2018. január 23., kedd

Fahéjas almakrém és joghurtos körtekrém



A karamellizált gyümölcsök hihetetlenül finomak, a blogon is nagy sikerrel szerepel a karamellizált banán és eper receptje.  Selymes vajszínű krémes habot is készíthetünk belőle, amit aztán tehetünk tiramisuba, vagy tejberizsbe, vagy pohárkrémként is kínálhatjuk a családnak.

Fahéjas rumos almakrém
Amire szükségem lesz: 2 db hámozott almakockákra vágva, 2 ek kristálycukor, 1ek vaj, 1 kiskanál őrölt fahéj, 1 dl rum, 1 dl narancslé, 10 dkg mascarpone, 1-2 dl tejszínből hab, 1 ek porcukor vagy édesítő
Így készítem:  A serpenyőbe teszem a vajat, cukrot, fahéjat, bekapcsolom alatta a hőt a legnagyobb fokozatra, majd visszaveszem kicsit. Beleszórom az alma kockákat, és jól átforgatom a vajas-cukros-fahéjas keverékben. Miközben a cukor karamellizálódik, az alma is megpirul. Kiszedem az almákat és a maradék karamellbe öntöm a narancslét és a rumot, pár percig forralom, kevergetem. Sűrű fahéjszínű rumos szósz lesz. Kihűtöm az almákat és a szószt, majd összeturmixolom a mascarponéval, majd a cukros tejszínhabbal lazítom. Isteni finom így magában is.
Fahéjas-almás tiramisuhoz: a babapiskótákat rumos tejszínnel locsolgatom meg és a rumos almakrémmel rétegezem a tálba.
Fahéjas-almás tejberizshez elkészítem a tejberizst a recept szerint, csak nem a narancsos habbal keverem el a végén, hanem a fahéjas rumos almakrémmel.

Ötlet N 1: A tejszínhab mennyisége attól függ, hogy mire szeretnénk használni a krémet.
Ötlet N 2: Ha félreteszünk a karamellizált almakockákból, akkor a végén díszítésként felhasználhatjuk.
Ötlet N 3: Ebben a receptben a cukrot nem tudjuk kikerülni, mert karamellizálni csak cukorral lehet. Legfeljebb a tejszínhabba édesítőt teszünk.
Almás-fahéjas mártás más változatban :

Vaníliás joghurtos körtekrém
Amire szükségem lesz: 2 körte meghámozva, kockákra vágva, 1 doboz vaníliás joghurt (vagy natúr joghurt és vanília aroma), 1 ek dióbél, 1 dl tejszínből hab, 1 ek cukor vagy édesítő, 1-2 ek méz, esetleg gránátalma a díszítéshez
Így készítem: A mézen megpirítom a körtét és a diót és teljesen kihűtöm.  Felverem a tejszínhabot a cukorral vagy édesítővel. A körtét a vaníliás joghurttal összeturmixolom majd a tejszínhabbal lazítom. Pirított dióval díszítem a habos körtekrémet. Szív formában tettem a gránátalmát a tetejére.


 
Pécsi tulipánok. 

Túrófánk

Búzalisztes.  
Zablisztes-zabpelyhes.

Ez a finom, könnyű és levegős tésztájú túrófánk nagyon gyorsan elkészül: 45 perc alatt kész van és ebbe beleszámolom azt is, hogy állt fél órát a tésztája. Lekvárral, fahéjas porcukorral és forrón az igazán finom. 
Lehet liszttel, cukorral vagy zabliszttel és édesítővel is sütni, meg is mutatom mind a két változatot.

Amire szükségem lesz:
Búzalisztes változathoz: 250 gr túró, 2 tojás, 10 dkg liszt, 1 dl tejföl (kb.2 nagy ek.), 7 dkg porcukor, 1-1 csipet szódabikarbóna és sütőpor, fél citrom reszelt héja, pár csepp vanília aroma
Zablisztes, cukormentes változathoz: 250gr túró, 2 tojás, 60 gr zabliszt, 50 gr zabpehely, 1 dl tejföl, (kb. 2 nagy ek.), folyékony süssina édesítő, 1-1 csipet szódabikarbóna és sütőpor, fél citrom reszelt héja, pár csepp vanília aroma
olaj a sütéshez
tetejére porcukor, vagy por eritrit, őrölt fahéj
lekvár a kínáláshoz

Így készítem:
Összekeverem a hozzávalókat és állni hagyom fél órát. Forró olajban evőkanálnyi labdacsokként sütöm, nem a legerősebb fokozaton, hogy legyen ideje a belsejének is átsülni. Egyszerre nem teszek sokat az olajba, mert sütés közben megnő és pufi lesz.

Kb. 12-14 db lesz 250 gr túróból, tehát összesen fél kg túróból ki lehet hozni akár 28 db-ot is.


