2014. március 26., szerda

Franciasaláta


FRANCIASALÁTA

Gyors és könnyű, kalóriaszegény változat. Négyféle zöldség és alma kefíres-mustáros öntettel. Bármikor hipp-hopp össze lehet dobni.

Amire szükségem lesz:

7 db ecetes uborka, 2 db piros alma, 7 db kisebb főtt krumpli, 2 sárgarépa, 10 dkg zöldborsó
kb 4 dkg vaj, két csipet cukor, só, gyömbér, 1 gerezd fokhagyma, 2 evőkanál citromlé

a hamis majonézhez: 2 dl natúr kaukázusi kefír, 1-2 evőkanál mustár, só, bors, ízlés szerint valamilyen édesítőszer cukor helyett, ha valóban kalóriaszegény változatot szeretnénk

Így készítem:

A krumplit, borsót, répát párolva teszem a salátába. Az ecetes uborkát csak össze kell vágni, ahogy van. Az almát nem hámozom meg, felkockázom és citromlébe forgatom, hogy ne barnuljon meg.  Héjában megfőzöm a krumplit, majd hámozom, kockára vágom. A borsót vaj, fokhagyma, só, csipet cukor, víz keverékében párolom külön. A sárgarépakockákat gyömbér, só, vaj, csipet cukor, vízben párolom, szintén külön, hadd érvényesüljön minden zöldség saját íze majd a salátánkban.
A hamis majonézhez pár másodperc alatt összekeverem a kefírt a mustárral, sóval, borssal, édesítővel
Ha kihűltek a hozzávalók, akkor egy nagy tálban mindet összekeverem. És kész is van.

Ötlet N 1: a majonézhez: 2 tojássárgája, 2 dl olaj, fél citrom leve, 1 evőkanál mustár, 1 kiskanál cukor, 1 dl tejföl, só, bors
Úgy keverem össze a majonézt, úgy hogy egy nagy tálba teszem a tojássárgáját, habverővel habosítom, majd sorban beleöntöm az olajat, a citromlevében feloldott cukrot, a mustárt és sózom, borsozom.

Ötlet N 2: lehet kapni mirelit franciasaláta keveréket is, de ha frissen készítjük, csak 10-15 perccel tart tovább





Fokhagymás-sajtos csirke zöldséges tésztával

 

FOKHAGYMÁS SAJTOS CSIRKE ZÖLDSÉGES TÉSZTÁVAL

Vidám, színes étel, igazán gyorsan elkészül és jó nagy adag lesz.

Amire szükségem lesz:

a csirkéhez: 2 csirkemell, 3-4 gerezd fokhagyma, olaj, 1 dl főzőtejszín, 10 dkg natúr krémsajt, só, bors
a zöldséghez: 20-30 dkg brokkoli, 2 szál sárgarépa, őrölt gyömbér, olaj, só
fél kiló szélesmetélt tészta, vagy más tészta (penne, masni, spagetti )
tetejére: fél paradicsom kockára vágva, vagy pár darab koktélparadicsom félbevágva

Így készítem el:

A nagyobb kockákra vágott csirkemellet megpirítok serpenyőben kevés olajon, megsózom és amikor kezd pirulni a csirke, beleszórom a zúzott fokhagymát. Készre pirítom, borsozom. Felmelegítem a tejszínt a krémsajttal s ráöntöm a csirkére, félreteszem.
Megpárolom a brokkolit, úgy, hogy még épp roppanós maradjon, szép zöld legyen a színe. Másik pici lábosban megpárolom a felszeletelt sárgarépát kevés olajon, csipet cukorral, sózom, gyömbért szórok rá.
Kifőzöm a tésztát és összekeverem a sajtos csirkével és a zöldségekkel. Paradicsom kockákkal vagy félbevágott koktél paradicsomokkal díszítem.

Ötlet: más zöldséggel is el lehet készíteni, pl főtt kukoricával, pirított gombával


Kuszkusz



KUSZKUSZ

A kuszkusz hipergyors és laktató étel. Főzni nem kell, csak összekeverni  a hozzávalókat forró vízzel. Így, 15-20 perc alatt készen is van egy hatalmas tál hagymás-babos-paradicsomos étel. Ezt a receptet lehet tovább alakítgatni, máshogy fűszerezni az ételt, sült hússal kínálni, vagy más zöldséggel, kedvünk, ízlésünk szerint.

Amire szükségem lesz:

fél kg nyers kuszkusz, főtt csicseriborsó (vagy ugyanennyi bármilyen főtt bab, lehet vegyesen is, pl vörösbab, fehérbab),  2 db paradicsom, 1-2 fej vöröshagyma, negyed póréhagyma, pár szál újhagyma, kb 1 dl citromlé, 2 dl paradicsompüré, 1 dl étolaj vagy olívaolaj, nagy csokor petrezselyem

Így készítem:

Egy nagyobb lábosba beleöntöm a citromlevet, olajat, paradicsompürét, beleszórom az összes összevágott hagymát, a kockára vágott paradicsomot és a csicseriborsót vagy babot. A nyers kuszkuszt is beleteszem, kicsit megkeverem az egészet, sózom. Ráöntök annyi forró vizet, hogy szépen ellepje, és azonnal fedőt teszek rá. Fedő alatt kb 15-20 perc alatt puha lesz. Jól összekeverem és belevagdosok egy egész csokor petrezselymet.

Ötlet N 1: A kuszkusz (couscous) lisztréteggel bevont búzadara. Nagyon apró szemű és a forró víztől megdagad, puha lesz. Észak-Afrikából terjedt el és ma már Európában az egyik kedvelt fogás. Népszerű, mert sokféle zöldséggel, hússal össze lehet keverni, lehet enni hidegen vagy melegen, főfogásként vagy salátaként. Még édes változata is van.  Az egyik alsó képen látszik, hogy a tarhonyához képest jóval apróbb szemű, a másikon pedig tányéron látszik maga a nyers kuszkusz.

Ötlet N 2: hipermarketekben lehet dobozos nyers kuszkuszt venni illetve kimérve a Nagyvásárcsarnokban a földszinten, középen, a rétesbolt közelében, ahol dióféléket és szárított gyümölcsöket is árulnak. Fél kg-ból óriási adag lesz, 4 embernek bőven elég.

Ötlet N 3: még ízesebb lesz, ha sós, fűszeres zöldséges alaplével öntjük le, víz helyett. Az alaplé tulajdonképpen leszűrt zöldségleves.





Zsenge zöldborsófőzelék



Gyermekkorom íze, valamint az egyik első étel, amit valaha is főztem. Ennek a főzeléknek a fokhagyma és a petrezselyem a szíve-lelke. Próbálok hozzá extra zsenge mirelit borsót választani, mert édesebb az íze. Az első friss piaci borsó olyan édes, mintha pici zöld cukordrazsék lennének. Nem is főzünk belőle akkor még, hanem az első kosárnyit azon frissen megesszük magában. Ez a zsenge
zöldborsófőzelék ezt az ízt és hangulatot varázsolja az asztalunkra, egész évben.  Lehet fasírttal, sült hússal, tükörtojással, bundáskenyérrel enni, vagy magában.

Amire szükségem lesz:

900 gramm extra zsenge zöldborsó, 4 dkg margarin, 5 gerezd zúzott fokhagyma, 1 kiskanál cukor, só,
egy csokor petrezselyem, 2,5-3 dl tej, 4 evőkanál liszt, 1 evőkanál étkezési keményítő

Így készítem:

Összekeverem a lisztet az étkezési keményítővel. A margarint, a borsót nagy lábosba teszem, bekapcsolom alatta a hőt a legnagyobb fokozatra és hozzáadom a cukrot, a zúzott fokhagymát, a csokor petrezselyem felét és megsózom.  Ahogy minden belekerült, beleöntök annyi vizet, hogy épp csak ellepje és fedő alatt közepes lángon párolom, főzöm. Pár perc alatt finom fokhagymás-petrezselymes illata lesz. Figyelek arra, hogy ne fője el teljesen a levét, ha kell, öntök méghozzá pici vizet. Addig párolom így, amíg meg nem puhul a borsó és épp hogy csak kicsi leve marad. Ekkor rászóróm a lisztes-keményítős keveréket és szépen elkeverem a párolt borsóval. Beleöntöm a tejet, kavarok egyet rajta, beleszórom a maradék petrezselymet és már nem is főzöm tovább. Fedő alatt hagyom tálalásig. Ha nagyon sűrű lenne, öntök hozzá még pici tejet.

Ötlet N 1: A petrezselymet részben még a főzés elején teszem a borsóhoz, a többit pedig a főzés végén, hogy megtartsa a színét. A tetejére is szórok belőle. A petrezselymet általában konyhai ollóval aprítom az ételbe, így a petrezselyemlevél szépségét is látjuk.

