2014. május 7., szerda

Fokhagymás, zöldséges spagetti



Fokhagymás, zöldséges spagetti

Különlegesen finom ez a zöldséges tészta és igen gyorsan elkészül. Amíg sül a tepsiben a zöldség, addig megfő a tészta és már tálalhatjuk is. Ezért akkor is nekifoghatunk, amikor éhesen hazaérünk a hosszú dolgos nap végén.

Amire szükségem lesz:
2 db közepes méretű cukkini, 2 db sárgarépa, 5 gerezd fokhagyma, olívaolaj, só, 30 dkg spagetti, esetleg 10 dkg krémsajt

Így készül:
Felszeletelem a cukkinit és a sárgarépát és olívaolajjal meglocsolt sütőpapírra fektetem őket, majd köré rakosgatom a felszeletelt fokhagymákat is. Megsózom és bőven megszórom petrezselyemmel a színes zöldségeket. 250 fokon megsütöm. A sárgarépa szinte édes lesz, hasonlít így megsütve a sütőtökhöz. A fokhagymák jól megpirulnak, a cukkinik széle is ropogós lesz.
Megfőzöm a spagettit és amikor lecsepegtettem, esetleg összekeverem egy kevés tejszínes krémsajttal. Amikor készen van a zöldség, szépen elhelyezem őket a spagettivel egy nagy tálon.

Hasonló receptek, tepsiben sült zöldségek:





Házi rumos meggy és meggylikőr


házi rumos meggy és meggylikőr

A konyakmeggyben talán a meggyet és likőrt szeretem a legjobban. Amióta, jó pár éve, rájöttem, hogy nagy mennyiségben elő lehet állítani otthon is, minden nyáron készítek rumos meggyet, szilvát.  Próbáltam málnát, epret is így elrakni, de a meggy a legfinomabb talán. Máktortába nagyon finom, vagy pl télen gesztenyepüréhez. De legjobban magában szeretem enni. Csak úgy.

Amire szükségem lesz:
friss meggy, kristálycukor, magas alkoholtartalmú vodka vagy rum, üvegek

Így készítem:
A befőttes üvegeket tisztára mosom. A meggyet is megmosom, de nem magozom ki. A befőttes üvegekbe szórom a meggyet és a kristálycukrot, majd felöntöm az alkohollal. Egy literes befőttes üveg esetében kb kétharmadig töltöm tele meggyel és kb 4 evőkanál cukrot teszek bele. Nem kell rétegenként rászórni a cukrot, elég egyszerre beletenni, mert amikor felöntöm színig a vodkával vagy rummal, akkor a cukor úgyis feloldódik. Aki szeretne, tehet bele fűszert is, pl egész fahéjat, vagy szegfűszeget. Rácsavarom a befőttes üveg tetejét és felrakom a kamrapolcra. Pár hónap múlva pedig finom rumos meggy lesz belőle, a vodkából, rumból pedig meggylikőr.
Vigyázat, attól is be lehet csípni, ha jó pár darab meggyet magában megeszünk.

Ötlet: ez kitűnő, házilag készített karácsonyi ajándék lehet. Kisebb méretű üvegeket is használhatunk és felcímkézhetjük. Ha legalább 10 db ilyen üvegnyi rumos meggyet készítünk, bizonyosan lesz kinek ajándékozni majd.