2014. április 8., kedd

Sült sajt vacsorára



SÜLT SAJT VACSORÁRA

Olívaolajon sajtszeletek, hagymaszeletkék, paprika, koktélparadicsom, só, bors. 200 fokon, sütőben sütve. Ennyi az egész. Jó pár éve egy iskolatársnőm mutatta ezt a kis trükköt. Ha melegszendvics lenne, nem sülne át így a sajt, ropogósra mind a két oldalán. Gyors, színes, finom vacsora 15 dkg trappista sajtból. Esetleg egy pohár sör mellé, kenyérrel?






Hímzett matyó virágaim.

Virágos-szíves-csillagos gyümölcssaláta



VIRÁGOS-SZÍVES-CSILLAGOS GYÜMÖLCSSALÁTA


Milyen gyönyörű színek, igaz? Kicsi virágok, szívek, csillagok banánból, kiwiből, almából, eperből, körtéből mézes narancslében. Süteményekhez való kiszúró formákat használhatunk. Egyszerű és milyen szép. Ez nem recept, csak egy apró ötlet.


Sajtfelfújt



SAJTFELFÚJT

Hihetetlenül finom és rendkívűl könnyen elkészíthető ez a sajtfelfújt. Ha lepénynek sütöm, háromszögekre vágom és valamilyen tejfölös mártást kínálok hozzá. Ha tortaformában sütöm, akkor gyönyörű körete lehet bármilyen húsfélének. Nagyon finom csak úgy magában is megenni.

Amire szükségem lesz:

8 dkg margarin, 8 dkg liszt, 2,5 dl tej, 20 dkg reszelt sajt, 4 tojás, só, bors, szerecsendió

Így készítem:

Szétválasztom a tojásokat és a fehérjéket kemény habbá verem egy csipet sóval. A margarint felolvasztom egy lábosban és amikor megolvadt, beleszórom a lisztet, majd pár perc után, amikor a hőtől sercegni kezd a liszt, a tejjel felöntöm, csomómentesre elkeverem. Leveszem a platniról és beleszórom a reszelt sajtot, majd a 4 tojás sárgáját egyenként beleengedem, sózom, borsozom, szerecsendiót is teszek bele. A végén belekeverem a tojásfehérje habot is. Vagy kerek tortaformában, vagy nagy tepsiben 200 fokon sütöm, amíg szép aranyszínű nem lesz a teteje. Ha nagy tepsiben sütöm, vékonyabb lesz és hamarabb sül meg.



Krumplitorta



Így lesz az egyszerű főtt krumpliból aranysárga torta. Sült húst, tejfölt, vagy valamilyen salátát kínálhatunk vele.

Amire szükségem lesz:

60 dkg főtt krumpli, 1,5 dl főzőtejszín, 4 dkg olvasztott margarin, 4 tojássárgája, só, bors, szerecsendió, 5 dkg olvasztott margarin

Így készítem:

Összekeverem a kockára vágott főtt krumplit a tejszínnel, a tojássárgákkal, 4 dkg margarinnal és a fűszerekkel és tortaformába öntöm. 5 dkg olvasztott margarinnal meglocsolom és megsütöm 200 fokon, kb fél óra alatt. Pirított hagymával, sonkával, sült szalonnával díszítem.



Habos csokikrém


Az olvasztott fényes étcsokoládé az édes tejszínhabtól halvány karamellszínű lesz. A mascarpone krémsajt pedig ad neki egyfajta tömörséget, ezért ezt a krémet bátran tölthetjük képviselőfánkba, piskótatekercsbe vagy tortába.
Az alap arányok: 2 dl habtejszínhez számolok 10 dkg csokoládét, 25 dkg mascarponét és 1 evőkanál porcukrot.
Felverem a tejszínhabot a porcukorral, hozzáadagolom a mascarpone krémsajtot. A csokoládét vízgőz felett olvasztom meg és amikor kihűlt, de még folyik, akkor hozzácsurgatom a fehér tejszínes krémhez. 






Hajnali muffin


HAJNALI MUFFIN

Hajnali, mert azt hiszem még sosem sütöttem fényes nappal muffint, csak napfelkelte előtt. Így a családomat nem is kell ébreszteni, az édes illatokra maguktól felébrednek.
Muffint mindenki tud sütni, hiszen ez egy egyszerű kevert tészta. Lányaim is ezt a süteményt készítették először egyedül. Adott egy alap recept édes muffinokhoz és tulajdonképpen azt teszünk bele, amit csak szeretnénk. Csak a  csokis muffinokhoz és a sósakhoz használok más receptet. Azért kényelmes muffint sütni, mert ha túl lágyra sikerülne a tészta, az sem baj, hiszem a papírkosárkával együtt fogjuk meg. Még olyan fortélyhoz is folyamodhatunk, amennyiben nem lesz olyan szép a muffinunk, hogy valamilyen mázzal, vagy habbal díszítjük a tetejét. Pl gyerekeknek lehet a mázra gumicukrot ragasztani, vagy más színes drazsét. Az úgynevezett cupcake is egy habbal-krémmel díszített muffin. Szinte végtelen lehetőség van ebben a pici sütiben, lehet pl mákos-meggyes, almás-gyömbéres, rumos-gesztenyés, túrós-csokis-túrórudis, friss gyümölcsös-joghurtos….lehet adni hozzá őrölt fahéjat, mézeskalács fűszerkeveréket, megmaradt csokoládét, nápolyit, tejkaramellát...lazíthatjuk a tésztát joghurttal, rummal...
Még forrón esszük, álmosan, reggelire, egy bögre kakaó, vagy kávé mellett. Díszíteni ezért ritkán szoktam. Ez most egy banános-epres muffin, de alma és csokilencse is van benne.

