Süssünk szép nagy tökmagos pogácsát útravalónak kiránduláshoz, vagy esti filmnézéshez, egy pohár borhoz, sörhöz! Illata betölti az otthonunkat, beleharapva érezni milyen könnyű a tésztája és milyen ropogósra sült benne a tökmag. 24 buci pogácsát tudunk sütni ebből az adagból, pont elférnek egy tepsiben.
Amire szükségem lesz
25
dkg liszt, 25 dkg túró, 25 dkg margarin, 20 dkg reszelt sajt, 20 dkg tökmag, 1 tojás, 1 ek só
Az
élesztő felfuttatásához: 1 tasak élesztő, 1 ek cukor, 2 ek liszt, 1 dl langyos
tej
A tetejére: 1 tojássárgája, 5 dkg reszelt sajt
Így készítem:
A lisztet kimérem egy nagy tálba. Egy másik tálban a túrót, margarint, tojást, sót összegyúrom. Felfuttatom az élesztőt a cukorral, liszttel és a langyos tejjel, majd ha szépen feljött a lisztre öntöm és összegyúrom túró-margarin-tojás keverékkel. Kinyújtom egy kisebb lappá lisztes nyújtódeszkán, meghintem kb 10 dkg reszelt sajttal és 10 dkg tökmaggal. A tésztát behajtom az oldalain és még egyszer áthajtom. Kinyújtom újra és megismétlem a mozdulatot 10 dkg sajttal és 10 dkg tökmaggal. Amikor összehajtom megint, egy nagyobb hasáb alakú tésztám lesz. Megszórom liszttel és letakarva hagyom meleg helyen kelni. 15-20 perc múlva kb. 2 cm vastagra kinyújtom és kiszaggatom pogácsaformával. Megkenem a tojássárgájával, megszórom sajttal, pihentetem kicsit. Közben a sütőt bekapcsolom 190 fokra és megsütöm a pogácsákat.
Ezt
az alapreceptet használtam, kelt tésztaként:
Szeretek
túrót használni pogácsákhoz, mert könnyűvé teszi a tésztáját.
Hasonló
receptek a blogon:
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése