Olyanok, mint az igazi dió, igaz? Pedig ez egy sütemény: diós-rumos linzertészta dióhéjban lágy diókrém. Az ilyen régimódi, békebeli sütemények ráérősen készülnek, vásárfia dióformában.
Amire szükségem lesz:
az édes omlós tésztához: 15 dkg liszt, 15 dkg finomra darált dió, 20 dkg vaj, 10 dkg porcukor, 1 tojássárgája, fél citrom reszelt héja, 1 tasak vaníliás cukor, 1 csipet só, 1 ek rum
a diókrémhez: 12 dkg vaj, 10 dkg cukor, 12 dkg darált dió, 1 dl tej dl tej, fél dl rum, 1 tasak vaníliás cukor
Így készítem:
A krémhez a rumot, tejet összefőzöm a dióval, a cukorral és vaníliás cukorral és hűtőbe teszem. Dió alakú fém formákat egyenként kivajazok és meghintem liszttel.
Gyorsan összedolgozom a diós-rumos linzertésztát és akkora golyókat formázok belőle, mint egy fél dió. Mindegyik formát kitöltök egy-egy ilyen tésztagolyóval, belenyomva az ujjammal a tésztát úgy, hogy kitöltse a formát és legyen a közepén egy kis mélyedés. A tepsiben egymás mellé sorakoztatom őket, a tésztás felükkel felfelé. Hűtőbe teszem egy időre, majd 180 fokon kb. 10 perc alatt sápadtra sütöm. Amikor megsült, kiütögetem őket a formából és hagyom teljesen kihűlni.
Késsel mindegyikre krémet kenek és összeillesztem őket. Ebből a mennyiségből kb. 15 db dió lesz, a képen látható mennyiség a duplájából készült.
Porcukorral, kakaóporral meghintettem a kész diócskákat.Amire szükségem lesz:
az édes omlós tésztához: 15 dkg liszt, 15 dkg finomra darált dió, 20 dkg vaj, 10 dkg porcukor, 1 tojássárgája, fél citrom reszelt héja, 1 tasak vaníliás cukor, 1 csipet só, 1 ek rum
a diókrémhez: 12 dkg vaj, 10 dkg cukor, 12 dkg darált dió, 1 dl tej dl tej, fél dl rum, 1 tasak vaníliás cukor
Így készítem:
A krémhez a rumot, tejet összefőzöm a dióval, a cukorral és vaníliás cukorral és hűtőbe teszem. Dió alakú fém formákat egyenként kivajazok és meghintem liszttel.
Gyorsan összedolgozom a diós-rumos linzertésztát és akkora golyókat formázok belőle, mint egy fél dió. Mindegyik formát kitöltök egy-egy ilyen tésztagolyóval, belenyomva az ujjammal a tésztát úgy, hogy kitöltse a formát és legyen a közepén egy kis mélyedés. A tepsiben egymás mellé sorakoztatom őket, a tésztás felükkel felfelé. Hűtőbe teszem egy időre, majd 180 fokon kb. 10 perc alatt sápadtra sütöm. Amikor megsült, kiütögetem őket a formából és hagyom teljesen kihűlni.
Késsel mindegyikre krémet kenek és összeillesztem őket. Ebből a mennyiségből kb. 15 db dió lesz, a képen látható mennyiség a duplájából készült.