Legkisebb lányom karácsonyi
ajándéka egy gyerekszakácskönyv volt két éve, francia csokoládés receptekkel.
Ebből kettő csokis
finomságot azonnal el is készített, 10 éves korában. A könyvecske rajzos
ábrákkal teszi könnyen érthetővé a lépéseket és így a gyerekek élvezettel és
magabiztosabban tudnak a konyhában tevékenykedni. Csodálatosan élvezte a sütés-főzést és ezek a csokis desszertek valóban fantasztikusan finomak is lettek. 10-13 évesen egyedül el tudják a gyerekek ezeket a recepteket készíteni, természetesen felnőtt felügyelet mellett. Készítsük ki nekik a hozzávalókat és a kanalakat, tálakat.
Kimásoltam a könyvből mind a két receptet, 6-6 adag csokis finomság lesz:
Csokoládé felfújt
Hozzávalói: 3 db egész tojás, 3 tojás fehérje, 60 gr liszt, 120 gr cukor, 80 gr darabokra tört étcsoki és 150 gr vaj és egy evőkanálnyi olvadt vaj a formákhoz.
Melegítsd fel a sütőt 200 fokra. Töltsd meg a lábast félig vízzel és tedd a tűzre. Egy fém keverőtálba tedd a csokit és a vajat és tedd a fazékra és finoman kevergetve olvaszd őket össze. Vedd le a tűzről és tedd félre hűlni. A tojásokat és tojásfehérjéket keverd el a cukorral majd a felolvadt, nem forró vajas csokival. A legvégén add hozzá apránként a lisztet. 6 db kis felfújt formát kenj ki egy evőkanálnyi olvasztott vajjal, majd a csokikrémet oszd el a 6 formába. 9-10 percig süsd. Sütés közben a tészta megemelkedik és a teteje ropogós lesz, de a belseje krémesen lágy marad. Melegen a legfinomabb.
Csokoládékrém:
Hozzávalói: 2,5 dl tej, 85 gr cukor, 175 gr darabokra tört étcsoki, 2,5 dl tejszín, 4 tojás sárgája
A tejet és a tejszínt forrald össze lábosban és hagyd kicsit hűlni. Habverővel a 4 tojás sárgáját keverd habosra a cukorral egy tálban. A langyos tejes tejszín felét add a cukros tojássárgájához, szép simára keverd el, majd az egészet add a maradék tejes tejszínhez. Kis lángon főzd őket össze a lábosban, folyamatosan kevergetve. Vigyázz, mert forrnia nem szabad. Tedd a csokidarabokat egy nagy tálba és öntsd rá a főzött krémet. Ha elolvadt benne a csokoládé, jól keverd össze és adagold ki 6 kis formába. Tedd őket a hűtőbe pár órára, finom csokikrémmé dermed.