Szeretem a szép
ételeket és a göngyölt húsok igen mutatósak felszeletelve. Rááadásul nem egy
bonyolult folyamat az elkészítésük. Színes tölteléküknél arra figyelek, hogy
legyen benne sajt, valami zöld színű (petrezselyem vagy spenótlevél esetleg) és
valami piros (piros húsú paprika, szalámi vagy kolbász). Az ilyen húsok mellé
nagyon finom valamilyen mártás: pl. petrezselyem- , gomba- vagy sajtmártás.
Amire szükségem
lesz:
csirkemell, olaj, lapkasajt vagy kockasajt, petrezselyem vagy bébi spenótlevél,
piros húsú paprika, szalámi vagy kolbász, füstölt sonka vagy húsos szalonna, kolbász egészben, só, bors, alufólia, narancs vagy mandarin
a páchoz: kevés fehér
bor vagy kefír, egy narancs leve
Így készítem:
A csirkemellet egy
éjszakára bepácolom narancslével és fehérborral
vagy kefírrel.
Másnap fólia vagy
nejlon alatt kiklopfolom (így még a húsklopfoló is tiszta marad) szép vékonyra.
Sózom, borsozom mindkét oldalukat, majd annyi alufóliát levágok, ahány csirkemell
van. Kiterítem őket egymás mellé és ráteszem a csirkemelleket, majd befedem
őket avval, ami van, pl. lapkasajttal, kolbásszal stb. és felgöngyölöm. Kívűlről
becsomagolom esetleg még füstölt szalonnába is. Aztán szépen mindegyiket
becsomagolom alufóliába. Vagy serpenyőben vagy sütőben sütöm úgy, hogy olajat
és narancslevet öntök alá és egy fél dl vizet. Fedő alatt lassú lángon kb. 35
percig főzöm így. Aztán lezárom és hagyom még fedő alatt kicsit lehűlni. Azért
várok evvel, mert így nem égeti meg a kezem a forró alufólia, a gőz és az esetlegesen
kifolyó forró sajt. Amikor már lehűlt, egyenként kicsomagolom őket és
visszateszem a serpenyőbe, hogy kívűlről is átpiruljon. Akkor kezdem
szeletelni,amikor picit lehűlt és a sajt visszadermedt, mert így sokkal szebb
szeleteket tudok belőle vágni.
Elég gyakran készítek ilyen csirkemell tekercset, ezért a receptben szereplő fotó különböző időpontokban készültek.
Hasonló recept a
blogon: