2014. április 18., péntek

Írott tojások


ÍROTT TOJÁSOK
Az írott tojásoknak Magyarországon szép népies nevük van. Csodálatosan változatosak, noha a minták maguk egyszerűek, pl nap, életfa, kos, csillag, szőlőfürt, virág. Mindegyik minta hordoz egy-egy jelentést, mindegyik egy-egy üzenet. Ősi mintáinkat ma tehetséges tojásíró asszonyok őrzik, húsvéti vásárokon rácsodálkozhatunk a minták szépségére. Talán kedvet is kapunk megírni őket.
A minták sokszor igen összetettek, ezért nehéz csak egy jelentést tulajdonítani nekik. Mégis megfigyelhető, hogy egy bizonyos motívum általában milyen üzenettel bír. Például a kéz vagy ujjak minta bajelhárítást jelent, a nap minta pedig bőséget.
Ezt a hat gyönyörű ősi mintával megírott tojást otthon is elkészíthetjük, ajándékba adhatjuk. Ha nincsen írókánk, viaszunk hozzá, akár ceruzával, vízfestékkel is rárajzolhatjuk a mintát a tojásokra. Először osszuk mezőkre és tervezzük meg halvány ceruzavonásokkal a mintát. Általában ismétlődnek és alig állnak pár vonalból, mégsem könnyű őket tökéletesre megrajzolni. Ezért is lehetett régen csupán egy tojásíróasszony egy-egy faluban. Nem olyan nagy baj, ha nem lesz az írott mintánk tökéletes, szép ajándék lehet belőle.
Szinte mindent, ami fontos lehet nekünk életünkben megtestesíti ez a pár írott tojás. Egészséget, szerencsét, szerelmet, gyermeket, férfierőt és bajelhárítást jelentenek a minták. Maga a tojás pedig termékenység és az újjászületés jelképe ősidőktől fogva.

Ujjas minta, jelentése a sámán keze, bajelhárítás.
Tőtött rózsa minta: egészséget jelent.
Csillagos minta: újszülött jelképe, akkor adják, ha kisbabát vár valaki, vagy a baba születése alkalmából.
Boldog szíves: a szerelem a jelentése.
Kötőfékös: megfogja a szerencsét.
Kakastaréjos: férfierő jelképe.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése