Szeretem az olyan
ételeket, amikor szinte a semmiből lesz valami nagyon finom.
A hagymaleves is ilyen; a
cipóhoz pedig csak liszt, kovász, olaj, só és víz kell.
A cipó és a leves
párhuzamosan készül. Amíg kel a tészta, elkészítem a levest, amíg fő a leves,
megsütöm a cipókat.
Amire szükségem lesz:
Négy nagy cipóhoz: fél kg
liszt, 2 dl olaj, 3 dl langyos víz, só és kovász
A kovászhoz: 2 tasak instant
élesztő, 1 kiskanálnyi cukor, 1 kiskanálnyi
liszt, fél dl langyos tej
Egy tasak instant élesztő
7 g, ez megfelel 2,5g friss élesztőnek.
A leveshez: 3 db
vöröshagyma felszeletelve, 4 dkg vaj, 1 evőkanál olaj, csipet só, 1 dl
fehérbor, 8 dl zöldséges alaplé, 1 evőkanál liszt, szerecsendió, bors, egy fél
csokor petrezselyem, 1 dl főzőtejszín. Tálaláshoz reszelt sajt és petrezselyem.
Így készítem el:
A cipónál úgy járok el,
ahogy a kelt tésztáknál. A kovászhoz az élesztőt, cukrot, lisztet összekeverem
a fél dl langyos tejjel, betakargatom és meleg helyen hagyom az élesztőt
dolgozni. A kész kovászt, összedagasztom a liszttel, az olajjal és a langyos
vízzel, majd kelesztem, dagasztom. A dagasztást egy igen egyszerű elektromos
géppel csinálom, nem kézzel, mert így gyorsabb és nem fárasztó; pár perc az
egész. A megkelt tésztát négy részre osztom, cipókat formálok belőle, tepsire
teszem és tíz perc pihentetés után megsütöm őket.
A leveshez 4 dkg vajon és
1 dl olajon megpárolom a felszeletelt vöröshagymát egy csipet sóval. Amikor kezdene
megbarnulni, hozzákavarom az 1 evőkanálnyi lisztet, majd pár perc múlva a
fehérbort és a zöldséges alaplevet. Egy
csipet őrölt szerecsendiót és fehérborsot és petrezselymet adok hozzá. Lassan,
fedő alatt főzöm, néha megkavarom. Amikor
kész, belekeverem a főzőtejszínt. Szép pasztellszínű, bársonyos leves lesz.
A megsült cipók tetejét
levágom és belsejét kicsit kivájom. Ha
azt szeretném, hogy ropogós legyen, pár percre a forró sütőbe visszateszem. A
cipókat tányérokra teszem, belemerem a levest és petrezselyemmel, reszelt
sajttal megszórva tálalom.
Ötlet N 1: Ez a cipó magában is nagyon finom. Félbe
vághatjuk a még meleg cipót, tehetünk bele egy szelet rántott húst, adhatunk mellé
kovászos uborkát és egy pohár sört.
Ötlet N 3: Természetesen
ehetjük a levest tányérból is.
Ötlet N 2: A zöldséges
alaplevet magunk is készíthetünk, ha nem szeretnénk leveskockát használni. Leveshez való zöldségeket pl. sárgarépát,
fehérrépát, zellert összeaprítva átpirítjuk olajon, sózzuk, borsozzuk, felöntjük
vízzel és megfőzzük. Tehetünk bele petrezselymet, zellerszárat, zöldpaprikát,
gombát, hagymát, fokhagymát is. A leszűrt zöldséglé lesz az alaplé. Adagokra osztva le lehet fagyasztani.
Ezt a cipót szeretném a hétvégén kipróbálni! Ha valóban olyan jó lesz, mint a képeken, akkor szerintem,
VálaszTörlésnem fogok ezután pékségbe járni kenyérért!! :)
Remélem tetszeni fog, majd meséld el, milyen lett! :)
Törlés