2018. február 8., csütörtök

Kapros-fetás-túrós pogácsa

Imádom a friss kapor illatát, a kapormártást, zsenge tökfőzeléket, kovászos uborkát vagy a kapros-túrós rétest. 
Ez a pogácsa is a kapros kedvencek számát szaporítja. Lágy feta sajttól krémes a tésztája. 


Amire szükségem lesz:

45 dkg liszt, 30 dkg vaj, 25 dkg túró, 25 dkg fetasajt, 2 ek kefir,1 tojás, só, 3 csokor kapor apróra vágva, 1-1 nagy csipet sütőpor és szódabikarbóna

tetejére 2 tojássárgája, 10 dkg reszelt sajt

Így készítem:
A hozzávalókat összegyúrom és lesz egy szép kapor illatú tésztám. Könnyedén kinyújtom, lisztezem, hajtogatom többször egymás után, majd pogácsaszaggatóval kiszúrom. Tojássárgájával megkenem, reszelt sajttal megszórom, 200 fokon sütöm aranyszínűre. Két  nagy tepsinyi lesz, kb 55-60 db, a pogácsaszaggató méretétől függően.

Kapros mártás és rákmártás receptje:
Ez a túrókenyér is kaporral sült:
Kapros főzelék:











Krémes kekszes süti


5 réteg keksz, 2-2 réteg csokikrém.
4 réteg keksz, 2 réteg citromos, egy réteg karamellás-csokis krém.

Citromos minitorta kekszből.

A kekszes sütiknél csak a krémet készítjük el mi, a kekszet készen vesszük, így a munkafolyamat felgyorsul. Krémje szabadon választott, szinte bármilyen tortakrémmel megtölthetjük, pl. a tiramisu  fehér krémjével vagy poharas sajttorta krémjével. A csokoládés krémek épp olyan finomak benne, mint a citrusos, gyümölcsösek. Gesztenyés, kávés, kókuszos krémmel is tölthetjük és a felső rétegek lehetnek tejszínhabosak is. Lehet vastagabb krémet csak két réteg keksz közé tenni, vagy magasabbra is építhetjük 3-4-5 réteg keksszel. Be lehet vonni kívűlről, vagy anélkül is szép, mert látszanak a kekszek mintás szélei. Lehet csokimázzal is leönteni. A kekszek így is, úgy is megpuhulnak egy éjszaka alatt a hűtőben, nem kell őket külön semmivel meglocsolni, a krém megpuhítja maga. Másnap csodálatosan szépen szeletelhetjük. Mindenkinek ízlik, gyerekeknek, felnőtteknek. Készítettem már szülinapra, és ajándékoztam is kekszes sütit. Lehet cukormentes krémje is, de a keksz maga nem igazán diétás. Háztartási kekszet szoktam használni, a formája miatt. Itt a csokis változat hozzávalóit mutatom:

Amire szükségem lesz: 
2 db  500 grammos zacskó keksz (fog belőle maradni, de nekünk az egész darabok kellenek és a töröttek maradnak meg általában)

Az étcsokis réteghez: 25 dkg mascarpone,  2,25 dl tejföl,1 tábla étcsokoládé (lehet több is), 1 ek kakaópor, porcukor ha nem tartjuk elég édesnek, esetleg 1 csipet fahéj és pár csepp  rum aroma

A fehércsokis réteghez: 25 dkg mascarpone, 2,25 dl tejföl, 1 tábla fehércsoki, pár csepp vanília aroma, porcukor, ha nem tartjuk elég édesnek

Így készítem:
A kekszeket 5 rétegben fogom letenni, köztük 2 réteg étcsokis és 2 réteg fehércsokis krém lesz. Lerakom az első réteg kekszet, 35 darabot, 6 sorban 5-öt. Tehát a végén 35 darabra tudom majd felvágni. Rásimítom a csokikrém felét. Az első réteget nehéz rájuk kenni, mert a kekszek hozzáragadnak a krémhez, és emmiatt először mindegyik kekszre teszek egy kicsit és a kezemmel segítek, hogy a kekszek a helyükön maradjanak. Rájuk teszek egy réteg kekszet, pont úgy, ahogy az alsó réteg volt. Erre jön a fehércsoki réteg. Aztán keksz, csokiréteg, keksz, fehércsoki réteg és keksz megint. Hűtőbe teszem egy éjszakára, másnapra megpuhul a kekszés szépen lehet szeletelni. Ha pont a kekszek között vágom fel, egy-egy keksztorony lesz egy-egy sütemény.

Ötlet: Egy 50 dkg-os mascarponét és egy 450 grammos  tejfölt osztottam ketté a krémhez. A csokikrémhez maradék csokoládékat is fel lehet használni, illetve lehet pl. karamellás milkát, vagy ízesített fehércsokit.

Szépen látszanak a rétegek.  
Reggel, a hűtőt kinyitva nehéz megállni, hogy ne kóstolja meg az ember rögtön.  
Ajándékba vittem. Lányok edzés előtt kóstolták.