossunk valami szépet kedvünkre. Akár kedvesünk nevét is megformázhatjuk. Ez a vidám virágos linzertorta teljesen kezdőknek is sikerülni fog.

Amire szükségem lesz: 

A linzertésztához: 30 dkg liszt, 20 dkg margarin, 10 dkg porcukor, 2 db tojássárgája, 1 tasak vaníliás cukor, egy csipet só, egy nagy citrom reszelt héja, esetleg egy pici rum
A töltelékhez: 3 dl házi málnalekvár
Tepsi: 30 x 22 cm-es

Így készítem:

A linzertésztát gyorsan összegyúrom, hűtőben pihentetem egy pár óráig, majd a 2/3-át kinyújtom fél cm vastag téglalap formára,  lisztezett sütőpapíron. Próbálom akkorára nyújtani, hogy legyen egy kis pereme majd a tepsiben, de ha nincs, az sem baj. Belehúzom a tepsibe, megszurkálom itt-ott villával. A maradék tésztát kinyújtom fél cm vastagra és kiszurkálok belőle virágokat. Nekem ebből a mennyiségből 63 db pici virág lett.
A 3 dl málnalekvárt rásimítom a tepsiben lévő tésztára, majd ráteszem a tésztavirágokat. 200 fokon kb 25 percet sütöm. Csak kihűlés után vágom fel.

Linzer alaprecept a blogon:
Hasonló módon díszített pite: