Megunhatatlan,
szuper egyszerű, percek alatt kész, rostos, egészséges, laktató, fillérekbe
kerül. Ugye milyen csábítóan hangzik? Ezt az ételt szinte
naponta eszem: nem tudom megunni, mert finom és imádom kidíszíteni, feltornyozni, körberakni
gyümölccsel, dióval. Édesen és sósan is eszem, itt most az édes palacsintákat mutatom.
A recept igen
egyszerű: kb 4 evőkanálnyi aprószemű zabpelyhet annyi vízzel vagy frissen
facsart narancslével leöntöm, hogy bővel ellepje és egy tojást, vagy két
tojásfehérjét adok hozzá. Pár csepp folyékony süssina édesítővel, fahéjjal is
elkeverem. Hagyom állni, legalább egy fél órát, hogy legyen ideje a
zabpehelynek a narancslét és a vizet magába szívnia. Palacsintasűrűségű kell,
hogy legyen, ezért, ha kell, adok hozzá pici vizet. Serpenyőbe lehelletnyi
olajat teszek és evőkanállal pici palacsintákat formázok. Kb 5 db-ot sütök
egyszerre. Azért sütöm picire, mert a nagyobb méretű zabpehelypalacsinta
könnyen törik, nehéz megfordítani. Ráadásul a kisebbek ropogósabbra sülnek és
én a ropogós szélét nagyon szeretem. Néha reszelt almát, összetört banánt is
keverek a tésztájába, és egy kiskanál zablisztet is.
Miután megsültek a
pici palacsintáim, szépen felöltöztetem ünnepi ruhájukba, hiszen minden étkezés
ünnep és látványos ételt gyönyörűség megenni. A zabpalacsinták magukban nem
annyira csinosak. Ezerféle módon lehet őket díszíteni:
-mindenféle
szezonális gyümölcs szép formákra vágva:
pl. banánból és eperből, kiviből szép formákat is vághatunk
sütikiszúróval,
-egy-egy
kiskanálnyi gyümölcspüré, cukormentes lekvár is szépen mutat,
-cukormentes
vaníliás pudingot öntök mellé és szederrel, málnával körberakom,
-kókusszal,
kókuszcsipsszel szórom meg vagy darált mákkal,
-pirított dió,
mogyoró, mandula is kerülhet rá,
-friss fagylalt (kevés
kefír és fagyasztott gyümölcs összeturmixolva) is finom hozzá nyáron,
-pár túrórudi
szelet, cukormentes nápolyi felszeletelve (hogy többnek látszódjon) is ünnepélyessé
teszi,
-kefír, narancslé, édesítő
keverékével is le szoktam önteni.
Tornyot is
építhetünk belőle és a palacsinták közé lekvárt vagy reszelt almát tehetünk.
Nagyon szeretem pl. a fahéjas, reszelt almát vaníliás pudinggal krémként
használni. Gyakorlatilag egy mini tortát varázsolunk így, lehet akár szülinapi tortát is így készíteni, ha diétázunk.
Ötlet N 1: Ezt a fenti adagot
egyszerre nem szoktam megenni, általában kétfelé-háromfelé osztom.
Ötlet N 2: Ha időt szeretnék
nyerni, akkor este bekeverem és reggelire frissen megsütöm.
Ötlet N 3: A megsült mini palacsintákra
is facsarok néha narancslevet.
Ötlet N 4: Munkába könnyű csomagolni belőle, mert nem folyik, nem morzsálódik.
Élvezetes díszítgetést és jó étvágyat kívánok!
Mézen pirított őszibarackkal.
Friss szederrel és szederlekvárral.
Zabpalacsinta csibe.
Reszelt almás vanília pudinggal rétegezett szépséges kis torony.
Vaníliás puding,mák és gránátalma.
Mákos-baracklekváros.
Mákkrémes (mák-reszelt alma) minitorta cukormentes csokoládémázzal.