2018. január 24., szerda

Képviselőfánk


Képviselőfánkot azért jó sütni, mert nem időigényes, pénztárcakímélő és bármilyen krémmel, pudinggal, édes túróval, tejszínhabbal meg lehet tölteni. Mivel a tésztában nincsen cukor, ezért sósan is ehetjük. Lehet pl. megfelezni a fánkokat és egy részét édesen, a másikat sósan kínáljuk. 
A képviselőfánkokat szépen lehet díszíteni is. Készítettem már fánkpiramist kisebb, vaníliakrémmel töltött fánkokból (profiterol), szépen karamellszálakat húztam rá. Nagy sikere volt egy összejövetelen.

Amire szükségem lesz:
2,5 dl víz, 10 dkg vaj, 1 csipet só, 25 dkg liszt, 5-6 tojás

Így készítem:
A vizet a vajjal és sóval felforralom és a folyamatosan kevergetve beleszórok 25 dkg lisztet. Keverem tovább, amíg a massza összeáll és cipóformán elválik az edény falától, sercegő hangot hallat. Erre mondják, hogy megég és ezért hívják a képviselőfánk tésztáját égetett tésztának. Átteszem egy keverőtálba és gépi habverővel beledolgozok 5-6 tojást. Szép, fényes tészta lesz. Sütőpapírral bélelt tepsibe apró halmokat teszünk belőle vízbe mártogatott evőkanállal, vagy habzsákkal szép rózsaformákat nyomunk. 220 fokon, 15-20 perc alatt sülnek meg a képviselőfánkok. Késsel még melegen beleszúrok a fánkok oldalába, hogy eltávozhasson belőle a gőz. Ha kihűlt, betöltöm a krémmel. Esetleg a tetejére karamellt csurgatok: a cukrot pici vízzel karamellizálom és a végén pár csepp ecetet adok hozzá, majd azonnal a fánkra öntöm.
Ebből a mennyiségből 2 nagy tepsinyi fánk lesz.

Édes csokikrém édes képviselőfánkba a blogon:
Fehércsokikrém édes képviselőfánkba: 1 tábla összetört fehércsokira kb. 1 dl forró tejszínt öntünk, pár csepp vanília aromát adunk hozzá és kihűtjük.

Ötlet: a sós képviselőfánk tésztájához adhatunk őrölt borsot és egy marék reszelt sajtot is, így még finomabb lesz.
Sós tojáskrém képviselőfánkba: főtt tojásokat apróra vágunk, tejföllel, krémsajttal, mustárral, sóval, borssal összekeverjük.
Kolbászkrém képviselőfánkba: füstölt kolbászt apróra vágunk és tejföllel, sajtkrémmel elkeverjük.
Sajtkrém: krémsajt, tejföl, reszelt sajt, szerecsendió, só, bors keveréke.


Anyáknapi képviselőfánk szív, tejszínhabos eperkrémmel töltve.  


A paprikát úgy vágtam fel keresztbe, hogy talpára állítva olyan lett, mint egy tálka, így  az újhagymákat szépen bele lehetett tenni.