2018. január 9., kedd

Tonhalas saláták

Bébispenót, petrezselyem, tonhal, lilahagyma, paradicsom, magvas kenyér egy tányéron, meglocsolva egy lime levével.
Szív alakú tonhalsaláta.
Tonhalsaláta tepsiben ropogósra sült zöldségekkel. Ribizlivel díszítettem, mert ez a gyümölcs savanykás ízével és pirosságával szépen kiegészíthet bármilyen salátát.



Diógrillázs torta csokibonbonokkal


Ez egy aprócska ötlet: diógrillázs torta csoki bonbonokkal megrakva. Bármilyen bonbon alkalmas erre, minél több, annál jobb. Az oldalára narancsos pasztillákat tettem. Ajándékba sütöttem és már csak a kiszállításnál jutott eszembe lefotózni. 
A torta receptje a blogon:
Ez az egyik sikertortám, mert mindig sikerül és mindig mindenkinek nagyon ízlik.



Csábító csokoládétorta


Csokoládéval csupa gyönyörűség dolgozni és szeretem fotózni is nagyon. Csillog, selymes, szép nézni, ahogy a felolvad és aztán pasztellszínűvé válik a tejszínnel eggyé válva. Ez itt egy csokitortás gyűjtemény. Maga a recept itt található: http://cookedandbakedbyera.blogspot.hu/2014/03/zsofi-csokitortaja.html
A blogon a fotóimat rendszerezni tudom és előfordul, hogy egy már posztolt recepthez rengeteg új fotó is születik, hiszen sokszor sütöm-főzöm ugyanazt, mert annyira szeretjük.

Sohasem találkoztam még olyan csokoládéval, amit ne szerettem volna: krémes, likőrös, töltött, sötét étcsokoládé vagy karamellszínű tejcsokoládé. A csokoládé nem kérdez, a csokoládé megért. Csokoládé nélkül sötétség és káosz uralkodna a földön.

Mindannyian Gombóc Artúrok vagyunk. Ahogy mondják, tíz emberből kilenc szereti a csokoládét, a tizedik pedig hazudik.Csukás István egyik mesefigurája arról híres, hogy szereti a kerek, szögletes, hosszú, rövid, gömbölyű, lapos, tömör, lyukas, csomagolt, meztelen, egész, megkezdett, édes, keserű, mogyorós csokoládét és minden olyan csokoládét, amit csak készítenek a világon.

Egyik kedvenc filmem: "Csokoládé", Joanne Harris könyvéből. A könyvből idézek:
"A főzésben van valami varázslat: a hozzávalók megválasztásában, a keverésben, a reszelésben, az olvasztásban, a töltésben, az ízesítésben, a régi könyvekből merített receptekben, a hagyományos háztartási eszközökben.Itt van például a mozsár,amelyben anyám háziasabb célokra törte meg a tömjént, és fűszereinek, aromáinak bonyolult árnyalatait földhözragadtabb, érzékibb varázslatnak rendelte alá. Engem részben az egész műveletsor mulandósága bűvöl el; mennyi szeretetteljeselőkészület,mennyi művészi tudás és tapasztalat szorul egy pillanatig tartó élvezetbe amelyet a maga teljességében mindig csak kevesek méltányolnak."

Csábító csokikrémes receptek a blogon:


























Édes zabpelyhes minipalacsinták



Megunhatatlan, szuper egyszerű, percek alatt kész, rostos, egészséges, laktató, fillérekbe kerül. Ugye milyen csábítóan hangzik? Ezt az ételt szinte naponta eszem: nem tudom megunni, mert finom és imádom kidíszíteni, feltornyozni, körberakni gyümölccsel, dióval. Édesen és sósan is eszem, itt most az édes palacsintákat mutatom. 
A recept igen egyszerű: kb 4 evőkanálnyi aprószemű zabpelyhet annyi vízzel vagy frissen facsart narancslével leöntöm, hogy bővel ellepje és egy tojást, vagy két tojásfehérjét adok hozzá. Pár csepp folyékony süssina édesítővel, fahéjjal is elkeverem. Hagyom állni, legalább egy fél órát, hogy legyen ideje a zabpehelynek a narancslét és a vizet magába szívnia. Palacsintasűrűségű kell, hogy legyen, ezért, ha kell, adok hozzá pici vizet. Serpenyőbe lehelletnyi olajat teszek és evőkanállal pici palacsintákat formázok. Kb 5 db-ot sütök egyszerre. Azért sütöm picire, mert a nagyobb méretű zabpehelypalacsinta könnyen törik, nehéz megfordítani. Ráadásul a kisebbek ropogósabbra sülnek és én a ropogós szélét nagyon szeretem. Néha reszelt almát, összetört banánt is keverek a tésztájába, és egy kiskanál zablisztet is.
Miután megsültek a pici palacsintáim, szépen felöltöztetem ünnepi ruhájukba, hiszen minden étkezés ünnep és látványos ételt gyönyörűség megenni. A zabpalacsinták magukban nem annyira csinosak. Ezerféle módon lehet őket díszíteni:
-mindenféle szezonális gyümölcs szép formákra vágva:  pl. banánból és eperből, kiviből szép formákat is vághatunk sütikiszúróval,
-egy-egy kiskanálnyi gyümölcspüré, cukormentes lekvár is szépen mutat,
-cukormentes vaníliás pudingot öntök mellé és szederrel, málnával körberakom,
-kókusszal, kókuszcsipsszel szórom meg vagy darált mákkal,
-pirított dió, mogyoró, mandula is kerülhet rá,
-friss fagylalt (kevés kefír és fagyasztott gyümölcs összeturmixolva) is finom hozzá nyáron,
-pár túrórudi szelet, cukormentes nápolyi felszeletelve (hogy többnek látszódjon) is ünnepélyessé teszi,
-kefír, narancslé, édesítő keverékével is le szoktam önteni.
Tornyot is építhetünk belőle és a palacsinták közé lekvárt vagy reszelt almát tehetünk. Nagyon szeretem pl. a fahéjas, reszelt almát vaníliás pudinggal krémként használni. Gyakorlatilag egy mini tortát varázsolunk így, lehet akár szülinapi tortát is így készíteni, ha diétázunk.
Ötlet N 1: Ezt a fenti adagot egyszerre nem szoktam megenni, általában kétfelé-háromfelé osztom.
Ötlet N 2: Ha időt szeretnék nyerni, akkor este bekeverem és reggelire frissen megsütöm.
Ötlet N 3: A megsült mini palacsintákra is facsarok néha narancslevet. 
Ötlet N 4: Munkába könnyű csomagolni belőle, mert nem folyik, nem morzsálódik.
Élvezetes díszítgetést és jó étvágyat kívánok!




 Mézen pirított őszibarackkal.
Friss szederrel és szederlekvárral. 
 Zabpalacsinta csibe.
 Reszelt almás vanília pudinggal rétegezett szépséges kis torony. 


 Vaníliás puding,mák és gránátalma. 

  Mákos-baracklekváros. 



 Mákkrémes (mák-reszelt alma) minitorta cukormentes csokoládémázzal.