Amire szükségem lesz:

alaprecept 12 db muffinhoz: 16-18 dkg liszt, 1 késhegynyi sütőpor és egy késhegynyi szódabikarbóna, 12 dkg puha margarin, 12 dkg cukor, 2 tojás, vanília aroma vagy vaníliás cukor, csipet só
12 db muffinkosárka papírból, muffin-tepsi

banános-epres muffinhoz: reszelt citromhéj és narancshéj, 1 banán felszeletelve, 1-2 nagyobb eper kockákra vágva, 1 pici reszelt alma citromlével meglocsolva, 1 evőkanál csokilencse

Így készítem:

A tojásokat mindig szétválasztom a muffinhoz és a fehérjét egy csipet sóval felverem. A sárgáját kihabosítom a cukorral és a vaníliával, majd a puha margarinnal is alaposan elkeverem habverővel. Ezt mind géppel csinálom, 2-3 perc az egész. A lisztet elkeverem a sütőporral és a szódabikarbónával és hozzáadom a tojáskrémhez, majd a tojás felvert habjával is elkeverem. Ez az alap muffin, amibe itt most épp teszünk még banánt, epret, almát, csokit. A muffin-tepsibe papírkosárkákat teszünk, elosztjuk benne kanállal a muffintésztát, megszórjuk csokilencsével.
190-200 fokon sütöm, kb 25 percig.

Ötlet: Csokilencse helyett kockára vágott csoki is jó. Ilyen csokilencsét nagyobb boltokban lehet kapni, süteményekhez nagyon kényelmes használni.






Kelkáposztafőzelék



Zsenge kelkáposztából, köménymagosan, friss tejföllel készül ez a könnyű, de mégis laktató, krémes főzelék. Nagyon szeretem.

Amire szükségem lesz:

70 dkg kelkáposzta, fél kg krumpli, 1 evőkanál köménymag, 8 dl víz, 4 dl tejföl, 1 evőkanál étkezési keményítő, 1 evőkanál liszt, só, fehérbors

Így készítem:

Elkeverem a tejfölt a liszttel és a keményítővel, félrerakom. A kelkáposzta szép zsenge részeit csíkokra vágom, a torzsáját és a külső erősebb leveleket nem használom fel. A krumplit meghámozom, felszeletelem. Lábosba teszem a káposztát, rá a krumplit és megszórom köménymaggal, sóval, borssal. Felöntöm 8 dl vízzel és fedő alatt előbb felforralom, majd lejjebb veszem a hőt és egy kicsit félrehúzom a fedőt. 10-15 perc után belekeverem a lisztes tejfölt és lezárom a hőt, félrehúzom a lábost, fedő alatt hagyom. Ez egy könnyű, finom, krémes főzelék.
Egy tojásból készült rántottával vagy fasírttal tálalom.








Datolyakenyér

A datolya olyan lesz ebben a süteményben, mintha karamell lenne, lágy és krémes, a mandula és a dió pedig ropogós. Ez amolyan „összekeverem-és-sütöm-és-kész” sütemény. Sok munka nincsen vele és mégis rendkívűl finom. Kirándulásra is alkalmas, mert semmilyen olvadós hozzávaló nincsen benne. Tálaltam már forrón kókuszfagyival is. Ennek az adagnak a kétszeresét érdemes egyszerre megsütni. Bármilyen aszalt gyümölccsel és diófélével készíthetjük .

Amire szükségem lesz:

12 dkg apróra vágott datolya, 12 dkg mandula és dió vegyesen, 5 dkg cukor, 1 tasak vaníliás cukor, reszelt narancshéj és citromhéj, 2 tojás, 2,5 dkg margarin, 2,5 dkg liszt, késhegynyi szódabikarbóna, csipet só, kisebb tepsi

Így készítem:

A tepsit sütőpapírral kibélelem. A tojások fehérjéjét felverem egy csipet sóval. Egy másik tálban a tojások sárgáját kihabosítom a cukorral, vaníliás cukorral és a narancshéjjal, citromhéjjal is elkeverem. Ezután a margarint, majd a szódabikarbónával elkevert lisztet is hozzáadom. Szépen elkeverem a felvert tojásfehérjével. Beleszórom a datolyadarabokat. A dió és mandula egy részét darálva, a többit nagyobb darabokban adom a tésztához.
200 fokon sütöm, amíg szép halványbarna nem lesz a teteje, ez kb 20 perc.





Paradicsomos, mézes csirkeszárny


Ez egy családi kedvenc, sőt, a vendégeink is imádják. Főleg csípősen. Kézzel esszük, sok papírszalvéta fogy közben.
Vendégek esetében nagyobb adagot készítek, sört  és fehérkenyeret kínálok hozzá. Nagyon könnyű elkészíteni.

Amire szükségem lesz:

13-14 db csirkeszárny, 2-3 evőkanál sült libazsír, 1 evőkanál olaj, 4 dl sűrű paradicsompüré, 2 evőkanál méz, só, bors, 1 paradicsom, egy kevés póréhagyma
egy közepes méretű, magas falú tepsi

Így készítem:

A tepsibe öntöm az olajat és a libazsírt. A sózott, borsozott csirkeszárnyakat szépen sorban a tepsibe rakom. Összekeverem a paradicsompürét a mézzel és ráöntöm a csirkeszárnyakra. Szeletelt paradicsommal és póréhagymával megrakom.
Kb 190-200 fokon sütöm, először alufólia alatt, majd anélkül. Figyelni kell, hogy ne égjen meg nagyon a bőre. Itt-ott meg fog jobban így is pirulni, de az csak finomabbá teszi.

Ötlet N 1: csípősre is lehet készíteni, a paradicsomos öntetbe kevés erős pistát elkeverve.
Ötlet N 2: csirkecombot is lehet így sütni