További fánkok a blogon:







Rózsaszínű tavaszt is csatoltam a recepthez: rózsa a Bory-várban. 
Füvészkertben: a lehulló cseresznyefa virágja olyan, mint a rózsaszínű hó. 
Tavasszal, áprilisban a Tóth Árpád sétányon a Várban. 


Perzsa padlizsánpörkölt és citromos rizs

Padlizsánpörköltünket egy bárányhússal készült perzsa étel ihlette: a horeste bademdzsan (angol átírással: Khoresh-e Bademjan) (perzsául:  خورش بادمجان ) . Ez a hús nélküli változata, úgy fűszerezve, ahogy mi szeretjük. A perzsák jellemzően sáfránnyal ízesítik meg a rizst, nem citrommal, és egyébként is teljesen más módon készítik el a rizst, mint mi itt, hazánkban. De a mi családunkban már szinte hagyománnyá vált, hogy ezt a padlizsánpörköltet mindig citromos-gyömbéres rizzsel esszük.

Amire szükségem lesz:
Citromos rizshez: 250 gr rizs, 1 ek vaj, egy arasznyi zellerszár apróra vágva, 1 citrom leve és reszelt héja, egy fél teáskanál gyömbérpor, só, petrezselyem
Padlizsánpörkölt: 1 nagy padlizsán (kb 300 gr), 1 paradicsom kockákra vágva, 2 zöldpaprika kockákra vágva, 500 gr paradicsompüré, 2 nagy csipet gyömbérpor, 6-8 zúzott fokhagyma, 2 nagy csipet római kömény, só, bors, petrezselyem, 1 fél ek erős pista, csilipaprika

Így készítem:
A rizst a vajjal erős lángon kevergetve épp hogy megpirítom, hozzáadom a zellerszárat, a citrom levét és héját, a gyömbért, ízlés szerint sózom és kicsi vízzel felöntöm. Lejjebb veszem a hőt. Puhára főzöm úgy, hogy apránként, mindig csak annyi vizet öntök hozzá, amennyit elfőtt. Tálaláskor sok petrezselyemmel összeforgatom, citromdarabkákkal díszítem.

A padlizsánokat kockára vágom, sózom, hagyom állni egy kicsit, majd kevés olajban megpirítom. Hozzáadom a kockára vágott paradicsomot és zöldpaprikát, a paradicsompürét, gyömbért, fokhagymát, római köményt, erős pistát, sózom, borsozom és összefőzöm. Tálaláskor petrezselymet adok hozzá és csilipaprikával díszítem. 


Legnagyobbik lányom gyakran kéri, hogy dobozoljak neki ilyen ételt. 
Perzsa szakácskönyvem horeste bademdzsan receptje. 
Ebből a szakácskönyvből fotóztam ki.
 
Perzsa könyvtáram egy része. 
 
A Lotfollah sejk mecset kupolája Iszfahán városában, Iránban. Az egyik legszebbb épület, amit valaha is láttam életemben.  
Horeste bademdzsan egy iráni étteremben, perzsa bazsalikom levelekkel. Sült paradicsom, paprika és friss zöldfűszerek kísérik a főételt.
 
Ilyen egy étterem Iránban: a hatalmas ágyak tulajdonképpen székek, több ember is elfér rajtuk egyszerre. Mind szép perzsa szőnyeggel van letakarva és a teázókban is mindenhol ilyen a bútorzat. Nagyon kényelmes.
Gyönyörű csempék. 
Csempe-geometria.  
Szépséges kupola Zavareh városban, Irán közepén. 
Sáfrányos rizs legtöbbször a köret. 
Perzsa teázó. 
Nagyon finomak a perzsa sütemények, édességek. 
Iszfaháni Sah-mecset kupolája, 17.század elejéről. 

Gofri




Zsófi lányom a gofrisütő mester a családban. Szép,virág formájú gofrikat süt és nutellával, tejszínhabbal, lekvárral vagy porcukorral kínálja. Ez itt Zsófi gofri receptje, én csak a fotókat készítettem.

Amire szükségem lesz:
2 db tojás, 30 dkg liszt, 3,7 dl tej, 60 ml étolaj, 65 gr kristálycukor, 1 tasak sütőpor, 3 g só

Így készítem:
A tojásokat szétválasztom és a fehérjét felverem kemény habbá a cukor kétharmadával. A sárgáját a maradék cukorral habosra keverem és a tejet, az olajat, a sütőporral elkevert lisztet és a sót is hozzáadom. A legvégén beleforgatom a tojáshabot. Olyan lesz, mint a palacsintatészta. Gofrisütő sütőfelületére merőkanállal öntöm a tésztát és megsütöm a gofrikat.