2018. február 13., kedd

Bolognai ragu

A klasszikus bolognai ragut (ragu'alla bolognese) nem fűszerezik bazsalikommal, oregánóval, fokhagymával, de mi nagyon szeretjük benne ezeket az ízeket. Eredetileg marhahúsból készül és zellert is belefőznek. Az olasz mártásokban nagyon finom a végén hozzáadott tejszín, vagy tej, mert lágyítja a paradicsom ízét. 
Ezt a mártás tésztákhoz, gnocchihoz kínálom, vagy lasagne töltelékének használom, de pizzára is szoktam tenni.

Amire szükségem lesz:
fél kg darált pulykahús, 1 ek húsos szalonna kockákra vágva, 1 kis sárgarépa apróra vágva, fél dl fehérbor,1 hagyma, 3-4 gerezd zúzott fokhagyma, fél liter paradicsomszósz, 2-3 db paradicsom kockákra vágva, bazsalikom, oregánó, só, bors, esetleg tejszín vagy tej, 2-3 ek olaj

Így készítem: 
Kevés olajon a szalonnát, hagymát összepirítom, rászórom a sárgarépát és a paradicsomot, a fokhagymát és összeforgatom az egészet a darált hússal. Pirítgatom együtt, fűszerezem és felengedem a borral, paradicsomszósszal. Lassan összefőzöm. A végén egy kevés tejszínt vagy tejet is adok hozzá. 

A bolognai ragu gyors változata ebben a posztban:
Hasonló spagetti szósz, hús nélkül:

Itt lehet olvasni a bolognai raguról:






Cukkinis tepsis fasírt


A tepsis fasírt hús nélküli változata gyors, könnyen csomagolható és kalóriaszegény étel. Reszelt cukkini helyettesíti benne a darált húst és mivel nem olajban sül, igazán alakbarát. Nagy tepsiben sütve vékony lesz és könnyebb szendvicsbe tenni, de süthetjük őzgerinc formában is, mintha húskenyér lenne. 


Amire szükségem lesz:
2 púpos ek zabkorpa, 2 tojás, 2 ek tejföl vagy kefír, 25 dkg reszelt nyers cukkini, 8-10 dkg reszelt sajt,1 csipet szerecsendió,  só és bors ízlés szerint, 1-1 nagy csipet sütőpor és szódabikarbóna, 1 nagy ek őrölt pirospaprika, 2-3 csipet őrölt kömény vagy római kömény

Így készítem:
Az összes hozzávalót összekeverem, sütőpapírral bélelt nagy tepsibe öntöm és 200 fokon készre sütöm, kb 20 perc alatt. 

Ennek az ételnek a sárgarépás-római köményes változata puffancs formájában a blogon itt található:



Szép magyar tájakon nagyon szeretünk barangolni, erdők-mezők energiáját magunkba szívni, búzamezőről szivárványt nézni. Bükk lankái a fenti képen. 
A kaszói erdő. Gyönyörű búzamező 
Kisrécse mellett, Dél-Zalában, szivárvány alakult ki napfelkelte után.


Cukkinis-gombás lecsó



Paradicsomszósszal, cukkinivel, gombával gazdagított lecsónk húsmentes fogás és egy távoli unokatestvére a hagyományos magyar lecsónak. Tavaszt idéző, tarka étel, melynek a tányéron félbevágott főtt tojás és hófehér rizs lesznek a társai. Sokszor padlizsán is kerül bele.
Ahány ház annyiféle lecsó: rengeteg változata van nemcsak hazánkban, hanem más népek konyhájában is. Szórakoztató írások születtek már róla, pl Vinkó Józsefé:

Amire szükségem lesz:
4-5 paradicsom és 4-5 színes paprika, 1 cukkini, egy marék apró gomba, fél liter paradicsomszósz, só, bors, pár csepp cukormentes folyékony édesítő, 1 hagyma, 1-2 szál újhagyma, 4 gerezd zúzott fokhagyma, 1 ek olaj

Így készítem:
Kevés olajon üvegesre párolom a hagymát. A kockára vágott színes zöldségeket, a paprikát, cukkinit, paradicsomot, szépen szeletelt gombát és zúzott fokhagymát a hagymához adom és sózom, borsozom. Beleszórom a karikára vágott friss újhagymát is. Pár perc után felengedem paradicsomszósszal, pár csepp édesítőt adok hozzá és szép lassan, fedő alatt összefőzöm.
Főtt tojással, rizzsel tálalom.

Hasonló receptek a blogon:
Csípős zöldségpörkölt zabgaluskával: cukkinivel, paradicsommal, gombával, erős pistával és római köménnyel: http://cookedandbakedbyera.blogspot.hu/2018/01/zabgaluska.html







Maradék anyagokból varrtam ezt az egyszerű, tarka foltmintás terítőt.
Gyönyörű rózsás matyó hímzést fotóztam a Vásárcsarnokban. Pirosak a rózsái, mint a krémes, szószos lecsónkban az édes paradicsom.