2018. március 2., péntek

Tökmagos pogácsa


Süssünk szép nagy tökmagos pogácsát útravalónak kiránduláshoz, vagy esti filmnézéshez, egy pohár borhoz, sörhöz! Illata betölti az otthonunkat, beleharapva érezni milyen könnyű a tésztája és milyen ropogósra sült benne a tökmag. 24 buci pogácsát tudunk sütni ebből az adagból, pont elférnek egy tepsiben.

Amire szükségem lesz
25 dkg liszt, 25 dkg túró, 25 dkg margarin, 20 dkg reszelt sajt, 20 dkg tökmag, 1 tojás, 1 ek só
Az élesztő felfuttatásához: 1 tasak élesztő, 1 ek cukor, 2 ek liszt, 1 dl langyos tej
A tetejére: 1 tojássárgája, 5 dkg reszelt sajt

Így készítem:
A lisztet kimérem egy nagy tálba. Egy másik tálban a túrót, margarint, tojást, sót összegyúrom. Felfuttatom az élesztőt a cukorral, liszttel és a langyos tejjel, majd ha szépen feljött a lisztre öntöm és összegyúrom túró-margarin-tojás keverékkel. Kinyújtom egy kisebb lappá lisztes nyújtódeszkán, meghintem kb 10 dkg reszelt sajttal és 10 dkg tökmaggal. A tésztát behajtom az oldalain és még egyszer áthajtom. Kinyújtom újra és megismétlem a mozdulatot 10 dkg sajttal és 10 dkg tökmaggal. Amikor összehajtom megint, egy nagyobb hasáb alakú tésztám lesz. Megszórom liszttel és letakarva hagyom meleg helyen kelni.  15-20 perc múlva kb. 2 cm vastagra kinyújtom és kiszaggatom pogácsaformával. Megkenem a tojássárgájával, megszórom sajttal, pihentetem kicsit. Közben a sütőt bekapcsolom 190 fokra és megsütöm a pogácsákat. 









Mama Hambi étterme


A Lecsó című rajzfilm adta Rozinak az ötletet, hogy játszunk éttermeset. Elnevezte az éttermemet Mama Hambi éttermének és ő volt az ételkritikus. A mézes csirke, gombamártással és az étterem is kiváló minősítést kapott tőle. Aranyos történet, szeretek rá visszagondolni.



Rozi is főz


Mindhárom lányom süt-főz kiskorától kezdve. A legkisebb lányom első saját készítésű kínai tésztájához még a csirkemellet is ő vágta fel. Én csak fotóztam. Zöldséget nem tett bele, mert kevésbé szereti. A tetejére halmozott egy kevés erős pistát.
Nem szoktunk soha venni kínait, mindig magunk készítjük.
Ez a kínai tészta hatalmas siker itt a blogon:


Tiramisu


Ez a selymes-krémes mennyei édesség mámorítóan finom, nemcsak alkoholtartalma miatt. Nem is lehetne jobban elnevezni, hiszen az olasz szó jelentése: „Emelj fel!”, „Tégy boldoggá”, „Dobj fel!” Érdekes, hogy még az olaszok maguk sem tudják, pontosan honnan, melyik korból ered ez a kávés-rumos édesség, de nagy valószínűség szerint igen fiatal tagja az olasz konyhának: az 1970-es, 80-as években terjedt csak el.
Nagyon könnyű elkészíteni: keverünk, habosítunk, mártogatunk, kenegetünk, díszítünk. Boldogság összeállítani. Sütni nem kell semmit, hacsak nem sütjük magunk a babapiskótát hozzá. Végtelen lehetőséget rejt magában. Ajándéknak is kitűnő, lehet a tállal együtt ajándékozni tiramisut. Hatalmas előnye még a tiramisunak, hogy kifejezetten jót tesz neki, ha áll a hűtőben egy éjszakát. Így, pl. ha vendégeket várunk, már előző nap elkészíthetjük a desszertet.
Receptje igen változó lehet. Cukor helyett lehet valamilyen más cukormentes édesítőt használni.
Az alapreceptemet az alábbiak szerint szoktam variálni:
KRÉM: Azt, hogy mennyi fehér krémet használok, mindig aszerint döntöm el, hogy hogyan fogom tálalni: nagy tálban vagy kis csészében állítom össze és kanalazni fogjuk vagy szeletelhető tiramisu tortát szeretnék. Ha látványos tortaszerű lesz, akkor azt szeretem, ha a krém nem folyós, csak épp annyira, hogy szépen mutasson a babapiskóták között. Ilyenkor maradok az eredeti olasz mascarpone-tojássárgája-cukor változatnál.
Ha habosabb, nagyobb mennyiségű krémet szeretnék, akkor tejszínhabot vagy tejfölt adok hozzá. Az alaprecept ilyesmit nem tartalmaz. Ha nagy tálba, vagy kisebb személyre szóló csészékbe adagolom, akkor használok ilyen krémet. Felvert tojásfehérjével is habosítható a fehér krém, de lehet teljesen tojásmentesen is készíteni.
BABAPISKÓTA: A babapiskóta mennyisége is a tiramisu formájától függ, mert lehet kisebbre, de magasabbra építeni, vagy egy nagyobb lapos tálba csak két réteget tenni belőle. Tapasztalatom szerint 20 db biztosan kell, még egy kisebb adaghoz is.
MÁRTOGATÓ: A legegyszerűbb rum helyett csudafinom benne a csokilikőr, vagy tojáslikőr. Citromos-narancsos tiramisuba Limoncello, vagy narancslikőrt teszek, a gesztenyésbe gesztenyelikőrt. Lehet alkoholmentes variációt is készíteni, pl gyerekzsúrra, sok csokihabbal.
DÍSZÍTÉS: A tetejére kakaóport hintünk, csokiöntetet csorgatunk, reszelt csokoládéval meghintjük.
Egy biztos. Akárhogyan is készítjük, ez lesz az az édes-krémes finomság, aminek nem lehet ellenállni.  

Amire szükségem lesz:
kb 30-40 db babapiskóta
A fehér krémhez: 50 dkg mascarpone, 5 dkg cukor, 3 tojássárgája (nagyon friss legyen a tojás), 2 vaníliás cukor vagy vanília aroma
Mártogató: 3 dl erős kávé. 6 ek rum, 1 ek porcukor
A tetejére:  1 ek kakaópor

Így készítem:
Habosra kikeverem a fehér krém hozzávalóit. Kávés rumba mártom a babapiskótákat egyenként és egy szép tálban a krémet közéjük rétegezem. A tetejére kakaóport szitálok.

Ezerféle tiramisunk lehet, pl. nutellás, csokihabos, gesztenyés, málnás, epres, narancsos. Nagyon szeretjük a fahájas-almásat is és itt a blogon somlói tiramisu is van már:


  Karácsonyi gesztenyés tiramisu gránátalmával. 
Kétszemélyes gesztenyés hipp-hopp tiramisu. 
Fahájas almakrémes tiramisu.
Éjszakai beszélgetős-kártyázós tiramisunk. 

Okos filcbaglyokat varrtam ajándékba bagolygyűjtő egyetemista lányomnak.