A klasszikus bolognai ragut (ragu'alla bolognese) nem fűszerezik bazsalikommal, oregánóval, fokhagymával, de mi nagyon szeretjük benne ezeket az ízeket. Eredetileg marhahúsból készül és zellert is belefőznek. Az olasz mártásokban nagyon finom a végén hozzáadott tejszín, vagy tej, mert lágyítja a paradicsom ízét.
Ezt a mártás tésztákhoz, gnocchihoz kínálom, vagy lasagne töltelékének használom, de pizzára is szoktam tenni.
Amire szükségem
lesz:
fél kg darált
pulykahús, 1 ek húsos szalonna kockákra vágva, 1 kis sárgarépa apróra vágva, fél
dl fehérbor,1 hagyma, 3-4 gerezd zúzott fokhagyma, fél liter paradicsomszósz, 2-3
db paradicsom kockákra vágva, bazsalikom, oregánó, só, bors, esetleg tejszín
vagy tej, 2-3 ek olaj
Így készítem:
Kevés olajon a
szalonnát, hagymát összepirítom, rászórom a sárgarépát és a paradicsomot, a
fokhagymát és összeforgatom az egészet a darált hússal. Pirítgatom együtt, fűszerezem és
felengedem a borral, paradicsomszósszal. Lassan összefőzöm. A végén egy kevés
tejszínt vagy tejet is adok hozzá.
A bolognai ragu gyors változata ebben a posztban:
Hasonló spagetti szósz, hús nélkül:
Itt lehet olvasni a
bolognai raguról: