FRANCIASALÁTA
Gyors és könnyű, kalóriaszegény változat. Négyféle zöldség és alma
kefíres-mustáros öntettel. Bármikor hipp-hopp össze lehet dobni.
Amire szükségem lesz:
7 db ecetes uborka, 2 db piros alma, 7 db kisebb főtt krumpli, 2
sárgarépa, 10 dkg zöldborsó
kb 4 dkg vaj, két csipet cukor, só, gyömbér, 1 gerezd fokhagyma, 2
evőkanál citromlé
a hamis majonézhez: 2 dl natúr kaukázusi kefír, 1-2 evőkanál mustár,
só, bors, ízlés szerint valamilyen édesítőszer cukor helyett, ha valóban kalóriaszegény
változatot szeretnénk
Így készítem:
A krumplit, borsót, répát párolva teszem a salátába. Az ecetes
uborkát csak össze kell vágni, ahogy van. Az almát nem hámozom meg, felkockázom
és citromlébe forgatom, hogy ne barnuljon meg. Héjában megfőzöm a krumplit, majd hámozom,
kockára vágom. A borsót vaj, fokhagyma, só, csipet cukor, víz keverékében
párolom külön. A sárgarépakockákat gyömbér, só, vaj, csipet cukor, vízben
párolom, szintén külön, hadd érvényesüljön minden zöldség saját íze majd a
salátánkban.
A hamis majonézhez pár másodperc alatt összekeverem a kefírt a mustárral,
sóval, borssal, édesítővel
Ha kihűltek a hozzávalók, akkor egy nagy tálban mindet
összekeverem. És kész is van.
Ötlet N 1: a majonézhez: 2 tojássárgája, 2 dl olaj, fél citrom
leve, 1 evőkanál mustár, 1 kiskanál cukor, 1 dl tejföl, só, bors
Úgy keverem össze a majonézt, úgy hogy egy nagy tálba teszem a
tojássárgáját, habverővel habosítom, majd sorban beleöntöm az olajat, a
citromlevében feloldott cukrot, a mustárt és sózom, borsozom.
Ötlet N 2: lehet kapni mirelit franciasaláta keveréket is, de ha
frissen készítjük, csak 10-15 perccel tart tovább