2017. december 14., csütörtök

Krumplifánk

A krumplifánk olyan, mint egy mini lángos. Remek vendégváró mártogatóssal kínálva vagy fenséges társa a tányéron mártásos húsoknak. Lehet reszelt füstölt sajtot vagy pirított hagymát is a tésztájához keverni. Csípős grillszósszal, görög tzatzikivel vagy avokádókrémmel is roppant finom:

Amire szükségem lesz:
1,2 kg főtt krumpli, 10 dkg margarin, 2 tojás, 30 dkg liszt, só, bors, szerecsendió
A kovászhoz: 1 tasak szárított élesztő, 1 kiskanál kristálycukor, 1 dl langyos tej, 1 ek liszt
olaj a sütéshez

Így készítem:
Megfőzöm a krumplikat, majd főtt krumplit összetöröm a margarinnal, sózom, borsozom ízlés szerint, beleszórok egy kevéske szerecsendiót . Az élesztőt felfuttatom a tejjel, liszttel és a cukorral és amikor szépen feljött ráöntöm óvatosan a krumpli tetejére. Rászitálok 30 dkg lisztet és nagy szeretettel összegyúrom. Letakargatom és hagyom kelni. Aztán kinyújtom, pogácsaszaggatóval kiszaggatom és forró olajban megsütöm. 

További krumplis ételek a blogon:






A szentendrei Skanzenben fotóztam.