Paradicsomszósszal,
cukkinivel, gombával gazdagított lecsónk húsmentes fogás és egy távoli unokatestvére
a hagyományos magyar lecsónak. Tavaszt idéző, tarka étel, melynek a tányéron félbevágott
főtt tojás és hófehér rizs lesznek a társai. Sokszor padlizsán is kerül bele.
Ahány ház annyiféle
lecsó: rengeteg változata van nemcsak hazánkban, hanem más népek konyhájában
is. Szórakoztató írások születtek
már róla, pl Vinkó Józsefé:
Amire szükségem lesz:
4-5 paradicsom és 4-5
színes paprika, 1 cukkini, egy marék apró gomba, fél liter paradicsomszósz, só,
bors, pár csepp cukormentes folyékony édesítő, 1 hagyma, 1-2 szál újhagyma, 4 gerezd zúzott fokhagyma, 1 ek olaj
Így készítem:
Kevés olajon üvegesre párolom a hagymát. A kockára vágott színes zöldségeket, a paprikát,
cukkinit, paradicsomot, szépen szeletelt gombát és zúzott fokhagymát a
hagymához adom és sózom, borsozom. Beleszórom a karikára vágott friss újhagymát is. Pár perc után felengedem paradicsomszósszal,
pár csepp édesítőt adok hozzá és szép lassan, fedő alatt összefőzöm.
Főtt tojással,
rizzsel tálalom.
Hasonló receptek a
blogon:
Csípős
zöldségpörkölt zabgaluskával: cukkinivel, paradicsommal, gombával, erős
pistával és római köménnyel: http://cookedandbakedbyera.blogspot.hu/2018/01/zabgaluska.html
Maradék anyagokból
varrtam ezt az egyszerű, tarka foltmintás terítőt.
Gyönyörű rózsás matyó hímzést fotóztam a Vásárcsarnokban. Pirosak a rózsái, mint a krémes, szószos lecsónkban az édes paradicsom.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése