Sütés nélküli édesség és még ráadásul kalóriaszegényebb változat
is, mert nyírfacukorral (xilittel) és cukornélküli csokoládéval készült. A dió
és a mazsola miatt ugyan nem mondhatjuk, hogy kifejezetten diétás, de ha
cukorral készítenénk, jóval több kalóriát tartalmazna. Amennyiben a babapiskótát cukornélküli
piskótára cseréljük, cukorbetegeknek is megfelelő.
Amire szükségem lesz:
a rumos narancshoz: 3 dl friss narancslé, 6 evőkanál rum, 1 evőkanál
xilit vagy nyírfacukor
a diós töltelékhez: 20 dkg darált dió, 2 evőkanál xilit vagy nyírfacukor, 1
kiskanál fahéj, 1 kiskanál vegyes reszelt citromhéj és narancshéj, 2 dl tej
a fehér krémhez: 50 dkg mascarpone natúr krémsajt, 2 tojássárgája,
2-3 evőkanál xilit vagy nyírfacukor, vanília aroma
36 db babapiskóta
10 dkg cukornélküli étcsokoládé, pár csepp olaj
2 evőkanálnyi pirított, nagyobb darabokra vágott dió
egy marék rumba áztatott mazsola
Így készítem:
A diós krém hozzávalóit összeforralom, hagyom kihűlni. A narancsléhez adom a rumot és az édesítőszert. A fehér krémet is összekeverem. Magában megpirítom a diót és külön beáztatom rumba a mazsolát. Tehát 5 tálkában lesznek a hozzávalók. A fehér krémet 3 részre osztom, a diósat pedig 2 részre. 12 db babapiskótát
a rumos narancslében megmártok és egymás mellé teszem egy tálra, rászórok kevés
pirított diót és rumba áztatott mazsolát, majd a diós krém felét elosztom rajta
és erre jön egy réteg fehér krém. Aztán még egy ilyen réteget ráteszek: 12 db
babapiskóta-dió-mazsola-dókrém-fehérkrém. A tetejére simítok még a fehér
krémből. Megolvasztom vízgőz felett a csokoládét pár csepp olajjal és amikor
már kihűlt, de még folyik, ráöntöm a tiramisu tetejére. Hűtőbe teszem egy
éjszakára és másnap szeletelem.
Ötlet N 1: ha még narancsosabbra szeretnénk, akkor narancslikőrt
használhatunk a rum helyett
Ötlet N 2: ha maradt még a narancsos rumból, összeforralhatjuk édes
mártásnak és tálaláskor a tiramisura öntjük
Ötlet N 3: természetesen cukorral is elkészíthetjük,
tulajdonképpen maradhat a fenti arány, csak a xilitet cukorra cseréljük
Ötlet N 4: a csokoládémáz helyett rászitálhatunk cukrozatlan
kakaóport is, ahogy a hagyományos olasz tiramisunál
Ezeket a kerámia gyertyatartókat a lányaim készítették. Az egyik
igazából egy szívformájú tálka. Jobban vigyázok rájuk, mint a legbecsesebb
porcelánra, csupa szeretet mind. Mint ahogy a duci szív díszek is. Jó rájuk
nézni.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése