2018. február 13., kedd

Cukkinis-gombás lecsó



Paradicsomszósszal, cukkinivel, gombával gazdagított lecsónk húsmentes fogás és egy távoli unokatestvére a hagyományos magyar lecsónak. Tavaszt idéző, tarka étel, melynek a tányéron félbevágott főtt tojás és hófehér rizs lesznek a társai. Sokszor padlizsán is kerül bele.
Ahány ház annyiféle lecsó: rengeteg változata van nemcsak hazánkban, hanem más népek konyhájában is. Szórakoztató írások születtek már róla, pl Vinkó Józsefé:

Amire szükségem lesz:
4-5 paradicsom és 4-5 színes paprika, 1 cukkini, egy marék apró gomba, fél liter paradicsomszósz, só, bors, pár csepp cukormentes folyékony édesítő, 1 hagyma, 1-2 szál újhagyma, 4 gerezd zúzott fokhagyma, 1 ek olaj

Így készítem:
Kevés olajon üvegesre párolom a hagymát. A kockára vágott színes zöldségeket, a paprikát, cukkinit, paradicsomot, szépen szeletelt gombát és zúzott fokhagymát a hagymához adom és sózom, borsozom. Beleszórom a karikára vágott friss újhagymát is. Pár perc után felengedem paradicsomszósszal, pár csepp édesítőt adok hozzá és szép lassan, fedő alatt összefőzöm.
Főtt tojással, rizzsel tálalom.

Hasonló receptek a blogon:
Csípős zöldségpörkölt zabgaluskával: cukkinivel, paradicsommal, gombával, erős pistával és római köménnyel: http://cookedandbakedbyera.blogspot.hu/2018/01/zabgaluska.html







Maradék anyagokból varrtam ezt az egyszerű, tarka foltmintás terítőt.
Gyönyörű rózsás matyó hímzést fotóztam a Vásárcsarnokban. Pirosak a rózsái, mint a krémes, szószos lecsónkban az édes paradicsom.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése