2017. december 30., szombat

Kökényszemű Katica palacsintája


Dínom-dánom országban Kökényszemű Katica sütötte a legfinomabb palacsintát a királynak és a palacsintasütő-versenyt a mesében valószínűleg evvel a recepttel nyerte meg. Sosem szakad el a tésztája, mindig szép palacsintákat lehet sütni így. Nekem ez az alaprecept a kedvencem.

A tésztában nincsen cukor, így a kész palacsintákat sósan is és édesen is ehetjük, ha sósan szeretnénk, természetesen nem teszünk bele citromhéjat, fahéjat vagy vaníliát.

Amire szükségem lesz:

2 tojás, 15 dkg liszt, egy csipet só, 3 dl tej, 1 dl víz, 1 kiskanál olaj, 1-1 narancs és citrom reszelt héja, pár csepp vanília aroma, egy csipet fahéj, kevés szénsavas ásványvíz
olaj a sütéshez, porcukor a szóráshoz
kedvünk szerinti töltelék: kakaópor, édes vaníliás túrókrém, darált dió, darált mák, a legfinomabb házi lekvár, kókuszkrém, Nutella, puding stb

Így készítem:

A tojásokat habverővel jól habossá verem, beleengedem a tejet és a vizet, az olajat és beleteszem a csipet sót, citromhéjat, narancshéjat, vaníliát, fahéjat. Ezután kanalanként adagolva elkeverem benne a lisztet teljesen csomómentesre habverővel. Tejszín sűrűségű kell, hogy legyen. Legalább egy órát pihentetem a hűtőben, majd átkeverem és egy-két evőkanálnyi szénsavas  ásványvizet adok hozzá.
Enyhén olajozott palacsintasütőben szokásos módon sütöm. Ha a tészta besűrűsödne, közben adok még hozzá pici ásványvizet. Ebből a mennyiségből kb. 10-15 palacsinta lesz, a palacsintasütő nagyságától függően, illetve hogy milyen vastagra sütjük.

Az amerikai palacsinta a miénknél vastagabb, ehhez ezt a receptet használom:

Vastagabb palacsinták fahéjas porcukorral.
Zablisztes palacsinta kókuszkrémmel.

Palacsintaszeletek mákkal vaníliás pudinggal vagy csakúgy magában. 
A nyár kincsei üvegbe zárva: házi lekvárjaink. Jó pár éve cukor nélkül készülnek: