zöldborsófőzelék ezt az ízt és hangulatot varázsolja az asztalunkra,
egész évben. Lehet fasírttal, sült hússal,
tükörtojással, bundáskenyérrel enni, vagy magában.
Amire szükségem lesz:
900 gramm extra zsenge zöldborsó, 4 dkg margarin, 5 gerezd zúzott
fokhagyma, 1 kiskanál cukor, só,
egy csokor petrezselyem, 2,5-3 dl tej, 4 evőkanál liszt, 1
evőkanál étkezési keményítő
Így készítem:
Összekeverem a lisztet az étkezési keményítővel. A margarint, a
borsót nagy lábosba teszem, bekapcsolom alatta a hőt a legnagyobb fokozatra és hozzáadom
a cukrot, a zúzott fokhagymát, a csokor petrezselyem felét és megsózom. Ahogy minden belekerült, beleöntök annyi
vizet, hogy épp csak ellepje és fedő alatt közepes lángon párolom, főzöm. Pár
perc alatt finom fokhagymás-petrezselymes illata lesz. Figyelek arra, hogy ne
fője el teljesen a levét, ha kell, öntök méghozzá pici vizet. Addig párolom így,
amíg meg nem puhul a borsó és épp hogy csak kicsi leve marad. Ekkor rászóróm a
lisztes-keményítős keveréket és szépen elkeverem a párolt borsóval. Beleöntöm a
tejet, kavarok egyet rajta, beleszórom a maradék petrezselymet és már nem is
főzöm tovább. Fedő alatt hagyom tálalásig. Ha nagyon sűrű lenne, öntök hozzá
még pici tejet.
Ötlet N 1: A petrezselymet részben még a főzés elején teszem a
borsóhoz, a többit pedig a főzés végén, hogy megtartsa a színét. A tetejére is
szórok belőle. A petrezselymet általában konyhai ollóval aprítom az ételbe, így
a petrezselyemlevél szépségét is látjuk.
Ötlet N 2: az étkezési keményítő elhagyható, illetve liszttel
helyettesíthető. Azért használom, mert krémesebb, lágyabb, könnyebb lesz tőle
az étel.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése