2018. január 15., hétfő

Diócska

Olyanok, mint az igazi dió, igaz?  Pedig ez egy sütemény:  diós-rumos linzertészta dióhéjban lágy diókrém. Az ilyen régimódi, békebeli sütemények ráérősen készülnek, vásárfia dióformában.

Amire szükségem lesz:

az édes omlós tésztához: 15 dkg liszt, 15 dkg finomra darált dió, 20 dkg vaj, 10 dkg porcukor,  1 tojássárgája, fél citrom reszelt héja, 1 tasak vaníliás cukor, 1 csipet só, 1 ek rum

a diókrémhez: 12 dkg vaj, 10 dkg cukor, 12 dkg  darált dió, 1 dl tej dl tej, fél dl rum, 1 tasak vaníliás cukor


Így készítem:

A krémhez a rumot, tejet összefőzöm a dióval, a cukorral és vaníliás cukorral és hűtőbe teszem. Dió alakú fém formákat egyenként kivajazok és meghintem liszttel. 
Gyorsan összedolgozom a diós-rumos linzertésztát és akkora golyókat formázok belőle, mint egy fél dió. Mindegyik formát kitöltök egy-egy ilyen tésztagolyóval, belenyomva az ujjammal a tésztát úgy, hogy kitöltse a formát és legyen a közepén egy kis mélyedés. A tepsiben egymás mellé sorakoztatom őket, a tésztás felükkel felfelé. Hűtőbe teszem egy időre, majd  180 fokon kb. 10 perc alatt sápadtra sütöm. Amikor megsült, kiütögetem őket a formából és hagyom teljesen kihűlni. 
Késsel mindegyikre krémet kenek és összeillesztem őket. Ebből a mennyiségből kb. 15 db dió lesz, a képen látható mennyiség a duplájából készült. 
Porcukorral, kakaóporral meghintettem a kész diócskákat.


Szeretek nézelődni vásárokban, szeretem a hangulatukat és szinte minden sütemény formámat ott veszem.