2014. március 27., csütörtök

Fehércsokoládés ribizlitorta


Gyors és gyönyörűséges torta. Ez az egyik kedvenc tortafotóm és az egyik legkorábbi. Emlékszem, hogy szinte semmi időm nem volt tortát sütni és a készen kapható piskóta adta a megoldást. Egy olyan krémes-gyümölcsös torta lett, ami aztán beépült a családi receptek közé.

1 készen kapható piskóta, az a fajta, amit a gyümölcstortához adnak, tehát egy réteg piskóta, aminek van pereme
4 dl habtejszín, 2 tasak habfixáló, 10-15 dkg porcukor, fél kg ribizli, egy tábla fehércsokoládé, fél tábla étcsokoládé

Felverem zsírtalanított tálban a hideg tejszínhabot, lassan hozzáadom a habfixálót és a porcukrot. Beleforgatom a ribizli nagyját és belelapátolom a ribizlis tejszínhabot a piskóta mélyedésébe, úgy, hogy kupac formája legyen. Vízgőz felett megolvasztom a fehércsokoládét és amikor már majdnem kihűlt, de még folyik, rácsurgatom a habra. Rászórok még ribizlit díszítésnek és ráreszelek étcsokoládét a tetejére.

Ötlet N 1: készítettem már saját piskótával is, illetve vakon sütött omlós tésztával (lásd Habsipkás citromkrémes torta)
Ötlet N 2: készült már úgy is, hogy 2 dl habtejszínből készült habhoz 250 gramm mascarponét kevertem, a porcukrot és a gyümölcsöt
Ötlet N 3: nagyon finom málnával, áfonyával, eperrel is, vagy vegyesen

Csokihabos torta


Ez nem is igazi recept, hanem egy ötlet. Tegyük fel, hogy váratlan vendégeink jönnek és már nincs idő sem cukrászdába elszaladni, sem pedig megsütni egy házi süteményt. Milyen édes-krémes finomsággal varázsoljuk el  őket?  Ha csak  fél óránk valamit gyorsan elkészíteni, ne essünk kétségbe. A csokihabos tortához talán még ennyi idő sem kell, de csalni fogunk egy kicsit, mert készen kapható piskótával dolgozunk. Tulajdonképpen csokoládés tejszínhabot fogunk beletölteni. Mennyeien finom.

Amire szükségem van:

1 készen kapható piskóta, az a fajta, amit a gyümölcstortához adnak, tehát egy réteg piskóta, aminek van pereme
3-4 dl habtejszín
cukrozott kakaóporból jó pár evőkanálnyi
esetleg 2 tasak habfixáló

Így készítem:

Felverjük zsírtalanított tálban a hideg tejszínt kemény habbá, az első percek után hozzáadva a habfixálót, majd a cukrozott kakaóport. Minél több a kakaópor benne, annál sötétebb és édesebb lesz a hab. Rásimítjuk a kész piskótára. Mivel van pereme, a habot szépen megtartja. Talán még arra is van idő, hogy díszítsük, villával vonalat húzunk a krémbe, vagy megszórjuk valamilyen tortadekorral, csokireszelékkel.

Ötlet N 1: Ilyen vészhelyzetekre jó, ha van otthon habtejszín a hűtőben,  1-2 doboznyi a 2 dl-esből. Tartsunk otthon készen kapható piskótát is, tortákhoz, legalább egyet.
Ötlet N 2: Pár csipet fahéj vagy egy kiskanálnyi instant kávépor kiváló fűszere lehet ennek a csokihabnak .
Ötlet N 3: Ha meglocsoljuk a piskótát valamilyen likőrrel vagy rummal, mielőtt beletöltjük a habot, még finomabb lesz.
Ötlet N 4: 1-2 tábla olvasztott de langyosra hűtött étcsokoládét is keverhetünk óvatosan a habhoz a kakaópor helyett, de ez kb 10 perccel tovább tart.

Citromos-narancsos gyümölcskompót


Minden második nap készítek kompótot, abból a gyümölcsből, ami épp van. Pl télen alma, körte, narancs, mandarin, citrom, sőt még banán is kerül bele. Ahogy érnek a gyümölcsök az év folyamán, úgy változik a kompót is, lesz szilvás, áfonyás, epres, sárgabarackos is. Korán reggel főzöm, mert így fahéjas illatra ébred a család. Nincs vele nagy tennivaló, amíg megfőzöm a reggeli kávét, addigra már kezd forrni a kompót is.

