2018. január 11., csütörtök

Banánkenyér


Az érett banánokból csodálatosan finom, puha sütit lehet varázsolni. Az illata fenséges, amikor sül. Imádom ezt a süteményt. Egy amerikai lánytól tanultam a receptjét.

Amire szükségem lesz:


3-4 érett banán, 10 dkg lágy vaj, 15 dkg cukor, 2 tojás, vanília aroma, 1-2 ek rum, 20 dkg liszt, 2-2 csipet sütőpor és szódabikarbóna, 1-1 citrom és narancs reszelt héja, egy marék dió, pár kockányi bármilyen csokoládé (csokinyuszi vagy csokimikulás maradék is jó), 2 teáskanálnyi fahéj

Így készítem:

Három tálat előkészítek. Az egyikben felverem a 2 tojásfehérjéjét egy csipet sóval kemény habbá.
A másikban a lisztet a sütőporral,szódabikarbónával, reszelt citrom- és narancshéjjal, fahéjjal, dióval elkeverem, majd beleteszek apróra tört csokoládét. A harmadik tálban habosra keverem a cukrot a tojások sárgájával, a vajjal, vaníliával és rummal és a villával összetört banánokkal. A három tál tartalmát összekeverem, nem összetörve a tojáshabot. Sütőpapírral bélelt formában sütöm, 200 fokon kb. 30-40 percig. Kerek, őzgerinc, vagy téglalap alakú tepsiben is szoktam sütni.

Cukormentes változata itt található:

Banános receptjeim:




Díszes szülinapi torták

Magyar népi hímzés ihlette tortácskák ajándékba.

Hello Kitty-s torta

Nem vagyok profi cukrász, ezért ezek a torták, tudom, nem tökéletesek. De az biztos, hogy nagy szeretettel készültek az elmúlt években, lányaim születésnapjára, vagy ajándékba vagy megrendelésre. Mind marcipán és fondant bevonatú torták, gondosan megtervezve, díszítgetve. Némelyik nagy kihívás volt, de volt, amelyik bonyolultsága ellenére elég hamar elkészült. Emlékszem, hogy mennyire élveztem mindig magát az alkotás folyamatát és aztán pedig látni a meglepett, boldog arcokat. Sosem felejtem el, például, amikor a Barbie tortát a gyerekek először meglátták.  

További marcipános torták a blogon:
Hercegnős torta: kislányok szeretnek hercegnőnek öltözni, játék koronát viselni. Ezt az emeletes tortát marcipánvirágokkal díszítettem. Akkor még semmilyen kiszúróformám nem volt ehhez, ezért minden egyes virágot ollóval vágtam ki a marcipánból. A torta tetejére tettem a játék koronát. 

Kalóz-torta: a szigeten pálmafa és egy dobozka kincsekkel. A kincsek arany- és ezüst cukorgyöngyök. A pálmafánál csaltam, és kartonpapírra tettem a levelét, mert a marcipán lágy anyag és nem állna meg így magától.
 Három torta egyszerre készült. 
Tornyos kastély: ezt elég nehéz volt úgy megcsinálni, hogy szép szabályos tornyok legyenek. Fondant bevonatú.

 Pókember torta részlete. 
 Első fondant tortám: tavaszi mező lepkékkel. 

Szeretem ezeket az indás díszeket. Sosem tervezem meg előre, ezek a minták nagyon gyorsan alakulnak ki a kezem alatt. 
 Winx torta (ez egy rajzfilm-sorozat címe). 
Barbie torta: egyik kislányom születésnapjára készült. A babát alufóliába csavartam és beleállítottam egy kerek csokitortába, majd marcipán ruhába öltöztettem. Kedvenc indás mintámmal díszítettem. 

 Kezdő szakácsnő koromból két egyszerű torta: virág és katica. ekkor kezdtem felfedezni a sütés-főzés örömét. 

Anyáknapi piros szíves tortácska. 
A Barbie torta hatalmas örömet okozott a lányomnak. A gyerekek el sem hitték, hogy ez valóban egy torta, amíg fel nem vágtuk. 
Itt pedig én volnék, kétévesen a szülinapi tortámmal. 

Avokádós reggelik


Az avokádó amolyan szuperétel, mert nemcsak finom, hanem számos gyógyhatása is van, az egészséges étrend része. 

Itt lehet olvasni erről többet:
Idézet a cikkből: „Az avokádó egy olyan univerzális növény, amely a gyümölcs, zöldség és gyógynövény is egyben. Jó hatással van a szív- és érrendszeri problémákra, és vitamintartalmának köszönhetően pedig kitűnő antioxidáns.”

Mindemellett szép is az avokádó. Kicsit csalafinta, mert a lényeg a rücskös bőre alatt bújik meg: szépséges, selymes pasztell zöld, krémszerű a belseje. Ha nem túl érett, formás kis szeletekre vágható és igen jól mutat egy szelet kenyéren vagy salátában. 

Avokádóból isteni finom szendvicskrémet is lehet készíteni, vagyis a híres guacamolét, illetve pár perc alatt spagettiszósz is lehet belőle:
 Villával tört avokádó magvas kenyéren. 
Cukkinis-diós kenyerem petrezselymes avokádókrémmel, mini mozzarellával, főtt tojással és mindenféle zöldneművel ez egy igazi finom, laktató reggeli. Terítőm saját varrás. 
A sötét színű, maglisztes kenyerek tésztáját néha cukkinivel lazítom és ropogós dió, mogyoró is kerül bele. Vagy készen kapható magliszt keverékből sütöm, vagy a saját magos vagy túrós kenyerem tésztáját variálom. 
Receptjük itt is van már a blogon:

Ezek a kenyerek hamar elkészülnek, mert nem kelt tészták, nincsen bennük élesztő. 
Egyszerre csak kisebb adagot sütök, mert frissen a legfinomabb és nem is tartható el sokáig, mint a fehér búzalisztes kenyerek.


 Avokádó és csípős zöldpaprika, főtt tojással, ropikenyérrel.
  Rozskenyérrel, rántottával, színes paradicsomokkal. 
 Nyári avokádós reggeli a teraszon. 


Szeretem ezt a terítőt, jó pár éve hímeztem. Pont olyan színű, mint ez a reggeli: zöld avokádó és paprika és szép mélysárga tojás.
Magvas ropikenyérrel, mogyoróvajjal.