A kínai tésztát minden nap tudnánk enni és receptje a blogon is régóta a legnagyobb sztár, toronymagasan vezeti a statisztikát:
2018. február 1., csütörtök
Kínai tészta pirított mandulával
A kínai pirított
tésztához adjunk pirított hántolt mandulát, így még finomabb lesz.
Köszönöm mindenkinek, aki olvassa a blogomat. :)
Spagetti három mártással
Spagetti mártásokkal jópofa dolog kísérletezni, ki lehet próbálni új ízeket együtt.
A spagetti tésztáját mindig lobogó forró, sós vízbe tesszük főni. Az olaszok "al dente" és "alla goccia" főzik, tehát nem teljesen puhára és mindig hagynak alatta egy icipici főzővizet. Leszűrés után olajat nem tesznek a kifőtt tésztára, hanem a mártást magát, tehát először mindig a mártást készítjük el. Mutatok 3 különböző mártást és egy ráadást.
Diós sajtmártás
Amire szükségem lesz:
20 dkg krémsajt, 5 dl tejszín (vagy 4 dl tejszín, 1 dl fehérbor), 10 dkg dió, 3-4 gerezd zúzott fokhagyma, egy szelet magos kenyér, só, bors
Így készítem: Megpirítom a diót és durvára darálom. Kockákra vágom a magos kenyeret és szintén megpirítom, majd összefőzöm a többi hozzávalóval és kész is.
Nagyon különleges lesz,
ha márványsajttal vagy camembert sajttal készítjük.
Úgy is lehet, hogy a borban először megpárolom az egész fokhagymákat és utána pürésítem össze a többi hozzávalóval.
Házi petrezselymes vagy bazsalikomos pesto
Amire szükségem
lesz: 15 dkg hámozott mandula, 4-6 gerezd zúzott fokhagyma, egy marék friss bazsalikom vagy petrezselyem, kb. 1 dl olívaolaj, só
Így készítem: a mandulát megpirítom pici olívaolajon, serpenyőben. Minden hozzávalót az aprítóba teszek és összeturmixolom és kész is.
Lehet bele sok reszelt parmezánt is tenni. Az eredeti pesto parmezánnal, fenyőmaggal és bazsalikommal készül. A fenyőmagot tudjuk helyettesíteni mandulával, a bazsalikomot petrezselyemmel és így is nagyon finom.
Citromos-tejszínes mártás
Citromos-tejszínes mártás
Receptje a blogon:
Ráadás mártás: Sajtos zöldségkrémmel is kínálhatjuk a spagettit, fantasztikusan finom, receptje a blogon:
A sajtkrémes-lazacos tészta posztjában pedig összegyűjtöttem a spagetti receptjeimet:
Három spagettifészekre teszek egy-egy adag spagettimártást. Érdekes kipróbálni az ízeket így együtt.
Szerelmes linzer
Linzertésztát
gyúrtam, felét piros ételfestékkel megfestettem, szíveket kiszúrtam belőle. A
többi tésztából kerek lapocskákat szúrtam ki, közepét ugyanavval a szív formájú
sütikiszúróval vágtam ki és a piros szívet beletettem. Így sütöttem egy adag
szerelem-linzert ajándékba.
A linzer
alapreceptje a blogon:
http://cookedandbakedbyera.blogspot.hu/2014/04/linzer.html
„Talán semmi sincs
szebb a világon, mint találni egy embert, akinek a lelkébe nyugodtan letehetjük
szívünk titkait, akiben megbízunk, akinek kedves arca elűzi lelkünk bánatát,
akinek egyszerű jelenléte elég, hogy vidámak és nagyon boldogok legyünk.
(Hemingway)
Sütiangyal
Legyünk
sütiangyalkák, ajándékozzunk süteményt, pogácsát csak úgy, barátnak,
munkatársnak, gyerekeknek. Nem kell megvárni a születésnapot, névnapot, mert
minden nap különleges, minden nap Az a nap. Minden sütemény magában hordozza a
teremtés, alkotás örömét, a törődést, az energiát, a figyelmet, a szeretetet, a
boldogságot, ami által létrejött. Olyan, mint a festés, vagy varrás, vagy
barkácsolás. Gyönyörűség nézni az olvadó csokoládét, vagy, ahogy szép pufivá nő
a zsemle sütés közben. Minden süteményben ott van a lelkünk és szívünk is. Létrehozni
valamit, keverni-kavarni, gyúrni-nyújtani boldogság, a sütés gyógyítja a
lelkünket, és egyfajta művészet.
„Ki csak a kezével
dolgozik, az munkás. Aki a kezeit és a
fejét is használja, az mesterember. Aki kezeit, fejét és a szívét is
használja,az már igazi művész. (Assisi Szent Ferenc).
Süteményt
ajándékozni azt jelenti, hogy megoszthatom a munkám gyümölcsét, átadhatok
valamit, üzenhetek a süteménnyel és talán tehetek valami jót a másikért.
Érdekes
gondolatokat találunk a sütés pszichológiájáról ebben a cikkben:
„Amikor másoknak
sütünk, érzelmeinket is kifejezzük….az étel a szeretet egyik legfontosabb
kifejezőeszköze…ha sütünk, nemcsak magunkkal teszünk jót, hanem másokkal is…olyasfajta
„áldozat”, amivel mindenki jól jár: az is aki adja, és az is, aki kapja.”
Sütiangyalkaként a
frissen sült pogácsát, vagy almás pitét, vagy diós linzert mibe tegyük? A
mesében a hamuba sült pogácsát a tarisznyába rakják. Ha szállítjuk, kínáljuk
akkor egy szép, kockás konyharuhával kibélelt kosár is megteszi. Ha süteményt, házi
csokibonbont ajándékozunk, akkor előre gyárthatunk apró süteményes dobozkákat
magunk is kartonból tűzőgéppel. Vagy akár új cipősdobozt beboríthatunk szép
csomagolóanyaggal és tortacsipkét, szalvétát tehetünk az aljába. A műanyag
dobozka ridegségét is ellensúlyozhatjuk tortacsipkével. Csavaros tetejű üveg is
alkalmas lehet, így akár madártejet is ajándékozhatunk..
A szeretet-sütemény
receptje:
Végy egy kg jó meleg
szeretetet!
Szitáld át a türelem
szitáján, gyúrd össze kedvességgel,
adj hozzá egészséget,
bátorságot, takard le tiszta jókedvvel
Ha megkelt, süsd
meg a kitartás tüzénél, majd szórd meg mosollyal
és vágd fel sok
darabra, hogy mindenkinek jusson belőle!
Egy kosárba tettem néhány ajándék-sütemény fotóját a sok közül, inspirációként. A fenti képen középső lányom linzerszívecskéi, ajándékba sütötte a barátainak.
Karamellkrémek tégelyekben és citromos sajttorta üvegben.
Ajándék házi mézeskalács gyertyatartók: a formára vágott kartonra ráragasztottam a gyertyát középre és rátettem a középen kilyukasztott mézeskalácsot.
Citromkrémes kosárkák, linzerszívvel.
Egy nagy tepsi almáspite szeletelt mandulával megszórva, munkatársaknak, csak úgy.
Florentin.
Legnagyobbik lányom ajándéksütije barátnőinek, decemberben: karácsonyfa formájú muffintészta, csokival leöntve, cukorkákkal díszítve.
Mandulás muffin, apró papírdobozkákban, tortacsipkével.
Apróbb-nagyobb tortadobozkáim, hullámkartonból.
Gumicukros linzer gyerekeknek.
Középső lányom színes sütijei a munkatársainak.
Gesztenyekrémes muffin saját dobozkákban.
Lekváros linzerszívek ajándékba.
Házi raffaello, rumos csokigolyó, moszkauer, csokiszalámi saját dobozban. A tetejére kartonszívet, textilt és gombot ragasztottam.
Cipősdoboz tetejében várakoznak az ajándék sütik.
Csokikrémes kosárkák a legkisebbik lányom osztálytársainak.
Az angol mince pie mintájára készült sütemény, nem csillaggal, hanem szívvel a közepén.
Málnalekváros linzerszívek kislányom osztálytársainak.
Ajándék túrótorta, előző este megsütve.
Milkacsokis kekszgolyó, ezüst cukorgyönggyel díszített fehércsokis linzerkosárkák, füstölt sajtos pogácsa.
Diós linzerhópehelyből egy egész doboznyi készült.
Milkacsokis lapocskák: kekszgolyó olvasztott milkacsokival kinyújtva, pogácsaszaggatóval és kekszpecséttel megformázva. Táncedzésre készült lányoknak. Mind el is fogyott.
Feliratkozás:
Bejegyzések (Atom)