Amire szükségem lesz:

gyakorlatilag bármilyen gyümölcs, pl alma, körte, narancs, citrom, mandarin, szilva, sárgabarack, banán, kiwi, meggy, ribizli, eper, áfonya, stb
aszalt gyümölcs, mazsola,  fahéj (egész vagy őrölt), szegfűszeg, vanília (aroma, vagy vaníliás cukor)
üveges citromlé, 1 narancs vagy mandarin kifacsart leve, valamilyen édesítőszer

Így készítem:

Majdnem teleengedek egy nagy, többliteres lábost vízzel és beleöntök sok citromlevet. Üveges citromléből 2-3 liter kompóthoz legalább 1 dl teszek, vagy többet. Jó citromosan-narancsosan finom. A kompót édesítéséhez nem fehér cukrot használok, hanem valamilyen más mesterséges édesítőszert, ami éppen van itthon. Igazán gazdaságos kompótot főzni, mert kevés gyümölcs kell hozzá. 3-5 liternyi is készülhet akár 2-3 darab almából is, és igen finom lesz egyféle gyümölcsből is. Pl 3 db alma, 1 körte, egy marék meggy elég egy nagy adaghoz. A csúnyácska almákat fel lehet hozzá használni, vagy ha a gyerekek meghagynak egy fél almát, azt is beleteszem. Ha kell, a gyümölcsöt csak nagyobb darabra vágom, nem is hámozom meg, de pl az alma magházát kivágom. Fahéjat, egy kiskanál szegfűszeget és vaníliát adok hozzá. Nem főzöm órákig semmiképpen, csak fedő alatt épp hogy felforralom egyszer, lezárom alatta a hőt  és otthagyom, így fedő alatt. Nem kell eltenni a hűtőbe, egy napig kint maradhat. Ahányszor felmelegítem, annyiszor sötétedik a levének a színe, sűrűbb lesz. Piros gyümölcsökből rózsaszínű lesz a kompót, a banántól sűrűbb lesz. A citromlé és édesítőszer mennyisége a gyümölcstől is függ, meg kell kóstolni és olyanra alakítani, ahogy nekünk a legjobban ízlik. Télen forrón isszuk, nyáron hidegen. Lehet a bögrényi kompótba a kedvenc mézünkből is tenni. Nyáron műanyag üvegbe betöltöm a kompót levét és korán reggel beteszem a fagyasztóba. Mire elindulok a kánikulai napon, meg is fagy és napközben ihatok a jeges citromos-gyümölcsös léből, amíg fel nem olvad az egész. Bolti üdítő helyett isszuk a kompót levét, kicsit olyan, mintha gyümölcstea lenne. Napi 2-3 liter is elfogy. Természetesen nemcsak a kompót leve fogy el, hanem a benne lévő gyümölcsöket is megesszük.

Ötlet N 1: az egész fahéjrudat többször is, két-háromszor is felhasználom, ha elfogyott egy adagkompót, akkor egyszerűen hagyom  megszáradni, és mehet bele a következő kompótba


Ötlet N 2: a kompótfőzés miatt mindig lefagyasztom a kifacsart citrom héját, vagy ha narancsot eszünk, akkor annak is a héját és amikor készül a kompót, akkor beledobálok pár darabot. Így, ha éppen nincsen itthon friss narancs, vagy citrom, mégis tudok ilyen ízt belecsempészni a kompótba. Fagyasztott narancs- és citromhéjat könnyebben tudunk a süteményekbe is belereszelni, ezért érdemes őket mindig megmenteni és nem kidobni.



Sütivirágos, karamellás diós pite

 


Linzervirágokba öltöztettem a diós pitét.

Amire szükségem lesz:

a tésztához: 1 tojássárgája, 1 egész tojás, 15 dkg cukor, 1 vaníliáscukor, 15 dkg margarin, 25 dkg liszt, csipet só, esetleg sütőrum
a karamellás töltelékhez: 20 dkg cukor, 30 dkg dió, 3 dkg margarin, 1 narancs reszelt héja, fél tábla étcsokoládé, 1,5 dl tejszín, 1 kiskanál fahéj, 1 fél reszelt alma
megkenni a tésztát: 1 tojássárgája, 1 evőkanál méz

Így készítem:

Összegyúrom puha tésztává a hozzávalókat. Ha nagyon morzsálódik, akkor egy kis sütőrumot adok hozzá. Sütőpapíron kinyújtom a tésztát kb 3-4 mm vastagra. Hozzámérem a 26 cm átmérőjű, alacsony peremű tortaformát és egy nagyobb és egy kisebb kört szabok ki a tésztából. A sütőformába sütőpapírt teszek. A nagyobbik tésztakörrel kibélelem a kerek sütőformát, hogy pereme is legyen. A kisebbik kör lesz a teteje a pitének, ebből kiszúróformával kis virágokat szaggatok.
Egy nagyobb serpenyőben 20 dkg cukrot karamellizálok 1-2 ek-nyi vízzel, de úgy, hogy elég hamar beleteszem a 30 dkg durvára vágott diót és 3 dkg margarint. Narancshéjat, fahéjat és egy fél reszelt almát teszek bele. Amikor már készen van, még egy fél tábla étcsokoládét is beledobálok, szépen bele fog olvadni. Ezután már csak a másfél dl tejszínt csorgatom bele. Sűrű diós-csokis-karamellás krém lesz. Rásimítom a tésztára, szépen befedem a sütivirágokkal. Mézes tojássárgájával megkenem és 200 fokon megsütöm.

