2018. január 13., szombat

Rozi csokifelfújtja és csokikrémje, receptek gyerekeknek

Legkisebb lányom karácsonyi ajándéka egy gyerekszakácskönyv volt két éve, francia csokoládés receptekkel.
Ebből kettő csokis finomságot azonnal el is készített, 10 éves korában. A könyvecske rajzos ábrákkal teszi könnyen érthetővé a lépéseket és így a gyerekek élvezettel és magabiztosabban tudnak a konyhában tevékenykedni. Csodálatosan élvezte a sütés-főzést és ezek a csokis desszertek valóban fantasztikusan finomak is lettek. 10-13 évesen egyedül el tudják a gyerekek ezeket a recepteket készíteni, természetesen felnőtt felügyelet mellett. Készítsük ki nekik a hozzávalókat és a kanalakat, tálakat.

Kimásoltam a könyvből mind a két receptet, 6-6 adag csokis finomság lesz:

Csokoládé felfújt
Hozzávalói: 3 db egész tojás, 3 tojás fehérje, 60 gr liszt, 120 gr cukor, 80 gr darabokra tört étcsoki és 150 gr vaj és egy evőkanálnyi olvadt vaj a formákhoz.
Melegítsd fel a sütőt 200 fokra.  Töltsd meg a lábast félig vízzel és tedd a tűzre. Egy fém keverőtálba tedd a csokit és a vajat és tedd a fazékra és finoman kevergetve olvaszd őket össze. Vedd le a tűzről és tedd félre hűlni. A tojásokat és tojásfehérjéket keverd el a cukorral majd a felolvadt, nem forró vajas csokival. A legvégén add hozzá apránként a lisztet. 6 db kis felfújt formát kenj ki egy evőkanálnyi olvasztott vajjal, majd a csokikrémet oszd el a 6 formába. 9-10 percig süsd. Sütés közben a tészta megemelkedik és a teteje ropogós lesz, de a belseje krémesen lágy marad. Melegen a legfinomabb.

Csokoládékrém:
Hozzávalói: 2,5 dl tej, 85 gr cukor, 175 gr darabokra tört étcsoki, 2,5 dl tejszín, 4 tojás sárgája
A tejet és a tejszínt forrald össze lábosban és hagyd kicsit hűlni.  Habverővel a 4 tojás sárgáját keverd habosra a cukorral egy tálban. A langyos tejes tejszín felét add a cukros tojássárgájához, szép simára keverd el, majd az egészet add a maradék tejes tejszínhez. Kis lángon főzd őket össze a lábosban, folyamatosan kevergetve. Vigyázz, mert forrnia nem szabad. Tedd a csokidarabokat egy nagy tálba és öntsd rá a főzött krémet. Ha elolvadt benne a csokoládé, jól keverd össze és adagold ki 6 kis formába. Tedd őket a hűtőbe pár órára, finom csokikrémmé dermed.










Mese-reggelik

Mesereggelivel indítani a gyerekek napját nagyon hálás feladat. Ugyan tovább tart pl virágformára vágni a vékonyra sütött tojásrántottát, de a csillogó gyerekszemeket látva, bőven megéri a fáradtságot. Ráadásul így néha megeszik azt a zöldséget is, amit egyébként nem. Laktató szalámis kenyér mellé például egy zöldség-halacska biztosan sikert arat majd. Rengeteg ilyen alkotó ötletet lehet a neten találni, úgyhogy néha varázsoljunk mesét a gyermekeink tányérjára. Lehet hozzá kitalálni egy kis történetet is, a mi saját mesénket: pl. hol volt, hol nem, volt egyszer egy tükörtojás kislány, aki fogta a fonott kosarát és egy szép napon elment az erdőbe érett gyümölcsöket szedni...
Szalámis kifliből csónak és palacsinta-csibe.
Tükörtojás kislány a kosarával.
Virslikerekű kifli-versenyautó, retekbukósisakos autóversenyzővel.
Főtt tojás nyuszik paradicsom-léggömbbel.
Retekszirmú-virág tócsnival. 
Mandarin-csibe sajtos fészekkel. 
Így a legkönnyebb elindulni az iskolába.
 
Sajt-hal, répa pikkelyekkel és uborkával. 
Falatszendvics tutajok. 
Lányaim: legkisebb, középső és legnagyobb.
  

Sajtos rizsfánk tzatzikivel


A háziasszonyoknak néha fejtörést okoz a maradékok felhasználása, és mivel ételt kidobni vétek, találékonynak kell lennünk. Főtt rizsből vagy rizottóból süssünk fánkot és az egész család imádni fogja. Pl. esti társasjátékozáshoz kínálhatjuk, akár kolbász szeletekkel és sajttal. Természetesen főzhetünk rizst kifejezetten avval a céllal is, hogy fánk legyen belőle. Igen költségkímélő étel. Bulikra is finom, főleg ha adunk hozzá valami mártást is, pl fokhagymás tzatzikit.

Amire szükségem lesz:

maradék párolt rizs vagy rizottó, tojás, reszelt sajt, piros húsú paprika kockákra vágva, só, bors vagy más fűszer, esetleg petrezselyem, egy pici liszt vagy zsemlemorzsa

Így készítem:

A hozzávalókat összekeverem és ha kell adok hozzá kevés lisztet vagy zsemlemorzsát és állni hagyom. Pontos adatokat nem írtam, hiszen mindent az határoz meg, hogy mennyi rizst kell felhasználnunk. Egy lágy, de nem túl folyós keveréket kapunk. A piros húsú paprika igen jól mutat benne, de nem muszáj hozzáadni, ha épp nincsen otthon. Bő, forró olajban sütöm, kanállal szaggatva. 

A tzatziki receptje itt található:
https://cookedandbakedbyera.blogspot.hu/2014/03/gyros-pitaval-es-tzatzikivel.html


Vidám salátáim


Vidám salátáim mind az ízek-színek karneválja, velük köszöntöm az új nap kezdetét. Ha esik az eső reggel, akkor azért lesznek ilyen színpompásak, hogy jobb kedvre derítsenek. Ha pedig már kora reggel sziporkázóan süt a nap, akkor azért, mert még szebbek a színek  a napsütésben és még több erőt adnak a napot elindítani. 
Salátáim sósak, édesek, csípősek vagy savanyúak, vagy mind egyszerre. Nincsen semmilyen szabály, és sosem határozom el előre milyenek lesznek. Adjanak  energiát és legyenek mutatósak. A hozzávalókat mindig szépen vágom fel, mert mindegyik zöldségnek, gyümölcsnek saját formája, geometriája van, hiszen a természet gyönyörű dolgokkal vesz minket körbe. Mézédes körte, csípős zöldpaprika, lilahagyma, krémes avokádó, fehér sajtok, zöld rukola, petrezselyem vagy madársaláta mind finom együtt. Szeretem, ha van benne valami ropogós is, pl. pirított magos kenyér, dió vagy tökmag. Friss narancs- vagy citromlevet facsarok ezekre a salátákra, olívaolajat és pár csepp mézet csepegtetek rájuk, picit sózom is, vagy borsozom, amihez éppen kedvem van.

Fetasajt paradicsommal igen jó páros.




 Paradicsom avokádóval, lilahagymával.

 Rukola gyöngybabbal és avokádóval.
 Zöldsaláta piroshúsú paprikával és pirított magos kenyérrel, dióval.
  Serpenyőben pici olívaolajjal pirítom meg a kenyérkockákat és a diót.
Friss gomba újhagymával  és póréhagymával, mustáros-mézes öntettel.
 Mézen pirított körte avokádóval, paradicsommal.

 Pirított tökmagos saláták.




A napot salátával nemcsak kezdeni, hanem befejezni is lehet, akár egy pohár finom bor kíséretében.