2020. március 21., szombat

Csupa boldogság lángos





Ez a lángos pehelykönnyű, gyors, egyszerű, egészséges hozzávalókból áll és mégis megadja a hagyományos lángos élményét. Tepsiben készül, ezért sok tennivaló nincs vele, olajszag sem lesz, tisztán lehet vele dolgozni.
A megadott a mennyiségből 6 kisebb lángos készülhet és egy darab lángos 70 kalóriát tartalmaz feltét nélkül. Kefírrel, sovány sajttal pedig kb 100-130 kalóriát. Csak összehasonlításként: egy tejfölös-sajtos strandos lángos akár 700 kalória is lehet!  
Süssünk egészséges lángost akkor! Semmilyen nagyon különleges alapanyag nem kell hozzá, ha van otthon túró, akkor biztosan tudunk sütni. Igazán mennyei, akár reggelire is süthető. Ez az adag egy nagy tepsibe pont belefér, de a tapasztalat szerint egy ember kettő-hármat meg tud enni minden gond nélkül, érdemes nagyobb adag tésztát bekeverni.
Az angol Cloud Bread receptekben krémsajttal készül ugyanez, a magyar oldalakon pedig felhőlángosként szerepel. Zablisztet tettem bele, hogy ne legyen annyira tojás íze, és olajat, hogy ne ragadjon a papírhoz annyira. Természetesen, a zabliszt, olaj akár el is hagyható, illetve lehet fűszerekkel is ízesíteni a tésztát. Ki fogom próbálni pl. a káposztás, hagymás, bazsalikomos változatot is.

Hozzávalók:
3 tojás szétválasztva, 10 dkg sovány túró (79 kalória 10 dkg csak!), 1 evőkanál olaj, 1 evőkanál zabliszt, kb. negyed tasak sütőpor, só
A feltéthez: kaukázusi kefír, reszelt sovány sajt, zúzott fokhagyma

Így készítem:
A tojásfehérjéket egy csipet sóval kemény habbá verem. A sárgájukat a túróval, olajjal, zabliszttel és sütőporral elkeverem, picit sózom, majd a tojáshabot is belekeverem. Sütőpapírral bélelem a nagy tepsit, picit beolajozom a papírt, 6 lepényt formázok rá a tésztából. Próbálom őket egymástól messze tenni, mert a tojáshab és a sütőpor könnyűvé, légiessé teszi a tésztát, ezért sütés közben a lángosok igen megnőnek. 180 fokon sütöm, szép aranybarnára.
Amíg sül, kikészítem a kefírt és a zúzott fokhagymát (akár el is keverhetem a kettőt), reszelt sajtot és sót.

Kislány koromban hétvégenként édesanyámmal, testvéremmel együtt jártunk a piacra, ahol mindenféle földi jót árultak a kofák, vecsési nénik álltak büszkén a káposztás hordók mellett és még élő tyúkot is lehetett venni. Gyerekként is szerettem a piac hangulatát, illatát, a sürgés-forgást, de a legjobban a piacozás végét szerettem. Testvéremmel mindig alig vártuk, hogy minden összegyűljön végre a kosárban, mert anyukám akkor feltette a kérdést: ”Milyen lángost kértek, gyerekek?” Pedig a választék egyszerű volt akkoriban: vagy sima vagy káposztás és vagy megkentük fokhagymával, vagy nem. Imádtuk és mindig jól összemaszatoltuk vele magunkat. Ahhoz a piacos lángoshoz hasonlót azóta sem ettem.
A lángost először kenyértésztából kiszakított lepényként, parázson sütötték, valószínűleg ezért szerepel a nevében a „láng” szó. Igen laktató és kiadós étel, hiszen a lágy, kelt tészta önmagában is egy kalóriabomba, ráadásul a mai változat bő olajban sül. A feltétekről nem is beszélve.  Sajnos, a nyári lángosozások után könnyen kikerekedhetünk és harcolhatunk a kilókkal sokáig. Ez a recept aranyat ér, mert bármikor ehetünk annyi lángost, amennyi belénk fér és mégis karcsúak maradunk. És ez csupa boldogság. :)
  


„A természet varázsát ontja bőven. A fűben, a virágban és a kőben.”
William Shakespeare