Diógrillázs
torta
Karamellás-fahéjas illatú „csupadiótorta”. Rumos-kakaós piskótalapok között diógrillázs
krém. Ez egy bevált családi recept, bátran ajánlom, különösen dió-rajongóknak.
Amire szükségem lesz:
a piskótához: 6 tojás, 5 evőkanál liszt, 2 evőkanál cukrozatlan
kakaópor, 6 evőkanál porcukor, csipet fahéj, reszelt narancshéj, csipet sütőpor
vagy szódabikarbóna, 5-7 dkg durvára vágott dió
a krémhez: 50 dkg mascarpone, 2 dl habtejszín, 5 evőkanál porcukor,
vanília
a grillázshoz: 20 dkg durvára vágott dió, 15 dkg porcukor, reszelt
narancshéj, fahéj
kb 1 dl rum
Így készítem:
6 tojásból készült kakaós piskótatésztát állítok össze a szokásos
módon, és fahéjjal, reszelt narancshéjjal fűszerezem. Nagy tepsibe sütőpapírt
teszek, beleöntöm a tésztát és rászórok 5-7 dkg durvára vágott diót. 180 fokon
megsütöm. Leveszem róla a sütőpapírt, 3 egyforma téglalappá vágom, leszélezem.
Meglocsolom a lapokat rummal mindenhol egyenletesen.
Elkészítem a grillázst, hogy legyen aztán ideje kihűlni.
Serpenyőbe szórom a durvára vágott diót, először magában pirítom kavargatva,
majd ráöntöm a porcukrot és jól összepirítom sötétebb barna színűre. Hagyom
hűlni. Amikor már majdnem teljesen kihűlt, egy tálban beteszem 5 percre a
fagyasztóba. Amikor kiveszem, zacskóba téve a húsklopfolóval párszor
megütögetem.
Felverem a tejszínhabot a porcukorral, belekanalazom a mascarponét
a vaníliával. Lesz egy igen sűrű fehér krémem. A diógrillázst elkeverem a
mascarponés tejszínhabbal, szórok rá fahéjat és reszelt narancshéjat. A narancs
és a dió kiváló párosítás.
Leülök és magam elé veszem a piskótalapokat és a krémet. És ez a
legjobb része a torta-alkotásnak, amikor összeállítjuk. Szépen elosztom a
krémet 3 felé a lapokon, a felsőre kicsit többet hagyok, hogy abból jusson majd
a torta oldalára is. És hátradőlve boldogan szemlélem a tortámat.
A legjobb másnap levágni az első szeletet, addigra szépen
összeérik. Ha addig kibírjuk…
Ötlet N 1: mandulából vagy mogyoróból is finom ez a torta,
valamint, lehet több porcukorral is készíteni a grillázst, ki hogy szereti
Ötlet N 2: nem aprítóban daráltam a diót, hanem zacskóban püföltem
egy kicsit, azért, hogy legyen benne apróbb és nagyobb darab dió is, mert a
nagyobb darabok csodálatos finomak a krémben
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése