2018. január 7., vasárnap

Almás-lekváros levelestészta



Almás-lekváros levelestészta
A levelestészta hasznos találmány, mert a fagyasztóban tartva bármikor elővehető és fantasztikus finom süteményeket lehet belőle sütni, akár nagyobb mennyiséget is. Dolgos és időhiányban szenvedő háziasszonyok szeretik az ilyen gyors receptes ötleteket, különösen ha hirtelen toppan be a vendégsereg, vagy csak nem terveztünk előre semmilyen édességet készíteni, de a család ilyesmire vágyik. 

Almás-lekváros: A levelestésztát jó vékonyra kinyújtom, megszurkálom villával, megkenem házi sárgabaracklekvárral és almaszeletekkel beborítom, aranybarnára megsütöm sütőben. Körte, ananász, sárgabarack is finom rajta.

Lekváros: A levelestésztát közepes vékonyságúra kinyújtom, majd négyzetekre vagy rombuszokra vágom, sütőben, tepsiben megsütöm, porcukorral behintem és felforrósított sárgabaracklekvárral leöntöm. Részeges levelestésztához a lekvárt barackpálinkával keverjük el.


Sajtos csirkemell tekercs



Szeretem a szép ételeket és a göngyölt húsok igen mutatósak felszeletelve. Rááadásul nem egy bonyolult folyamat az elkészítésük. Színes tölteléküknél arra figyelek, hogy legyen benne sajt, valami zöld színű (petrezselyem vagy spenótlevél esetleg) és valami piros (piros húsú paprika, szalámi vagy kolbász). Az ilyen húsok mellé nagyon finom valamilyen mártás: pl. petrezselyem- , gomba- vagy sajtmártás.

Amire szükségem lesz:
csirkemell,  olaj, lapkasajt  vagy kockasajt, petrezselyem vagy bébi spenótlevél, piros húsú paprika, szalámi vagy kolbász, füstölt sonka vagy húsos szalonna, kolbász egészben, só, bors, alufólia, narancs vagy mandarin
a páchoz: kevés fehér bor vagy kefír, egy narancs leve

Így készítem:
A csirkemellet egy éjszakára bepácolom narancslével és fehérborral  vagy kefírrel.
Másnap fólia vagy nejlon alatt kiklopfolom (így még a húsklopfoló is tiszta marad) szép vékonyra. Sózom, borsozom mindkét oldalukat, majd annyi alufóliát levágok, ahány csirkemell van. Kiterítem őket egymás mellé és ráteszem a csirkemelleket, majd befedem őket avval, ami van, pl. lapkasajttal, kolbásszal stb. és felgöngyölöm. Kívűlről becsomagolom esetleg még füstölt szalonnába is. Aztán szépen mindegyiket becsomagolom alufóliába. Vagy serpenyőben vagy sütőben sütöm úgy, hogy olajat és narancslevet öntök alá és egy fél dl vizet. Fedő alatt lassú lángon kb. 35 percig főzöm így. Aztán lezárom és hagyom még fedő alatt kicsit lehűlni. Azért várok evvel, mert így nem égeti meg a kezem a forró alufólia, a gőz és az esetlegesen kifolyó forró sajt. Amikor már lehűlt, egyenként kicsomagolom őket és visszateszem a serpenyőbe, hogy kívűlről is átpiruljon. Akkor kezdem szeletelni,amikor picit lehűlt és a sajt visszadermedt, mert így sokkal szebb szeleteket tudok belőle vágni.
Elég gyakran készítek ilyen csirkemell tekercset, ezért a receptben szereplő fotó különböző időpontokban készültek.
Hasonló recept a blogon: