Éliás, Tóbiás, egy tál dödölle....Olyan mintha sok apró krumplifánk lenne, amit tejföllel, sült
szalonnával, sült hagymával és reszelt sajttal tálalunk. Igen laktató krumplis
étel, számtalan változata és neve van.
Amire szükségem lesz:
fél kiló főtt krumpli, 2 evőkanál liszt, só, bors, olaj, 1-2 fej
hagyma, 4-5 evőkanál tejfül, bacon vagy szalonna, kevés reszelt
Így készítem:
A krumplit meghámozom és kockákra vágva megfőzöm sós vízben. A
megfőtt krumpliról leöntöm a főzővizet úgy, hogy 3-4 evőkanálnyi maradjon csak.
Rászórom a lisztet, sózom, borsozom és magas lángon „odakapatom”, tehát addig kevergetem,
amíg egy kicsit sercegni nem kezd. Picit odakap az alja, de az így jó. Összeáll
pár perc alatt a lisztes főtt krumpli,, mintha tészta lenne. Forró olajba szaggatom
evőkanállal. Sült hagymával megszórom, rákanalazom a tejfölt, a tetejére pedig
reszelt sajtot és sült szalonnát teszek. Kevés piros húsú paprikát kockára
vágok és avval is díszítem.