Ötlet N 2: az étkezési keményítő elhagyható, illetve liszttel helyettesíthető. Azért használom, mert krémesebb, lágyabb, könnyebb lesz tőle az étel.









Kakaós csiga



A friss kakaós csigának olyan édes illata van, ami semmihez sem hasonlítható.  Érdemes kipróbálni ezt a receptet, mert nem olyan bonyolult. Ha már megvan a tésztánk, csak a cukros kakaóport tesszük rá, felcsavarjuk, szeleteljük, sütjük. Nem baj, ha nem lesz szabályos csiga formájú a végeredmény. Nagyjából két óra alatt készül el. Soknak tűnhet, de az idő nagy része a tészta kelesztésével megy el, miközben mi csinálhatunk mást. Családtagjaink elismerő pillantásai minden fáradtságot megérnek majd. Ezt a tésztát sokféleképp el lehet készíteni, a legegyszerűbb módszert mutatom.


Amire szükségem lesz:

a kiskovászhoz: 1 tasak instant élesztő (7 gramm, ez megfelel 2,5 gramm friss élesztőnek), 1 evőkanál kristálycukor, 2 evőkanál liszt, 1 dl langyos tej
a tésztához: 30 dkg liszt, 8 dkg rétesliszt, fél dl olaj, 2 dl tej, 4 dkg porcukor, 2 tojássárgája, csipet só
a hajtogatáshoz és a végén a tészta újbóli megkenéséhez: 10 dkg olvasztott margarin
a szóráshoz: 10 dkg porcukor, 5 dkg cukrozatlan kakaópor (vagy 12-15 dkg cukrozott kakaópor)
a sütés végén az öntözéshez: kb 1 dl tej 1 tasak vaníliás cukorral elkeverve

Ahogy készítem:

Kiskovászt készítek, az élesztőt tálba szórom és elkeverem a cukorral, liszttel és a langyos tejjel. Letakarom és nem huzatos, meleg helyen hagyom dolgozni az élesztőt, amíg szép lyukacsosra fel nem jön. Ez kb 10-15 perc.
A 30 dkg lisztet, a 8 dkg réteslisztet egy nagyobb tálba teszem, hozzáadok egy csipet sót és jól összekeverem. Beleengedem a kész kovászt. Külön elkeverem a tojássárgájákat a porcukorral, az olajjal és a tejjel és ráöntöm a lisztre, meg a kovászra. Szépen összedolgozom, dagasztom. Lesz egy szép fényes kelt tésztánk. Kinyújtom téglalapra, négyrét hajtom, megint kinyújtom és négyrét hajtom. Minden hajtogatás közben a rétegeket megfestem olvasztott margarinnal. Hagyom meleg helyen, lefedett tálban kelni, kb 20-30 percet.
Kinyújtom nagy tepsi méretűre a tésztát, kb 8 mm vastagra és megkenem a maradék olvasztott margarinnal.
Egyenletesen rászórok 10 dkg porcukrot és 5 dkg cukrozatlan kakaóport. Ezután annyi a dolgom, hogy feltekerem szorosan, mint a beiglit. Nagy késsel kb másfél cm vastag szeleteket vágok belőle, így kb 20 db szelet lesz. Nem baj, ha több, vagy kevesebb. A szeletek mennyisége attól függ, mekkorára nyújtottuk ki a tésztát. Ha nagyra, akkor több kisebb csigánk lesz. Ha kisebb méretre, akkor kevesebb, de nagyobb méretű csiga lesz belőle.
Sütőpapírral bélelt tepsire rakom a szeletkéket, nem szorosan egymás mellé, mert majd megnőnek sütés közben. Mindegyik csigatészta külső végét behajtom kicsit a csiga alá.
Kicsit hagyom pihenni őket. 180 fokon sütöm, kb fél óra alatt. Amikor már készen van a sok kakaós csigánk, még egy trükköt bevetünk a teljes siker érdekében. Egy pillanatra kivesszük a sütőből a tepsit, vaníliás tejjel, ecsettel megkenjük a csigákat és visszatesszük két percre a sütőbe. Aztán azon forrón beleharapunk az egyik kakaós csigába. Lehet, hogy harcolnunk kell majd érte, mert addigra a család mind ott fog toporogni, hogy mikor lesz már kész. Az illat kicsalogatja őket majd a konyhába.