2014. március 21., péntek

Kínai fényes-bundás szezámmagos csirke

 

Kínai fényes-bundás szezámmagos csirke

Kínai büfékben lehet kapni ilyet, de könnyen otthon mi magunk is elkészíthetjük.  Nálunk ahogy elfogy, a család kérdezi, hogy mikor csinálok ilyet újra. Egyszerűen, gyorsan elkészíthető étel, aki szereti a kínai ízeket, bátran fogjon hozzá, nem fog csalódni. Semmi ördöngős mutatvány nincsen benne. A pácolt, csíkokra vágott csirkemellet egy palacsinta tésztához hasonló bundában, forró olajban megsütöm, leöntöm méz-paradicsompüré-ecet keverékével és megszórom szezámmaggal.  

Amire szükségem lesz:

Két csirkemell csíkokra vágva, só, bors, liszt
A páchoz: bármi, ami a hús rostjait puhítja, ami éppen van itthon, pl egy narancs leve, vagy fél dl fehérbor vagy sör, vagy kevés kefír
A palacsintatésztához: 6 evőkanál liszt, 3 evőkanál étkezési keményítő, 2 csipet sütőpor, 1 evőkanál olaj, csipet só, víz
A fényes-mézes-mázhoz: 4 evőkanálnyi méz, 4 evőkanálnyi paradicsompüré (vagy ketchup), 4 teáskanálnyi ételecet, 1 evőkanálnyi szezámmag
A sütéshez: olaj

Így készítem el:

A csíkokra vágott csirkemellet meglocsolom egy kevés fehérborral , vagy sörrel, vagy ráfacsarom egy narancs levét, vagy pár evőkanálnyi kefírrel összekeverem és éjszakára a hűtőbe teszem. A pác csodát tesz a hússal egy éjszaka alatt a hűtőben. Másnap a csirkemellet sózom, borsozom, kicsit átforgatom liszttel.
A palacsintatészta hozzávalóit összekeverem. Vízből annyit teszek hozzá, hogy sűrű palacsintatésztám legyen. Hagyom állni 15 percet. A lisztes csirkemell csíkokat megmártom a tésztában és forró olajban kisütöm őket szép színűre. A kisült bundás husikat jól átforgatom egy mély tálban a fényes mázzal és a szezámmaggal.
Kínai sült tésztát vagy párolt rizst adok hozzá.

Ötlet N 1: citromos borsot használhatunk sima fekete bors helyett, nagyon finommá teszi a csirke húsát. Lehet kapni ilyen fűszerkeveréket.

Ötlet N 2: ízlés szerint lehet több mázzal is lehet ennyi mennyiségű husit leönteni, ki hogyan szereti, arányosan megnövelve a hozzávalókat. Keverhetünk a mázba erős pistát is, hogy jó csípőssé tegyük a kínai csirkénket.

Ötlet N 3: ugyanebben a bundában lehet zöldségeket is sütni, pl sárgarépát csíkra vágva, hagymát vagy gombát.



Fehérboros pirított máj és házi májkrém




A bor és a méz elvarázsolják a csirkemájat, a pirított hagyma pedig a lányaim kedvenc része ebben az ételben. Igazi finom házi májkrémet is adhatunk a családunknak, percek alatt elkészül.

Amire szükségem lesz: 60 dkg csirkemáj szép kisebb darabokra vágva, 1 fej lila hagyma, 1 fej vöröshagyma, 1-2 szál újhagyma, 3-4 gerezd zúzott fokhagyma, legalább 1 dl fehérbor, 1-2 evőkanál méz, fél evőkanál balzsamecet, só, bors, 1 dl főzőtejszín, 1 kiskanálnyi mustár, esetleg pár csepp rum és egy kevés mazsola

Serpenyőben 60 dkg csirkemájat összepirítok olajon mindenféle hagymával, ráöntöm a fehérbort, rácsurgatom a mézet, és a balzsamecetet, és addig pirítom őket míg szép fényesek nem lesznek. A sütés vége felé sózom, borsozom.
A fele adagból készíthetek házi májkrémet, úgy, hogy turmixgépbe teszem, hozzáöntök 1 dl főzőtejszínt, esetleg kevés mustárt és pár csepp rumot. Karamellszínű, illatos májkrém lesz belőle. Kínálhatom így is vagy szeletelve. Ehhez kisebb méretű műanyag dobozkába átlátszó fóliát teszek, belesimítom a májkrémet és rövid időre a fagyasztóba teszem. Így szépen tudom szeletelni.

Ötlet: a májkrémet rumba áztatott mazsolával még különlegesebbé tehetem, mindössze a turmixgépbe szórom a puha mazsolákat és így pépesítem.


Ropogós sajtos csigák



ROPOGÓS SAJTOS CSIGÁK

Házi ropogtatnivaló, a bolti csipsz helyett. Bármikor összeállítható, fagyasztóban tartható a tésztája és csak sütés előtt 15 perccel kell onnan kivenni, felszeletelni, sütni. Aztán csak enni és enni, amíg el nem fogy. Egyszerű, nagyon sajtos, nagyon ropogós és nagyon finom. Régi Magyar Konyhás recept, 1991-ben jelent meg az újságban, csigaropogós néven.

Amire szükségem lesz:

A tésztához: fél kg liszt, 25 dkg margarin, 2 dl kefír, 1 teáskanálnyi só, 1 tasak sütőpor, 2 tojássárgája
A sajtos krémhez: 25 dkg margarin, 25 dkg akármilyen reszelt sajt (pl. vegyesen trappista és füstölt karaván), só és pirospaprika ízlés szerint

A tésztát összegyúrom, négy részre osztom és kb. 3 mm vastag téglalap alakúra nyújtom.
A tölteléket összedolgozom, egyenletesen eloszlatom a tésztán, felcsavarom, fóliába csomagolom és fagyasztóba rakom.
Csak félig fagyottan lehet szépen felszeletelni. Ugyanis, ha hagyom teljesen kiolvadni a tésztát, a szeleteléstől kilapulnak a szeletek és nem lesz szép csigaformájuk. Tehát csak a sütés előtt 15 perccel veszem ki a fagyasztóból és szeletelem fel.  Kb 180 fokon,  20-25 perc alatt sütöm meg. Ebből az adagból 3 nagy tepsinyi lesz. Borzasztóan gyorsan el tud fogyni…











Tejszínes hagymaleves cipóban


Szeretem az olyan ételeket, amikor szinte a semmiből lesz valami nagyon finom.
A hagymaleves is ilyen; a cipóhoz pedig csak liszt, kovász, olaj, só és víz kell.
A cipó és a leves párhuzamosan készül. Amíg kel a tészta, elkészítem a levest, amíg fő a leves, megsütöm a cipókat.

Amire szükségem lesz:

Négy nagy cipóhoz: fél kg liszt, 2 dl olaj, 3 dl langyos víz, só és kovász

A kovászhoz: 2 tasak instant élesztő,  1 kiskanálnyi cukor, 1 kiskanálnyi liszt, fél dl langyos tej
Egy tasak instant élesztő 7 g, ez megfelel 2,5g friss élesztőnek.

A leveshez: 3 db vöröshagyma felszeletelve, 4 dkg vaj, 1 evőkanál olaj, csipet só, 1 dl fehérbor, 8 dl zöldséges alaplé, 1 evőkanál liszt, szerecsendió, bors, egy fél csokor petrezselyem, 1 dl főzőtejszín. Tálaláshoz reszelt sajt és petrezselyem.

Így készítem el:

A cipónál úgy járok el, ahogy a kelt tésztáknál. A kovászhoz az élesztőt, cukrot, lisztet összekeverem a fél dl langyos tejjel, betakargatom és meleg helyen hagyom az élesztőt dolgozni. A kész kovászt, összedagasztom a liszttel, az olajjal és a langyos vízzel, majd kelesztem, dagasztom. A dagasztást egy igen egyszerű elektromos géppel csinálom, nem kézzel, mert így gyorsabb és nem fárasztó; pár perc az egész. A megkelt tésztát négy részre osztom, cipókat formálok belőle, tepsire teszem és tíz perc pihentetés után megsütöm őket.
A leveshez 4 dkg vajon és 1 dl olajon megpárolom a felszeletelt vöröshagymát egy csipet sóval. Amikor kezdene megbarnulni, hozzákavarom az 1 evőkanálnyi lisztet, majd pár perc múlva a fehérbort és a zöldséges alaplevet.  Egy csipet őrölt szerecsendiót és fehérborsot és petrezselymet adok hozzá. Lassan, fedő alatt főzöm, néha megkavarom.  Amikor kész, belekeverem a főzőtejszínt. Szép pasztellszínű, bársonyos leves lesz.
A megsült cipók tetejét levágom és belsejét kicsit kivájom.  Ha azt szeretném, hogy ropogós legyen, pár percre a forró sütőbe visszateszem. A cipókat tányérokra teszem, belemerem a levest és petrezselyemmel, reszelt sajttal megszórva tálalom.

Ötlet N 1:  Ez a cipó magában is nagyon finom. Félbe vághatjuk a még meleg cipót, tehetünk bele egy szelet rántott húst, adhatunk mellé kovászos uborkát és egy pohár sört.

Ötlet N 3: Természetesen ehetjük a levest tányérból is.

Ötlet N 2: A zöldséges alaplevet magunk is készíthetünk, ha nem szeretnénk leveskockát használni.  Leveshez való zöldségeket pl. sárgarépát, fehérrépát, zellert összeaprítva átpirítjuk olajon, sózzuk, borsozzuk, felöntjük vízzel és megfőzzük. Tehetünk bele petrezselymet, zellerszárat, zöldpaprikát, gombát, hagymát, fokhagymát is. A leszűrt zöldséglé lesz az alaplé.  Adagokra osztva le lehet fagyasztani.