2018. január 30., kedd

Borzas fazék



Borzas fazekat anyukám készített gyakran gyerekkoromban és az én családom is nagyon szereti ezt a színes, sült zöldséges ételt ropogós, fokhagymás kenyérkockákkal. Jó sok tejföllel az igazi.

Amire szükségem lesz:
1 fél vöröskáposzta nagyobb kockákra vágva, 1 kisebb fej karfiol és brokkoli rózsáira szedve, pár szál sárgarépa nagyobb szeletekre vágva és egyközepes kínai kel nagyobb darabokra vágva
2 ek olaj
néhány szelet magos kenyér, 6-7  gerezd fokhagyma, 2 ek olaj és 3-4 dl tejföl

Így készítem:
Megpárolom külön-külön pici sós vízben a vöröskáposztát, a karfiolt, brokkolit és a répát. A kínai kelt nem párolom meg. Kibélelek egy tepsit sütőpapírral és megkenem 2 dl olajjal. Szépen elhelyezem rajta a friss kínai kelt, majd a megpárolt zöldségeket. Megsózom és megsütöm a sütőben. Közben serpenyőben olajon megpirítom a kenyérkockákat a zúzott fokhagymákkal együtt. A megsült zöldségek tetejére szórom a kenyérkockákat. Tálaláskor sok tejfölt teszek a tetejére. 
Sokszor a pirított kenyérkockákat a zöldségekkel összekeverem és együtt sütöm. Ha ropogósabban szeretném, akkor csak tálaláskor szórom rá a kenyeret.











Vaníliakrémes gyümölcspite

Ezt a receptet úgy hívom a jegyzeteimben, hogy univerzális szuperpite. Télen-nyáron mindenféle gyümölcsből megsüthető: omlós tésztán citromos alma alapon szezonális gyümölcs. 
Ez a sütemény a tejfölkrémes pite testvére:

Ez az adag egy 33 x 24 cm-es tepsire elég, nagy tepsihez a duplája kell.

Amire szükségem lesz:
18 dkg liszt, 2 dkg darált mandula vagy dió, 10 dkg vaj, 10 dkg cukor, 1 tojássárgája, 2 ek sütőrum, 1 narancs reszelt héja
gyümölcsös réteghez: 2 db alma, 1 ek citromlé és valamilyen más gyümölcs az alma mellé, pl. legalább egy marék málna vagy szeder vagy meggy vagy pár szem sárgabarack
a vaníliakrémhez: 2 dl tejszín, 3 tojássárgája, 2 ek porcukor, pár csepp vanília aroma
tetejére: 1 ek cukor, 2 ek szálas vagy szeletelt mandula vagy diódarabkák

Így készítem:
A tésztából cipót gyúrok, kinyújtom lisztes sütőpapíron, belehúzom a tepsibe, megszurkálom.
Az almákat meghámozom és szeletekre vágom, citromlében megforgatom, rászórom a tésztára. Réteszek itt-ott egy-egy meggyszemet vagy málnát vagy félbevágott barackot. A vaníliakrém hozzávalóit összekeverem és ráöntöm a gyümölcsre. A végén még megszórom cukorral és mandulával vagy dióval.
Megsütöm 200 fokon szép aranyszínűre.

Ötlet: a 4 db maradék tojásfehérjéből lehet rá habréteget is sütni, a 4 tojásfehérjéhez 15 dkg cukorral, lásd a szőlős habcsók tortában a leírást:







Meggyes változat. 
Málnás-szedres változat.