2014. március 29., szombat

Epres tiramisu





Mennyei krémes-epres édesség, hiszen az eper a gyümölcsök királynője. Mámorítóan finom is, nemcsak az alkoholtartalma miatt. És nagyon könnyű elkészíteni. Több tálban lesz mindenféle krémünk, habunk, lekvárunk, eprünk. Keverünk, habosítunk, mártogatunk, kenegetünk, díszítünk. Boldogság összeállítani.

Amire szükségem lesz:

20 dkg, vagyis 12-12 db babapiskóta
mártogatni a piskótát:  5-6 evőkanál narancslikőr és 3-4 evőkanál citromlé összekeverve
a fehér krémhez:  50 dkg mascarpone natúr krémsajt, 3 evőkanál porcukor, vanília, 2 tojássárgája, reszelt citromhéj és narancshéj
a likőrös tejszínhabhoz:  1 dl tejszín, 1 evőkanál porcukor, 1 evőkanál narancslikőr
az eperlekvárhoz: 200 gr eper, 2 evőkanál porcukor, reszelt citromhéj és narancshéj, 1 evőkanál narancslikőr
díszítésnek: 50 gramm szeletelt mandula, 2 evőkanál porcukor, 11-12 db eper

Így készítem:

Megpirítom a mandulát a porcukorral serpenyőben, kavargatva, majd félrerakom teljesen kihűlni.
A lekvárhoz apróra vágom az epret és pár perc alatt összefőzöm a cukorral a likőrrel és a narancshéjjal, citromhéjjal. Félrerakom teljesen kihűlni.
Felverem a tejszínt habbá a porcukorral és a végén belekeverem a likőrt.
Külön tálban habverővel összehabosítom a mascarponét és a tojássárgájákat a porcukorral és a vaníliával. Belekeverem a likőrös tejszínhabot. Ez egy fényes-édes, majdnem fehér krém lesz.
Leülök az asztal mellé, minden hozzávalót magam elé készítek és összeállítom a tiramisut. A babapiskótából 12 db-ot megmártogatok likőrös citromlében és szépen egy tálba lerakom egymás mellé. Rákanalazom az eperlekvár felét, majd a fehér krém felét. A maradék 12 db babapiskótát is megmártogatom, hadd szívja magába a likőrt meg a citromlét. A maradék eperlekvárt szépen ráteszem a piskótákra és beborítom a maradék fehér krémmel.  Megszórom a pirított mandulával és díszítem félbevágott eprekkel. Hátradőlök és gyönyörködöm benne. Hűtőben tartom pár órát és utána kínálom.

Ötlet N1: kész eperlekvárral is dolgozhatunk

Ötlet N 2: ez a fajta mascarpone szép, gömbölyű aljú dobozban van, érdemes kimosni s eltenni belőle pár darabot, mert pl pudinghoz kiváló, ha a pudingot a tányérra borítva szeretném tálalni.

Ötlet N 3: ha nincs pont narancslikőrünk, jó lesz citromlikőr is, vagy egyszerű sütőrum és lehet jóval kevesebb alkoholt is beletenni









 







Citromos-tejszínes spagetti


CITROMOS-TEJSZÍNES SPAGETTI
SPAGHETTI AL LIMONE

Kényeztető tésztás étel, meglepően finom selymes, citromos krémmel. Amikor először hallottam ezt a receptet, el sem tudtam képzelni, hogyan lehet megenni spagettit citrommal. Azóta pedig nagy kedvencünk, a lányaim egyszerűen imádják. Annyi ideig tart elkészíteni, amíg megfő a spagetti tészta.

Amire szükségem lesz:

1 dl főzőtejszín, 10 dkg krémsajt (vagy pár db kockasajt), 2 tojássárgája, egy marék reszelt füstölt sajt, 1 citrom leve, 1 citrom reszelt héja, 1 fél narancs reszelt héja, egy csokor petrezselyem, só, bors
fél kg spagetti tészta, 1 evőkanál olaj, só

Így készítem:

Felforralok egy nagy lábasban vizet, megsózom, 1 evőkanál olajat öntök bele, beleteszem a spagetti tésztát és megfőzöm. Közben 1 dl főzőtejszínben felolvasztok 10 dkg krémsajtot, hagyom hűlni, majd belekeverem 2 tojás sárgáját, egy marék reszelt füstölt sajtot, a reszelt citromhéjat, narancshéjat, sózom ízlés szerint, frissen őrölt borsot teszek bele és a végén egy citrom levével összekeverem. Nagyon szép, fényes sárga színű krém lesz. Tányérokra kiszedem a tésztát, ráöntök a krémből mindegyikre, majd megszórom sok petrezselyemmel meg reszelt sajttal. 

Ötlet N 1: Készülhet más tésztából, is, makaróniból vagy csavart tésztából, bármilyenből.
Ötlet N 2: Fokhagymásan is finom, és parmezánt is lehet rá szórni.
Ötlet N 3: Narancshéjat nem muszáj bele tenni, én a színe miatt szeretem.