2018. február 23., péntek

Csokis-karamellás tortácska


Csokis-karamellás krémesség ez a pici torta, gyorsan összeállítható, viszont jót tesz neki, ha áll a hűtőben egy éjszakát.  

Amire szükségem lesz: 
Csokis piskótához: 6 tojás, 8 ek eritrit édesítő vagy folyékony cukormentes édesítő ízlés szerint, 4 ek liszt, 2 ek cukrozatlan kakaópor, fél tasak sütőpor vagy szódabikarbóna
Karamellás krémhez: 25 dkg mascarpone, 1 tasak karamellás pudingpor, 4 dl tej, cukormentes folyékony édesítő ízlés szerint
Csokis krémhez: 25 dkg mascarpone, 2 dl tejföl, 15 dkg cukormentes étcsokoládé, cukormentes folyékony édesítő ízlés szerint
A rétegek közé: 2 ek rumba áztatott mazsola, egy marék pirított dió, 2 narancs leve
Tetejére: csokireszelék

Így készítem
A karamellás pudingporból sűrűbb pudingot főzök az édesítővel, majd amikor kezd kihűlni, összekeverem a mascarponéval. A csokis krémhez a megolvasztott csokoládét elkeverem a többi hozzávalóval és kész is.
6 tojásfehérjét egy csipet sóval és az eritrittel szép fényes habbá verek. Beleengedek egyenként 6 tojássárgáját, majda sütőporral,kakaóval elkevert lisztet. Fakanállal óvatosan összekeverem őket. Nagy, sütőpapírral bélelt tepsibe engedem a tésztát, és 180 fokon készre sütöm kb 10 perc alatt. Amikor kész, konyharuhára borítom a tésztát, lehúzom róla a sütőpapírt óvatosan, majd visszafordítom és leszélezem. Négy egyforma méretű téglalapra vágom és ha teljesen kihűlt, összeállítom a tortácskát a krémekkel. Minden tésztarétegre facsarok a narancsból. Felváltva kenem meg a rétegeket a karamellás és a csokis krémmel, mindegyikre szórok egy kevés diót és mazsolát. A tetejére pedig csokireszeléket. 

Természetesen cukorral is elkészíthető a tortácska és lehet pl a karamellás rétegbe elmorzsolt boci karamellát is keverni. A tésztarétegeket rummal is meglocsolhatjuk. 

Hasonló recept a blogon:
http://cookedandbakedbyera.blogspot.hu/2014/04/cukormentes-csokihabos-torta-azaz-star.html

Ötlet N 1: Ezt a csokis piskótát tekercsbe is felcsavarhatjuk. 
Ötlet N 2: Vaníliás krémmel és friss eperrel is elkészíthető, mintha epres tiramisu lenne, csak csokis piskótával, babapiskóta helyett.
Epres tiramisu a blogon:


Zsolnay porcelán ihlette festésem.