A csoki nem alapvetően fontos bele, önmagában a karamellás diós töltelék is nagyon finom. 







Kapros tojássaláta



Kapros tojássaláta

Könnyű saláta tavaszi színekben.

Amire szükségem lesz:

6-7 szem kisebb főtt krumpli,  4 db ecetes uborka, 5 főtt tojás, 3 dl tejföl, 10 dkg krémsajt,  egy kevés snidling, egy kisebb csokor kapor, só

Így készítem:

A tejfölt elkeverem a krémsajttal, az apróra vágott snidlinggel és kaporral, megsózom. A többi hozzávalót kisebb kockákra vágom és összekeverem a sajtos tejföllel.



Bundáskenyér szeretet-reggeli


Bundáskenyér szereteT-reggeli

Ez nem is recept, hanem egy ötlet, hogy mosolyt csaljunk családtagjaink arcára, amikor reggel kibotorkálnak álmosan reggelizni. Sajtos bundáskenyér, szív alakra kiszaggatva, sajtos tejföllel kínálva.

Amire szükségem lesz:

10 db szív alakú bundáskenyérhez: 10 szelet vajas toastkenyér (ez pont akkora, mint a szívalakú sütiformám)
a bundához: 2 tojás, 1 dl tej, egy marék reszelt sajt, só
olaj a sütéshez
a tejfölhöz: 1 dl tejföl, egy marék reszelt sajt, só

Így készítem el:

Felverem a tojást a tejjel és a sajttal, sózom, megmártom benne a szív formájú kenyérkéket és bő olajban megsütöm. A sajtot összekeverem a tejföllel és sózom. 




Gyros pitával és tzatzikivel


gyros tzatzikivel, pitÁval

Görög tengerpart ízei.

Amire szükségem lesz:

a csirkehúspáchoz: 1 narancs leve és héja
a csirkehús fűszerei: oregano, szerecsendió, fahéj, kömény, római kömény, fehérbors, pirospaprika, gyömbér, esetleg citrombors, 2 gerezd zúzott fokhagyma, 1 közepes fej hagyma apróra vágva, reszelt citromhéj és narancshéj
2 db csirkemell
a sütéshez olaj
a tzatzikihez: fél kígyóuborka, 2 dl joghurt, 3-4 gerezd zúzott fokhagyma, só
a pitához: fél tasak instant élesztőből kiskovász (1 evőkanál cukor, 2 evőkanál liszt, 1 dl langyos tej), 20 dkg liszt (esetleg a fele rétesliszt), 1,5 dl joghurt, 4 dkg margarin, só
salátának: paradicsom, uborka, hagyma, paprika, lilahagyma, vöröhagyma, póréhagyma

Így készítem el:

Egy narancs levében bepácolom a csíkokra vágott csirkehúst, majd sütés előtt fűszerezem, jól megpirítom, és megsütöm serpenyőben úgy, hogy hozzáöntöm a páchoz használt narancslevet is.
A tzatzikihez lereszelem a kígyóuborkát a nagylyukú reszelőn, összekeverem a joghurttal, a zúzott fokhagymával, sózom.
A pitához elkészítem a kiskovászt, meleg helyen hagyom, hogy szépen feljöjjön lyukacsosra. Kimérem tálba a sima lisztet és a réteslisztet, ráöntöm a joghurtot, beledobom a margarin darabkákat és a kiskovászt. Összegyúrom, dagasztom, majd hengerré formálom és 6 részre vágom. Kinyújtom ovális formájúra és megsütöm 180 fokon 15-20 perc alatt. Félidőben megfordítom. Ropogósra sül majd. Félbevágom és a gyroshoz kínálom.
Egy tálat szépen telerakok szeletelt paradicsommal, uborkával, hagymával, paprikával. Olajbogyót, fehérbort kínálok a görög vacsorához.

Ötle N 1: természetesen pita helyett sült krumplival is ehetjük
Ötlet N 2: a csirkehús fenti fűszerein kívűl lehet még beletenni koriandert, rozmaringot, őrölt római köményt, ánizst, édesöményt
Ötlet N 3: lehet kapni gyros fűszerkeveréket is