2014. április 27., vasárnap

Rebarbarás-almás pite






Ezt a pitét más gyümölccsel is megsüthetjük. Lehet almás, körtés, epres, meggyes, barackos, szilvás, szőlős, egres piténk. A pite kalapja pedig a sütemény dísze. Hát nem boldogság csupán ránézni? 

Ezt a pitét Zsófi lányom megsütötte a minap egyedül. Az ő pitéjét lásd itt: 

Amire szükségem lesz:
A pite tésztájához: 36 dkg liszt, 20 dkg margarin, 16 dkg kristálycukor, 2 tojás sárgája, reszelt narancshéj és 1 tasak vaníliás cukor
A pite töltelékéhez: 3 szál rebarbara, 2 nagyobb alma, 10 evőkanál cukor, 1 kiskanál fahéj, 1 narancs leve és reszelt héja, 1 citrom reszelt héja, fél dl rum, 1 evőkanál étkezési keményítő, 1 fél tasak vaníliás pudingpor

Így készítem:
A pite tésztáját összegyúrom és elfelezem. Az egyiket kinyújtom akkorára, hogy a kerek formába téve legyen pereme is a tésztának. Megszurkálom villával és hűtőbe teszem. A másik feléből a pite kalapja lesz. Olyan formájúra alakíthatjuk ki, amilyenre szeretnénk, sablon vagy kiszúróforma segítségével. Lehet pl  virágmintás, vagy akár betűforma is, vagy egy szám, ha pl valamilyen alkalomra készítjük, évfordulóra pl. Ismétlődő mintát, vagy rácsozást is csinálhatunk. Rengeteg lehetőség van, mindegyik pite teljesen más lesz tőle.
A rebarbarát megtisztítom, vagyis késsel lehúzogatom róla a külső réteget. Kisebb darabokra vágom. Az almákat meghámozom, lereszelem. Lábosba szórom a cukrot, a gyümölcsöket, a reszelt narancshéjat és citromhéjat, fahéjat és magas lángon elkezdem összepárolni őket fedő alatt. Átforgatom fakanállal és pár perc múlva beleöntöm a narancslét és a rumot. Egy-két evőkanálnyi vízben elkeverem a pudingport és az étkezési keményítőt és hozzáadom a gyümölcshöz. Még egy pár percig kavargatom, majd hagyom kihűlni.
A pite tésztáját vakon elősütöm 200 fokon 15 percig. 
A vakon sütést lásd pl itt:
http://cookedandbakedbyera.blogspot.hu/2014/03/habsipkas-citromkremes-torta.html

15 perces vakon sütés után beleöntöm a pite töltelékét a félig megsült tésztába és ráteszem a kalapját és készig sütöm.

Ötlet: amikor a pite kalapját teszem rá, ügyesen vigyázok, hogy a tészta pont oda kerüljön a töltelékre, ahová szeretném, mert megigazítani nem lehet utána.










Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése