2014. március 31., hétfő

Sertéstekercs hagymamártással, sajtfelfújttal



SERTÉSTEKERCS HAGYMAMÁRTÁSSAL, SAJTFELFÚJTTAL

Vasárnapi ebédre kiváló, mert finom és nagyon szépen lehet tálalni. A felszeletelt hústekercsek igen látványosak.

Amire szükségem lesz:

4 nagyobb szelet sertéshús, 1 vöröshagyma, 1 dl olaj, 1 dl fehérbor, só, bors
4 szelet sonka vagy 8 szelet paprikás szalámi, 1 csokor petrezselyem, 6-7 fej vöröshagyma, 4 kisebb sárgarépa, csipet cukor, fél paradicsom, fél liter húsleves, 1 dl tejszín, 1 evőkanál liszt
fél dl olaj a hús sütéséhez, fél dl olaj a hagymák sütéséhez

Így készítem:

A hússzeleteket bepácolom egy éjszakára fehérbor-olaj keverékében. Egy vöröshagymát nagyobb darabokra vágva is a szeletek közé teszek. Másnap kilopfolom úgy, hogy folpackot teszek rá, majd a husikat besózom, borsozom.
A sárgarépákat egészben sóval, csipet cukorral megpárolom.
6 vagy 7 fej vöröshagymát karikára szeletelek és olajon apróbb adagokban szép barnára megsütöm. A megsült hagymát elfelezem. Az egyik fele a mártáshoz kell, a másikból töltelék lesz. Egy kanálnyit félreteszek belőle a díszítéshez.
Kiteszem sorban az összes hússzeletet a konyhaasztalra és mindegyikre ráteszem a tölteléket, amivel aztán fel fogom csavarni. Egy husira jut egy sonka szelet, vagy kettő szalámi szelet, a megsült hagyma fele, elosztva minden szeletre, majd az aprított petrezselyem és mindegyikre 1-1 párolt sárgarépa. Szépen feltekerem és összekötözöm őket cérnával.
Mélyebb serpenyőbe fél dl olajat öntök, megpirítom benne a hústekercseket, majd 10 perc pirítás után ráöntöm a fél liter húslevest. Beleteszem a maradék pirított hagymát, egy fél paradicsomot héja nélkül, kockákra vágva. Fedő alatt lassan párolom, aztán leveszem a fedőt, hogy párologjon a leve. Kiveszem a husikat és egy másik serpenyőben szépen megpirítom őket, levágom róluk a cérnát. Közben a hagymás-paradicsomos pecsenyelevet összeturmixolom a tejszínnel, liszttel és felforralom egyszer. Gyönyörű halvány narancsszínű hagymamártás lesz. Tálalásig melegen tartom. Tálalás előtt a husikat szépen felszeletelem (kihűlt állapotban könnyebb), meglocsolom a sülthagymás mártással és a sült hagymával díszítem.
Sajtfelfújttal kínálom. A sajtfelfújt receptjét külön fogom feltenni a blogba.



Ribizlis sütemény

RIBIZLIS SÜTEMÉNY

Kislány koromban ezt a süteményt sütöttem meg legelőször, természetesen anyukám segítségével. Másnap igen büszkén vittem be a szépen kockákra szeletelt sütiket az iskolába, még arra is emlékszem, hogy szaloncukros papírdobozban. Az osztálytársaim alig hitték el, hogy én sütöttem és nagyon ízlett nekik. A fiú osztálytársaim pedig nem meghúzták a copfomat aznap, hanem addig jöttek kérni a sütiből, amíg az el nem fogyott. Ez egy régi „nőklapjás” recep.  A fekete-fehér újságban egy keretes részben minden héten mindössze pár recept jelent meg, ez a finom süti is ott bújt meg köztük. Azóta is a családi kedvencek közé tartozik.
Áfonyával, eperrel, málnával is készíthetjük, ribizli helyett.

Amire szükségem lesz:

a krémhez: 20 dkg margarin, 20 dkg cukor, 1 tasak vaníliás cukor, 2 dl tej, 2 dkg búzadara, 50 dkg ribizli
a vajas piskótához: 5 tojás, 2 tojássárgája, 15 dkg cukor, 15 dkg liszt, 3 dkg étkezési keményítő, 10 dkg olvasztott vaj, reszelt citromhéj, csipet só

A búzadarát megfőzöm a tejben a vaníliás cukorral. A meleg, megfőtt darához keverem a 20 dkg cukrot, majd a 20 dkg margarint is. A ribizliből pár fürtöt kiválasztok díszítéshez,a többit belekeverem a krémbe.
Vajas piskótát készítünk. Szétválasztjuk a tojásokat. A tojásfehérjéket felverjük kemény habbá. A tojássárgákat a cukorral kihabosítjuk, rászitáljuk a keményítővel kevert lisztet és belecsorgatjuk a kihűlt olvasztott vajat. Végül a tojáshabbal is összekeverjük. Nagy tepsiben sütjük meg, sütőpapíron, kb 180 fokon 30 perc alatt.
A megsült tésztából két egyforma méretű téglalapot vágunk, az egyiket egy nagyobb tálra tesszük, rásimítjuk a kihűlt ribizlis krémet, majd rátesszük a másik piskótalapot. Egy napig állni hagyjuk a hűtőben. Mielőtt tálalnánk, megszórjuk porcukorral és  szép ribizlifürtökkel díszítjük.




Amerikai palacsinta





Vastagabb és kisebb méretű, mint a mi magyar palacsintánk. Sűrűbb a tésztája és kisebb serpenyőben sütjük.
Juharsziruppal különlegesen finom. Fagylalttal, tejszínhabbal, friss gyümölccsel kínálva  is elbűvölhetjük vele a családot.

Amire szükségem lesz:

2 evőkanál vaj, 3 dl tej, 2 tojás, 23 dkg liszt, 1 tasak sütőpor, 1 teáskanál cukor, 1 csipet só, olaj a sütéshez
juharszirup, vagy fagylalt, friss gyümölcs, tejszínhab

Így készítem:

Szétválasztom a tojásokat és a fehérjét a csipet sóval kemény habbá verem. A tojássárgájákat a cukorral kihabosítom, majd a kihűlt olvasztott vajjal és a tejjel összekeverem. Beleszitálom a sütőporral kevert lisztet és összekeverem az egészet a tojáshabbal. Picit hagyom állni a tésztát és kisebb palacsintasütőben hagyományos módon megsütöm.

Tálaláskor csillogó, borostyánszínű juharszirupot öntök rá. 




A Károlyi-kert tulipánjai tavasszal.

Pezsgős lazac kapros rákmártással




Királyi, fenséges fogás ünnepi asztalra kapormártással vagy kapros rákmártással. A pirított mandula csodálatosan finom hozzá. Lazacot nem eszünk minden nap, de néha varázsolhatunk az asztalunkra olyan fogást, ami egy elegánsabb étteremben is megállná a helyét. 

PEZSGŐS LAZAC

Amire szükségem lesz:
2 nagyobb lazac, kb 1 kg összesen, 1 citrom, vagy lime reszelt héja, só, fehérbors, 2 dl száraz pezsgő, 1 dl olívaolaj
1 legalább 4-5 cm magas, közepes méretű tepsi

Lazacrózsákat sütünk pezsgőben, tepsiben. Két nagyobb lazacból 12 db csíkot szabunk, mind kb 3-4 cm széles, 1 cm vastag és olyan hosszú legyen, mint ami a lazac hossza. Először hosszában 3 részre vágjuk a lazacokat, majd ezeket a részeket lapjával kettévágjuk. A 12 db csík az a mennyiség, ami rózsa formában kitölt egy közepes méretű  tepsit. Az a lényeg, hogy minél hosszabb csíkok legyenek, hogy fel tudjuk csavarni majd szép rózsa formára. Legalább 1 cm vastag legyen mindegyik csík, mert ha nagyon vékonyra vágjuk könnyen elszakadhat. Ha leesik a végükből kisebb rész, azokból még egy rózsára való is összejöhet, ezért lesz kb 13 lazacrózsánk. Ne menjen kárba egy pici darab értékes lazac sem. 
Megsózom a lazac-csíkokat mindkét oldalukon, reszelt citromhéjat és lehelletnyi fehérborsot szórok rájuk. Az egyik oldalát végigcsepegtetem kevéske olajjal, majd feltekerem a csíkokat rózsa formára. Ha nem akar megmaradni így, akkor fogpiszkálóval összetűzöm. Beleteszem őket egy tepsibe egymás mellé és ráöntöm a pezsgőt. Kevés olajat öntök mindegyik lazactekercs tetejére. 185 fokon kb 25 perc alatt megsütöm.

