Egy csokornyi almarózsa fahéjas mártással. Ez egy gyönyörű édesség, az ember szinte sajnálja megenni.
Amire szükségem lesz:
Az almarózsákhoz: 50 dkg levelestészta, 12 db alma, citromlé, 1
evőkanál olvasztott vaj,2-3 evőkanál baracklekvár, 1 evőkanál rum, a szóráshoz
1 evőkanál kristálycukor.
A fahéjas mártáshoz: 2 dl tejszín, 1 evőkanál porcukor, 1 nagyobb
alma, 1 kiskanál rum, 1 evőkanál fehérbor, 2 evőkanál kristálycukor, 1 kiskanál
fahéj
Így készítem:
A levelestésztát fél cm vastagra kinyújtom és 12 db csíkra vágom,
mert ennyi rózsám lesz. Ezek a csíkok kb 30 cm hosszúak és 2 cm szélesek. Olvasztott
vajjal és baracklekvárral megkenem a csíkokat.
Az almákat héjastól nagyon vékony szeletekre vágom és forrásban
lévő citromos cukros vízbe teszem őket pár percre. Erre azért van szükség, hogy
az almaszeletek hajlíthatóak legyenek. Kiteszem az almaszeleteket egy
konyharuhára.
Összeállítom a rózsákat, vagyis felcsavarom a tésztácsíkokat az
almaszeletekkel együtt. Ehhez a tésztacsíkokra ráteszem az almaszeleteket, de
nem sűrűn, hanem kihagyok a szeletek kötött kb 2-2 cm-t. Vigyázok, hogy
mindegyik szeletnél az alma héja egy irányban legyen, mert amikor felcsavarom,
a héjas széle kell hogy felül legyen, mert ez lesz a rózsa szirma.
Tehát a rózsa szirmai az almaszeletek lesznek és a tészta tartja
össze.
Muffintepsibe papírkosárkákat teszek és mindegyik rózsát
beleültetem, megszórom kevés kristálycukorral. 200 fokon sütöm, úgy, hogy a
sütés elején alufóliával letakarom a rózsákat, majd 10 perc múlva anélkül
sütöm. Amikor kész és kihűlt, kiveszem a papírkosárkákból.
A fahéjas mártáshoz felverem a tejszínhabot a porcukorral. Az
almát meghámozom és lereszelem.
Serpenyőbe szórom a kristálycukrot, ráöntöm a rumot és a fehérbort
és a fahéjat és összeforralom a reszelt almával. Amikor teljesen kihűlt,
elkeverem a tejszínhabbal. Nagyon finom mártás lesz.
Tálaláskor a tányérba öntök a fahéjas mártásból és a közepébe
ültetem az almarózsákat. Fahéjjal és porcukorral megszórom.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése