Ezt a pitét más gyümölccsel is megsüthetjük. Lehet almás, körtés, epres, meggyes, barackos, szilvás, szőlős, egres piténk. A pite kalapja pedig a sütemény dísze. Hát nem boldogság csupán ránézni?
Ezt a pitét Zsófi lányom megsütötte a minap egyedül. Az ő pitéjét lásd itt:
Ezt a pitét Zsófi lányom megsütötte a minap egyedül. Az ő pitéjét lásd itt:
Amire szükségem lesz:
A pite tésztájához: 36 dkg liszt, 20 dkg margarin, 16 dkg
kristálycukor, 2 tojás sárgája, reszelt narancshéj és 1 tasak vaníliás cukor
A pite töltelékéhez: 3 szál rebarbara, 2 nagyobb alma, 10 evőkanál
cukor, 1 kiskanál fahéj, 1 narancs leve és reszelt héja, 1 citrom reszelt héja,
fél dl rum, 1 evőkanál étkezési keményítő, 1 fél tasak vaníliás pudingpor
Így készítem:
A pite tésztáját összegyúrom és elfelezem. Az egyiket kinyújtom
akkorára, hogy a kerek formába téve legyen pereme is a tésztának. Megszurkálom
villával és hűtőbe teszem. A másik feléből a pite kalapja lesz. Olyan formájúra
alakíthatjuk ki, amilyenre szeretnénk, sablon vagy kiszúróforma segítségével.
Lehet pl virágmintás, vagy akár
betűforma is, vagy egy szám, ha pl valamilyen alkalomra készítjük, évfordulóra
pl. Ismétlődő mintát, vagy rácsozást is csinálhatunk. Rengeteg lehetőség van,
mindegyik pite teljesen más lesz tőle.
A rebarbarát megtisztítom, vagyis késsel lehúzogatom róla a külső
réteget. Kisebb darabokra vágom. Az almákat meghámozom, lereszelem. Lábosba
szórom a cukrot, a gyümölcsöket, a reszelt narancshéjat és citromhéjat, fahéjat
és magas lángon elkezdem összepárolni őket fedő alatt. Átforgatom fakanállal és
pár perc múlva beleöntöm a narancslét és a rumot. Egy-két evőkanálnyi vízben
elkeverem a pudingport és az étkezési keményítőt és hozzáadom a gyümölcshöz.
Még egy pár percig kavargatom, majd hagyom kihűlni.
A pite tésztáját vakon elősütöm 200 fokon 15 percig.
15 perces vakon sütés után beleöntöm a pite töltelékét a félig megsült tésztába és ráteszem a kalapját és készig sütöm.
A vakon sütést lásd pl itt:
http://cookedandbakedbyera.blogspot.hu/2014/03/habsipkas-citromkremes-torta.html15 perces vakon sütés után beleöntöm a pite töltelékét a félig megsült tésztába és ráteszem a kalapját és készig sütöm.
Ötlet: amikor a pite kalapját teszem rá, ügyesen vigyázok, hogy a
tészta pont oda kerüljön a töltelékre, ahová szeretném, mert megigazítani nem
lehet utána.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése