2014. április 27., vasárnap

Almarózsa


Egy csokornyi almarózsa fahéjas mártással. Ez egy gyönyörű édesség, az ember szinte sajnálja megenni.

Amire szükségem lesz:
Az almarózsákhoz: 50 dkg levelestészta, 12 db alma, citromlé, 1 evőkanál olvasztott vaj,2-3 evőkanál baracklekvár, 1 evőkanál rum, a szóráshoz 1 evőkanál kristálycukor.
A fahéjas mártáshoz: 2 dl tejszín, 1 evőkanál porcukor, 1 nagyobb alma, 1 kiskanál rum, 1 evőkanál fehérbor, 2 evőkanál kristálycukor, 1 kiskanál fahéj

Így készítem:
A levelestésztát fél cm vastagra kinyújtom és 12 db csíkra vágom, mert ennyi rózsám lesz. Ezek a csíkok kb 30 cm hosszúak és 2 cm szélesek. Olvasztott vajjal és baracklekvárral megkenem a csíkokat.
Az almákat héjastól nagyon vékony szeletekre vágom és forrásban lévő citromos cukros vízbe teszem őket pár percre. Erre azért van szükség, hogy az almaszeletek hajlíthatóak legyenek. Kiteszem az almaszeleteket egy konyharuhára.
Összeállítom a rózsákat, vagyis felcsavarom a tésztácsíkokat az almaszeletekkel együtt. Ehhez a tésztacsíkokra ráteszem az almaszeleteket, de nem sűrűn, hanem kihagyok a szeletek kötött kb 2-2 cm-t. Vigyázok, hogy mindegyik szeletnél az alma héja egy irányban legyen, mert amikor felcsavarom, a héjas széle kell hogy felül legyen, mert ez lesz a rózsa szirma.
Tehát a rózsa szirmai az almaszeletek lesznek és a tészta tartja össze.
Muffintepsibe papírkosárkákat teszek és mindegyik rózsát beleültetem, megszórom kevés kristálycukorral. 200 fokon sütöm, úgy, hogy a sütés elején alufóliával letakarom a rózsákat, majd 10 perc múlva anélkül sütöm. Amikor kész és kihűlt, kiveszem a papírkosárkákból.

A fahéjas mártáshoz felverem a tejszínhabot a porcukorral. Az almát meghámozom és lereszelem.
Serpenyőbe szórom a kristálycukrot, ráöntöm a rumot és a fehérbort és a fahéjat és összeforralom a reszelt almával. Amikor teljesen kihűlt, elkeverem a tejszínhabbal. Nagyon finom mártás lesz.


Tálaláskor a tányérba öntök a fahéjas mártásból és a közepébe ültetem az almarózsákat. Fahéjjal és porcukorral megszórom.



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése