2018. január 13., szombat

Rozi csokifelfújtja és csokikrémje, receptek gyerekeknek

Legkisebb lányom karácsonyi ajándéka egy gyerekszakácskönyv volt két éve, francia csokoládés receptekkel.
Ebből kettő csokis finomságot azonnal el is készített, 10 éves korában. A könyvecske rajzos ábrákkal teszi könnyen érthetővé a lépéseket és így a gyerekek élvezettel és magabiztosabban tudnak a konyhában tevékenykedni. Csodálatosan élvezte a sütés-főzést és ezek a csokis desszertek valóban fantasztikusan finomak is lettek. 10-13 évesen egyedül el tudják a gyerekek ezeket a recepteket készíteni, természetesen felnőtt felügyelet mellett. Készítsük ki nekik a hozzávalókat és a kanalakat, tálakat.

Kimásoltam a könyvből mind a két receptet, 6-6 adag csokis finomság lesz:

Csokoládé felfújt
Hozzávalói: 3 db egész tojás, 3 tojás fehérje, 60 gr liszt, 120 gr cukor, 80 gr darabokra tört étcsoki és 150 gr vaj és egy evőkanálnyi olvadt vaj a formákhoz.
Melegítsd fel a sütőt 200 fokra.  Töltsd meg a lábast félig vízzel és tedd a tűzre. Egy fém keverőtálba tedd a csokit és a vajat és tedd a fazékra és finoman kevergetve olvaszd őket össze. Vedd le a tűzről és tedd félre hűlni. A tojásokat és tojásfehérjéket keverd el a cukorral majd a felolvadt, nem forró vajas csokival. A legvégén add hozzá apránként a lisztet. 6 db kis felfújt formát kenj ki egy evőkanálnyi olvasztott vajjal, majd a csokikrémet oszd el a 6 formába. 9-10 percig süsd. Sütés közben a tészta megemelkedik és a teteje ropogós lesz, de a belseje krémesen lágy marad. Melegen a legfinomabb.

Csokoládékrém:
Hozzávalói: 2,5 dl tej, 85 gr cukor, 175 gr darabokra tört étcsoki, 2,5 dl tejszín, 4 tojás sárgája
A tejet és a tejszínt forrald össze lábosban és hagyd kicsit hűlni.  Habverővel a 4 tojás sárgáját keverd habosra a cukorral egy tálban. A langyos tejes tejszín felét add a cukros tojássárgájához, szép simára keverd el, majd az egészet add a maradék tejes tejszínhez. Kis lángon főzd őket össze a lábosban, folyamatosan kevergetve. Vigyázz, mert forrnia nem szabad. Tedd a csokidarabokat egy nagy tálba és öntsd rá a főzött krémet. Ha elolvadt benne a csokoládé, jól keverd össze és adagold ki 6 kis formába. Tedd őket a hűtőbe pár órára, finom csokikrémmé dermed.










Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése