2014. április 10., csütörtök

Dödölle


Éliás, Tóbiás, egy tál dödölle....Olyan mintha sok apró krumplifánk lenne, amit tejföllel, sült szalonnával, sült hagymával és reszelt sajttal tálalunk. Igen laktató krumplis étel, számtalan változata és neve van.

Amire szükségem lesz:

fél kiló főtt krumpli, 2 evőkanál liszt, só, bors, olaj, 1-2 fej hagyma, 4-5 evőkanál tejfül, bacon vagy szalonna, kevés reszelt

Így készítem:

A krumplit meghámozom és kockákra vágva megfőzöm sós vízben. A megfőtt krumpliról leöntöm a főzővizet úgy, hogy 3-4 evőkanálnyi maradjon csak. Rászórom a lisztet, sózom, borsozom és magas lángon „odakapatom”, tehát addig kevergetem, amíg egy kicsit sercegni nem kezd. Picit odakap az alja, de az így jó. Összeáll pár perc alatt a lisztes főtt krumpli,, mintha tészta lenne. Forró olajba szaggatom evőkanállal. Sült hagymával megszórom, rákanalazom a tejfölt, a tetejére pedig reszelt sajtot és sült szalonnát teszek. Kevés piros húsú paprikát kockára vágok és avval is díszítem.





Tepsiben sült zöldség



Tepsiben sült zöldség

Vidámság, színek, napsütés egy tepsiben. Mindegyik zöldség megőrzi a saját ízét, az egyik ropogósabb, a másik puhább.
Van itt piros húsú paprika, fehérrépa, sárgarépa, lilahagyma, újhagyma, póréhagyma, paradicsom, zellerszár, cukkini, gomba, fokhagyma. A zöldségszeletkék olívaolajjal meglocsolva sülnek sütőben, és fűszereik mindössze só, bors és rózsabors.

Magában, pirítóssal, köretként, vagy spagettivel ehetjük. Csak annyi a dolgunk, olívaolajjal meglocsolt sütőpapírt teszünk a tepsibe, és a zöldségeket szépen elhelyezzük egymás mellé. Csak annyi zöldséget süssünk egyszerre, hogy ne kelljen őket egymásra rakni. Figyeljünk arra is, hogy a zöldségszeletkék nagyjából egyforma méretűek, vastagságúak legyenek. Ahogy a fűszereket rászórtuk, kevés olívaolajjal még meglocsoljuk és mehet is a sütőbe. 250 fokon sütöm.
Szinte bármilyen zöldség nagyon finom lesz így, sütőtök vagy káposzta is. Fűszerként használhatunk rozmaringot, bazsalikomot vagy, amit szeretnénk. Rózsaborsot használtam, mert nagyon finom fűszer és szép a színe is, sütés előtt sötét rózsaszínű.  Az egyik alsó képen látható a rózsabors.