KAPORMÁRTÁS
Amire szükségem lesz:
10 dkg vaj, 2 evőkanál liszt, 2 dl szűrt zöldséges alaplé (zöldséglevesből pl), egy csokor kapor, 2 dl főzőtejszín, 1 kiskanál étkezési keményítő.

10 dkg vajat megolvasztok lábosban és 2 evőkanál lisztet kavarok hozzá. Pár perc alatt kifehéredik. Felengedem 2 dl zöldséges alaplével, beleszórom az összevágott kaprot. 2 dl  tejszínben  elkeverek egy kiskanál étkezési keményítőt és hozzáadom a mártáshoz. Sózom, fehérborsot teszek bele.

KAPROS RÁKMÁRTÁS
Amire szükségem lesz:
2 dl zöldséges alaplé (vagy hal alaplé), 10 dkg fagyasztott apró rák, 10 dkg vaj, 2 evőkanál liszt, egy csokor kapor, 2 dl főzőtejszín, 1 kiskanál étkezési keményítő, esetleg pár evőkanálnyi pezsgő

10 dkg fagyasztott apró rákot forrásban lévő 2 dl alaplébe szórok, 3-4 percig forralom, majd leszűröm belőle a rákokat óvatosan, és az alaplevet megtartom. 10 dkg vajat megolvasztok lábosban és 2 evőkanál lisztet kavarok hozzá. Pár perc alatt kifehéredik. Felengedem 2 dl zöldséges alaplével, amiben a rákokat forraltam, beleszórom az összevágott kaprot. 2 dl  tejszínben  elkeverek egy kiskanál étkezési keményítőt és hozzáadom a mártáshoz. Esetleg pár evőkanálnyi pezsgőt adok még hozzá. Sózom, fehérborsot teszek bele.

PIRÍTOTT MANDULA
10 dkg hántolt egész mandulát megpirítotok serpenyőben, egy kiskanálnyi olajon.

Tálaláskor a lazacrózsát leöntöm egy kevés mártással, pirított mandulát és esetleg petrezselymet vagy kaprot szórok rá. Párolt rizst kínálok hozzá.

Ötlet: a lazacokat már előző nap csíkra vághatjuk és ízesíthetjük, kevés fehérborral leöntve pácoljuk a hűtőben. 




Lazacrózsa gombás-sajtos fánkkal. 



Sajtos lapocskák


SAJTOS LAPOCSKÁK

Sajtos ropogtatnivaló egy órán belül.  
Magyar Konyhában jelent meg. (1988, 4.szám, 11.oldal)


Amire szükségem lesz:

a tésztához: 20 dkg liszt, 15 dkg margarin, 1 tojássárgája, 10 dkg reszelt sajt, 10 dkg krémsajt, 1 dl tejföl, só
a tésztát megkenni: 1 tojás, 6-7 dkg reszelt sajt

Így készítem:

A tésztát összegyúrom és sütőpapíron kinyújtom kinyújtom akkorára, mint egy nagy tepsi. A sütőpapírral együtt belehúzom a tésztát a tepsibe. Egy felvert tojással megkenem, rászórok reszelt sajtot, majd pizzavágóval, vagy éles késsel rudakra vágom.
200 fokon sütöm, kb fél óráig. Ha egymáshoz ragadnak a rudak sajttól, késsel szétválasztom őket. Ebből a mennyiségből pont egy tepsinyi adag lesz.