2018. január 28., vasárnap

Kókuszgolyó zabpehelyből, cukor nélkül




A kekszből, baracklekvárból, cukorból készült kókuszgolyó fitt változata. A kekszet a zabpehely helyettesíti, a lekvárt a reszelt alma és a csokoládé. Ebből a mennyiségből 32 db fenséges golyócska lesz.

Amire szükségem lesz:
2 tábla 75 % kakaótartalmú étcsokoládé (cukor nélküli) lereszelve vagy gőz felett megolvasztva, 250 gr zabpehely, 100 gr durvára darált dió, 50 gr kókuszreszelék, 3 narancs leve, pár csepp rumaroma, 1 reszelt alma, folyékony édesítő
a külsejére: még 50 gr kókuszreszelék

Így készítem:
Összegyúrom a hozzávalókat és 20-23 grammos golyókat formálok belőlük, meghempergetem kókuszreszelékben.

Hasonló recept a blogon:






Müzliszelet



Házi müzliszeletet azért jó készíteni, mert természetes anyagokból áll, tartósítószer nélküli,  cukormentes, és azt teszünk bele, amit szeretnénk. Nem tart túl sokáig az elkészítése sem,  aztán lehet belőle csomagolni az edzésre, futáshoz, síeléshez. Nem folyik, nem ragad, azonnali energiát ad és nagyon finom. Arra kell csak vigyázni, hogy ne együk meg az egészet egyszerre. Kerülhet bele reszelt alma, cukormentes csoki, goji bogyó, cukrozatlan aszalt gyümölcs, puffasztott rizs,mogyoró, tökmag, szezámmag, lenmag stb. A narancslé, banán, a reszelt alma, a reszelt csokoládé vagy a pépesített datolya, aszalt gyümölcs segít összegyúrni a hozzávalókat és összetartani a magvakat. Így nem esik szét a müzliszelet, amikor kinyújtjuk, illetve összepréseljük a hozzávalókat. Ha ropogósabban szeretnénk, akkor félidőben vágjuk fel és süssük készre így.

Banános-zabpelyhes müzliszelet

Amire szükségem lesz:
230 gr banán (kb 3 db, héj nélkül mérve), 230 gr zabpehely, 100 gr dió és 60 gr mandula durvára vágva, 100 gr aszalt sárgabarack pici kockákra vágva, 1 narancs leve, vanília aroma, 1-1 narancs és citrom reszelt héja, pár csepp folyékony édesítő

Így készítem:
Mindent összegyúrok és sütőpapíron kb. 1 cm vastagra kinyújtom. Nyújtásnál egy másik sütőpapírt teszek a tetejére, hogy ne ragadjon a nyújtófára semmi. 200 fokon kb fél órát sütöm. Felvágom téglalap alakú darabokra.

Csokis-almás müzliszelet

Amire szükségem lesz:
160 gr banán (kb 2 banán, héj nélkül mérve), 180 gr zabpehely, 180 gr gyümölcsös müzlikeverék (cukor nélküli), 2 ek lenmag, 50 gr dió, 150 gr mogyoró, 1 kiskanál fahéj, 2 tábla 75% kakaótartalmú étcsokoládé (cukor nélküli) nagylyukú reszelőn lereszelve, 2 db reszelt alma, 2 narancs leve, pár csepp folyékony édesítő
Ugyanúgy készül, mint a banános-zabpelyhes müzliszelet. 
Banános-zabpelyhes müzliszelet fotói.






Csokis-almás müzliszelet fotói. 





Futós, táncedzéses, síelős képek.  




Óriásropi


Ezek az óriásropik mindig nagy sikert aratnak gyerekzsúrokon. Teli rakom az asztalt mindenféle földi jóval, a gyerekek mégis elsősorban ezeket a ropikat eszik meg először. Pizzatésztából készül és a receptből 2 tepsinyi is kijön.
Ez a pizza receptje:
http://cookedandbakedbyera.blogspot.hu/2014/04/pizza.html
Általában megfelezem a tésztát, és az egyik feléből pizza lesz, a másikból pedig ropi.
Pizzavágóval hosszabb-rövidebb csíkokat vágok, olívaolajjal megkenem (ezt nem muszáj) és megsütöm pár perc alatt a sütőben. Ennyi az egész. Lehet rá sajtot is reszelni, vagy magokat szórni.



Kenyérlángos, pompos


A kemencében sült kenyérlángos (langalló) mindenkit elcsábít a vásárokon, de otthon, sütőben is megsüthetjük. A családot frissen sült házi kenyérlángossal kínálni igen hálás feladat. Lássunk hát neki!
Ez, a mi magyar pizzánk paradicsomos-bazsalikomos mártás helyett fokhagymás tejföllel sül és finom füstölt kolbásszal vagy húsos szalonnával, vagy amivel szeretnénk, amit épp a hűtőben találunk.

Amire szükségem lesz:
az élesztő felfuttatásához: 1 tasak szárított élesztő (7 gr, ez megfelel 2,5 gr friss élesztőnek), 1 ek cukor, 2 ek liszt,1 dl langyos tej
a tésztához: 20 dkg liszt, 1 db közepes főtt krumpli összetörve, 1,5 dl langyos víz, 2 ek olaj, 1 kiskanál só
feltét: sajtok, hagyma, szalonna, tejföl, fokhagyma

Így készítem:
Az élesztőt a cukorral, liszttel, langyos tejjel felfuttatom úgy, hogy összekeverve, letakarva meleg helyre teszem. Egy nagyobb tálba kimérem a 20 dkg lisztet, beleszórom a sót, az összetört krumplit, beleöntöm a langyos vizet, az olajat és a szép lyukacsosra feljött élesztőt. Összedagasztom, meleg helyen, letakarva kelesztem. Lisztes deszkán átgyúrom, majd kétcipóra osztom. Sütőpapíron kinyújtom ovális alakúra mind a kettőt és a tepsibe húzom a papírral együtt.
Tejföllel vagy fokhagymás tejföllel befedem, picit sózom, majd szeletelt lilahagymával, kockákra vágott húsos szalonnával, kolbásszal, gombával, sajttal megszórom. 
A pizzatésztámat vettem alapul: 
Hasonló receptek a blogon:







Vásárokon, a szentendrei Skanzenben, Domonyban fotóztam.