2014. március 25., kedd

Paradicsomos, bazsalikomos spagetti



PARADICSOMOS, BAZSALIKOMOS SPAGETTI
SPAGHETTI AL POMODORO E BASILICO

Ez a mártás mindent visz.  Az olasz konyha egyik gyöngyszeme.
Nemcsak spagettivel kínálhatjuk, hanem bármilyen más tésztával is. Pizzára kitűnő alapmártásnak. Erős pistával, penne tésztával  csípős tésztának, vagy ahogy az olaszok mondják, mérges tésztának. Adtam ezt a mártást már fehér, főtt rizzsel keverve vagy sült krumplihoz. Lehet nagyobb adagot is megfőzni belőle és üvegben a hűtőben tartani. Nem tudom meddig áll el, mert igen hamar elfogy, akármennyit is főzök belőle.
Friss bazsalikommal és magából paradicsomból is főzhetjük a mártást. Itt a legegyszerűbb receptet mutatom.

Amire szükségem lesz:

Fél kg spagettit észta, 7 dl paradicsomszósz, 2 közepes fej vöröshagyma, 5 -5 gerezd fokhagyma, 2 evőkanál olaj, 1 kiskanál oregano, 2-3 kiskanál szárított bazsalikom, 1 db paradicsom, 2 dl főzőtejszín, 1 kiskanál cukor, só, bors, esetleg friss bazsalikomlevél, petrezselyem, erős pista

Így készítem: 

Mélyebb serpenyőbe öntöm az olajat, az apróra vágott hagymát beleszórom, megsózom és párolom. Majd a zúzott fokhagymát is beleteszem, rászórom az oreganot és a bazsalikomot. Pár perc múlva felöntöm a paradicsomszósszal, 1 kiskanál cukrot adok hozzá, borsozom és közepes lángon, fedő alatt összefőzöm. Kirotyogtatja magát ha nem teszek rá fedőt. Amikor kezdi elfőni a levét, beleteszek 1 db kockára vágott paradicsomot. Amikor készen van a mártás, beleöntök 2 dl főzőtejszínt. Rálapátolom a gőzölgő spagetti tésztára, szórok rá petrezselymet és friss paradicsom darabkákat. 










Tejszínes-sajtos masnitészta brokkolival, kukoricával


Igen egyszerű, zöldséges-tésztás étel, egyik nagy kedvencünk, rendszeresen esszük. Igazából ezek pillangók, tejszínes-sajtos öntettel, hiszen olaszul farfalle a neve, vagyis pillangók.

Amire szükségem lesz:

fél kg masnitészta (farfalle), 40 dkg brokkoli, 40 dkg kukorica, 2 dl főzőtejszín, 10 dkg krémsajt, 10 dkg füstölt sajt, őrölt szerecsendió, só, bors, petrezselyem

Így készítem: 

A tejszínben felolvasztom a krémsajtot, a reszelt füstölt sajtot, sózom, borsozom, csipet őrölt szerecsendiót teszek bele. Megpárolom a brokkolit, megfőzöm a kukoricát. Megfőzöm a masnitésztát. A tésztát összekeverem a tejszínes sajttal és a zöldségekkel, sok reszelt sajtot és petrezselymet szórok rá.






Diógrillázs torta



Diógrillázs torta

Karamellás-fahéjas illatú „csupadiótorta”.  Rumos-kakaós piskótalapok között diógrillázs krém. Ez egy bevált családi recept, bátran ajánlom, különösen dió-rajongóknak.  

Amire szükségem lesz:

a piskótához: 6 tojás, 5 evőkanál liszt, 2 evőkanál cukrozatlan kakaópor, 6 evőkanál porcukor, csipet fahéj, reszelt narancshéj, csipet sütőpor vagy szódabikarbóna, 5-7 dkg durvára vágott dió

a krémhez: 50 dkg mascarpone, 2 dl habtejszín, 5 evőkanál porcukor, vanília

a grillázshoz: 20 dkg durvára vágott dió, 15 dkg porcukor, reszelt narancshéj, fahéj

kb 1 dl rum

Így készítem:

6 tojásból készült kakaós piskótatésztát állítok össze a szokásos módon, és fahéjjal, reszelt narancshéjjal fűszerezem. Nagy tepsibe sütőpapírt teszek, beleöntöm a tésztát és rászórok 5-7 dkg durvára vágott diót. 180 fokon megsütöm. Leveszem róla a sütőpapírt, 3 egyforma téglalappá vágom, leszélezem. Meglocsolom a lapokat rummal mindenhol egyenletesen.
Elkészítem a grillázst, hogy legyen aztán ideje kihűlni. Serpenyőbe szórom a durvára vágott diót, először magában pirítom kavargatva, majd ráöntöm a porcukrot és jól összepirítom sötétebb barna színűre. Hagyom hűlni. Amikor már majdnem teljesen kihűlt, egy tálban beteszem 5 percre a fagyasztóba. Amikor kiveszem, zacskóba téve a húsklopfolóval párszor megütögetem.
Felverem a tejszínhabot a porcukorral, belekanalazom a mascarponét a vaníliával. Lesz egy igen sűrű fehér krémem. A diógrillázst elkeverem a mascarponés tejszínhabbal, szórok rá fahéjat és reszelt narancshéjat. A narancs és a dió kiváló párosítás.
Leülök és magam elé veszem a piskótalapokat és a krémet. És ez a legjobb része a torta-alkotásnak, amikor összeállítjuk. Szépen elosztom a krémet 3 felé a lapokon, a felsőre kicsit többet hagyok, hogy abból jusson majd a torta oldalára is. És hátradőlve boldogan szemlélem a tortámat.
A legjobb másnap levágni az első szeletet, addigra szépen összeérik. Ha addig kibírjuk…

Ötlet N 1: mandulából vagy mogyoróból is finom ez a torta, valamint, lehet több porcukorral is készíteni a grillázst, ki hogy szereti 

Ötlet N 2: nem aprítóban daráltam a diót, hanem zacskóban püföltem egy kicsit, azért, hogy legyen benne apróbb és nagyobb darab dió is, mert a nagyobb darabok csodálatos finomak a krémben

















Krumplisaláta


KRUMPLISALÁTA

Egyszerű krumplisaláta, lila, zöld, fehér színekben.  A színes étel kívánatosabb, csinosabb, ezért ebbe a salátába mindenféle hagymát teszek. Házi majonézzel készül, mint a Waldorf-saláta.


Amire szükségem lesz: 

a salátához: fél kg főtt krumpli, 1 fej lilahagyma, 2-3 szál újhagyma, fél szál pórhagyma, 1 fej vöröshagyma, só, bors

a majonézhez: 2 tojássárgája, 2 dl olaj, fél citrom leve, 1 evőkanál mustár, 1 kiskanál cukor, 1 dl tejföl, só, bors

a hamis majonézhez: 2 dl natúr kaukázusi kefír, 1-2 evőkanál mustár, só, bors, ízlés szerint valamilyen édesítőszer cukor helyett, ha kalóriaszegény változatot szeretnénk

Ahogy készítem:

A vöröshagymát és a lilahagymát apróra vágom, az újhagymát és a pórét pici szeletekre vágom. A kockákra vágott főtt krumplit összekeverem a hagymákkal, a majonézzel, sózom, borsozom.




Ezt a gránátalmás terítőt a nagymamámtól kaptam. Mesélte, hogy mindig későn éjjel, munka után hímzett. Szép ropogósra van keményítve és vasalva.




Krémes epertorta






Krémes epertorta

Citromos, fehércsokoládés tortácska, csokoládéba mártott eprekkel díszítve.  Születésnapra készült.

Amire szükségem van:

a piskótához:  4 tojás, 4 evőkanál porcukor, 4 evőkanál liszt, csipet sütőpor vagy szódabikarbóna, egy fél citrom reszelt héja, egy csepp vanília aroma vagy 1 tasak vaníliás cukor
a rózsaszínű krémhez: 150 gramm (gramm, nem dl) habtejszín, 400 gramm fehércsokoládé (4 tábla), piros ételfesték
a fehér krémhez: 2 dl habtejszín, 2 evőkanál porcukor, 250 gramm mascarpone natúr krémsajt, 1 citrom
a piskótát megöntözni: 1 evőkanál tej, 1 evőkanál citromkrémlikőr (éppen hogy kerül bele az íze miatt, alkoholtartalom eloszlik az egész tortán)
díszíteni: 18 szem eper, egy tábla csokoládé, pár csepp olaj

Így készítem:

A piskótához a lisztbe reszelem a citrom héját, beleszórom a sütőport vagy szódabikarbónát.
Szétválasztom a tojásokat. A tojásfehérjét kemény habbá verem a porcukorral, egyenként beleengedem a tojások sárgáját, a vaníliát és elkeverem szép laza mozdulatokkal a liszttel. Sütőpapírral bélelt, 26 cm átmérőjű tortaformában sütöm 180 fokon.
A rózsaszín krémhez 150 gramm habtejszínt felforralok, ahogy elkezd forrni, azonnal ráöntöm az összetördelt 400 gramm fehércsokoládéra. Egy csepp ételfesték rózsaszínűre festi. Kihűtöm kenhető állapotúra.
A fehér krémhez felverem a habtejszínt 1 evőkanál porcukorral. Külön tálban habverővel elkeverem a 250 gramm mascarpone natúr krémsajtot 1 evőkanál porcukorral, belefacsarom az 1 citrom levét, belereszelem a héját, teszek bele pár csepp vanília aromát vagy vaníliás cukrot.
Megmosom az epreket és vízgőz felett megolvasztom a  csokoládét pár csepp olajjal. Belemártotom az epreket, vágódeszkán hagyom hűlni.
4 tojásból sütött citromos piskótát tej-citromlikőr keverékével picit megöntözöm. Rásimítom a rózsaszínű krémet, majd a fehércsokis krém egy részét, a többit habzsákból nyomom rá pici csigákat formázva. Ráteszem a csokis epreket, 6 szemet  középre, 12 szemet köré.

Ötlet N 1: természetesen nem muszáj megfesteni a fehércsokoládé-krémet. Ez a torta kislánynak készült, ezért lett rózsaszín.

Ötlet N 2: a rózsaszínű krém tulajdonképpen a macaronok krémjnek az alapja, 150 gramm tejszín és 400 gramm ét- vagy tej- vagy fehércsokoládé, vagy vegyesen.

Ötlet N 3: az epreket fehércsokoládéba is lehet mártani.

Ötlet N 4: Úgy hűtöttem a rózsaszínű krémet megfelelő hőmérsékletre, ahogy a cukrászok, de lehet hűtőbe is rakni.