2014. március 21., péntek

Tejszínes hagymaleves cipóban


Szeretem az olyan ételeket, amikor szinte a semmiből lesz valami nagyon finom.
A hagymaleves is ilyen; a cipóhoz pedig csak liszt, kovász, olaj, só és víz kell.
A cipó és a leves párhuzamosan készül. Amíg kel a tészta, elkészítem a levest, amíg fő a leves, megsütöm a cipókat.

Amire szükségem lesz:

Négy nagy cipóhoz: fél kg liszt, 2 dl olaj, 3 dl langyos víz, só és kovász

A kovászhoz: 2 tasak instant élesztő,  1 kiskanálnyi cukor, 1 kiskanálnyi liszt, fél dl langyos tej
Egy tasak instant élesztő 7 g, ez megfelel 2,5g friss élesztőnek.

A leveshez: 3 db vöröshagyma felszeletelve, 4 dkg vaj, 1 evőkanál olaj, csipet só, 1 dl fehérbor, 8 dl zöldséges alaplé, 1 evőkanál liszt, szerecsendió, bors, egy fél csokor petrezselyem, 1 dl főzőtejszín. Tálaláshoz reszelt sajt és petrezselyem.

Így készítem el:

A cipónál úgy járok el, ahogy a kelt tésztáknál. A kovászhoz az élesztőt, cukrot, lisztet összekeverem a fél dl langyos tejjel, betakargatom és meleg helyen hagyom az élesztőt dolgozni. A kész kovászt, összedagasztom a liszttel, az olajjal és a langyos vízzel, majd kelesztem, dagasztom. A dagasztást egy igen egyszerű elektromos géppel csinálom, nem kézzel, mert így gyorsabb és nem fárasztó; pár perc az egész. A megkelt tésztát négy részre osztom, cipókat formálok belőle, tepsire teszem és tíz perc pihentetés után megsütöm őket.
A leveshez 4 dkg vajon és 1 dl olajon megpárolom a felszeletelt vöröshagymát egy csipet sóval. Amikor kezdene megbarnulni, hozzákavarom az 1 evőkanálnyi lisztet, majd pár perc múlva a fehérbort és a zöldséges alaplevet.  Egy csipet őrölt szerecsendiót és fehérborsot és petrezselymet adok hozzá. Lassan, fedő alatt főzöm, néha megkavarom.  Amikor kész, belekeverem a főzőtejszínt. Szép pasztellszínű, bársonyos leves lesz.
A megsült cipók tetejét levágom és belsejét kicsit kivájom.  Ha azt szeretném, hogy ropogós legyen, pár percre a forró sütőbe visszateszem. A cipókat tányérokra teszem, belemerem a levest és petrezselyemmel, reszelt sajttal megszórva tálalom.

Ötlet N 1:  Ez a cipó magában is nagyon finom. Félbe vághatjuk a még meleg cipót, tehetünk bele egy szelet rántott húst, adhatunk mellé kovászos uborkát és egy pohár sört.

Ötlet N 3: Természetesen ehetjük a levest tányérból is.

Ötlet N 2: A zöldséges alaplevet magunk is készíthetünk, ha nem szeretnénk leveskockát használni.  Leveshez való zöldségeket pl. sárgarépát, fehérrépát, zellert összeaprítva átpirítjuk olajon, sózzuk, borsozzuk, felöntjük vízzel és megfőzzük. Tehetünk bele petrezselymet, zellerszárat, zöldpaprikát, gombát, hagymát, fokhagymát is. A leszűrt zöldséglé lesz az alaplé.  Adagokra osztva le lehet fagyasztani.










2 megjegyzés:

  1. Ezt a cipót szeretném a hétvégén kipróbálni! Ha valóban olyan jó lesz, mint a képeken, akkor szerintem,
    nem fogok ezután pékségbe járni kenyérért!! :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Remélem tetszeni fog, majd meséld el, milyen lett! :)

      Törlés